Alimentatie berekenen
Na een scheiding is iedere financiële situatie weer anders. Dat maakt alimentatie een ingewikkeld concept. Bovendien heb je te maken met veel (wettelijke) regels en een hoop uitzonderingen hierop. Laat je daarom goed informeren door een expert.
Gratis kennismakingsgesprek aanvragen
Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Wat is alimentatie?
Alimentatie is een bijdrage in kosten voor het levensonderhoud van een ex-partner en eventuele kinderen. We maken dan ook onderscheid tussen kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is een financiële regeling, bedoeld voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Dat maakt het een plicht van beide ouders. Partneralimentatie is alimentatie dat de meestverdienende partner aan de minstverdienende partner betaalt. Dit is een recht waarvan je kan en mag afzien, behalve wanneer één van jullie onder het bijstandsniveau komt. In dat geval kan de betreffende gemeente de hoogte van de alimentatie alsnog wijzigen.
Wat bepaalt de hoogte van de alimentatie?
De hamvraag bij alimentatieberekening is: ‘hoeveel moet ik betalen?’ of ‘hoeveel kan ik krijgen?’ Om deze vragen te beantwoorden, wordt gekeken naar twee factoren die de uiteindelijke hoogte van de alimentatie bepalen. Ten eerste de behoefte van de ontvanger. Daarnaast is het ook van belang hoeveel er betaald kan worden, de zogeheten draagkracht. Belangrijk hierbij is dat je alimentatie aanvraagt. Uiteraard is het mogelijk om alimentatie te wijzigen en in te zien hoeveel alimentatie je moet betalen.
Kinderalimentatie
De hoogte van kinderalimentatie is afhankelijk van wat de kinderen nodig hebben, op basis van het inkomen van beide ouders. We maken een verdeling van de kosten, wat elke ouder kan bijdragen en hoe jullie de kosten per kind gaan verdelen. Wie gaat het bedrag voor de kinderen beheren? Dit kan één ouder doen, maar ook samen.
Partneralimentatie
Wij gebruiken dezelfde alimentatieberekening als in de rechtbank wordt gebruikt. De berekening van de partneralimentatie wordt gebaseerd op wat de minstverdienende partner nodig heeft. Ook is het van belang wat de meestverdienende partner kan bijdragen. Tot slot bekijken we of de betalende partner uiteindelijk niet minder te besteden heeft dan de ontvangende partner. Het laagste bedrag uit deze berekeningen bepaalt de hoogte van de partneralimentatie.
Wanneer verandert de alimentatie?
Er zijn een aantal reden om een bestaande alimentatieregeling aan te passen. De belangrijkste redenen zijn:
• Jullie hebben de zorgverdeling aangepast
Meer of minder zorg voor de kinderen, betekent ook een verandering in kosten van het dagelijks levensonderhoud. Je past het alimentatiegeld dan aan op basis van jullie nieuwe zorgverdeling.
• Je inkomen verandert
Je krijgt een behoorlijke loonsverhoging door een andere functie of baan, je raakt je baan kwijt of je raakt arbeidsongeschiktheid. Situaties waarbij je inkomen verandert vormen een reden voor herberekening van de kinder- en/of partneralimentatie.
• Nieuwe partner
Je gaat samenleven met een nieuwe partner. Als je nieuwe partner een eigen inkomen heeft, dan kan de nieuwe partner waarschijnlijk bijdragen aan de woonlasten. Hierdoor is er meer ruimte voor partneralimentatie en kun je kinder- en/of partneralimentatie laten herberekenen.
• Fiscale aanpassingen
Je gaat samenwonen, waardoor je het kind gebonden budget verliest. Of de kinderen zijn ouder dan 12 jaar, waardoor je de inkomensafhankelijke combinatiekorting kwijtraakt. De fiscale wetgeving verandert ook regelmatig. Dan kan dit invloed hebben op je inkomen, wat leidt tot een aanpassing van de (kinder)alimentatie.
• Nieuwe indexatie
Elk jaar wordt de alimentatie opnieuw geïndexeerd.
Ook samen scheiden?
Een echtscheiding valt niet mee. Naast de emotionele verwerken van de scheiding, moeten jullie veel zaken regelen. Alimentatie is een ingewikkeld concept. Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bij Scheiden Doe Je Samen bespreken we iedere berekening van A tot Z met jullie, zodat iedere onduidelijkheid verdwijnt en we tot goede gezamenlijke afspraken komen. Bel 085-4010839 en maak een afspraak voor een kosteloos informatiegesprek met ons. We beantwoorden graag al je vragen.
Mediation in Nederland
Wij hebben meerdere mediators in verschillende delen van Nederland.