• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Ontbinden van een samenlevingsovereenkomst

Scheiden met samenlevingscontract

Jullie hebben een samenlevingscontract en besloten om te gaan scheiden? Dit werkt net even anders dan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Voorkom een vechtscheiding en kies voor mediation. Zeker als er kinderen in het spel zijn, willen jullie de scheiding natuurlijk zo harmonieus mogelijk regelen. Lees hieronder wat er allemaal geregeld moet worden als jullie het samenlevingscontract willen ontbinden. Wij kunnen jullie hierbij helpen en ontzorgen.

Samenlevingscontract ontbinden

Jullie willen het samenlevingscontract ontbinden. Daarvoor zet je eerst een aantal zaken op een rijtje. Voor de financiële afwikkeling is het samenlevingscontract in eerste instantie leidend. Uiteraard mogen jullie hier andere afspraken over maken. Wij zullen jullie dan wijzen op eventuele fiscale gevolgen. Ook de volgende zaken moeten geregeld worden als jullie het samenlevingscontract ontbinden:

 • In jullie samenlevingscontract staat meestal vermeld wanneer het contract wordt beëindigd. Is dit niet zo en kunnen jullie het niet eens worden over de einddatum? Dan gaat de beëindiging in op het moment dat één van jullie dit middels aangetekend schrijven laat weten aan de andere partij.
 • Heeft een van jullie eigen vermogen in de koopwoning gestopt? Bijvoorbeeld door betalingen aan verbouwingen of aflossingen van de hypotheek.
 • Hoe is de eigendomsverhouding van de koopwoning? Dit kan van invloed zijn op de verdeling van een eventuele restschuld of overwaarde van de woning.
 • Wat hebben jullie aan gezamenlijk vermogen (spaargeld), schulden en inboedel opgebouwd? En hoe willen jullie dit nu verdelen?
 • Hebben jullie elkaar aangewezen als pensioengerechtigde voor het partnerpensioen? Dan heeft de een recht op een bijzonder partnerpensioen als de ander komt te overlijden.
 • Hebben jullie kinderen? Dan krijgen jullie te maken met kinderalimentatie. Het is handig om hierbij een officiële berekening als uitgangspunt te laten maken. Jullie kunnen hier in onderling overleg natuurlijk van afwijken.
 • Als één van jullie in de koopwoning wil blijven wonen, is het van belang om te bepalen wat de overwaarde/restschuld van de woning is. Middels onze Quick-Hypotheek-Scan krijgen jullie snel inzicht in de financiële situatie en de mogelijkheden. Tevens kunnen we jullie voorzien van passend hypotheekadvies.

Ouderschapsplan voor samenlevers

Vanaf 1 maart 2009 is het ook verplicht voor samenlevers om een ouderschapsplan op te stellen als ze hun samenlevingsovereenkomst beëindigen. Dit geldt wel alleen voor minderjarige kinderen en wanneer beide ouders wettelijk gezag hebben over hun kind(eren). Hoe zit het met de zorgverdeling van jullie kinderen? Wie moet eventueel wat betalen aan de andere ouder aan kinderalimentatie? Of kiezen jullie voor de mogelijkheid om samen de kosten van jullie kinderen te betalen? Dit wordt allemaal opgenomen in het ouderschapsplan.

In aanmerking komen voor een huurwoning?

Gaan jullie het samenlevingscontract ontbinden, dan wil je zo snel mogelijk een nieuwe woning vinden. Hiervoor moet je vaak een zorgplan of vaststellingsovereenkomst laten zien aan de woningbouwvereniging. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van urgentie voor het krijgen van een huurwoning. De urgentiecommissie wil tegenwoordig zelfs vaak dat jullie zorgplan ook wordt ondertekend door een MfN geregistreerde mediator, advocaat of notaris. Wij kunnen dit voor jullie ondertekenen.

In aanmerking komen voor een koophuis?

Wil je een nieuw huis kopen? Ook dan moet de administratie op orde zijn. Bijna alle hypotheekverstrekkers willen namelijk een vaststellingsovereenkomst zien. Zo krijgen ze een beeld van je financiële situatie, die natuurlijk is veranderd door de scheiding. Op basis hiervan wordt bepaald of je aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Wij kunnen jullie, naast het ontbinden van jullie samenlevingscontract, ook helpen met passend hypotheekadvies. Kortom, alles onder één dak. Dat is wel zo fijn.

Ook samen scheiden?

Willen jullie een samenlevingscontract ontbinden? Voorkom een vechtscheiding, kies voor mediation. Ook bij het ontbinden van een samenlevingscontract komt namelijk veel kijken. Het is ingewikkelde materie en met oog op de kinderen willen jullie dit natuurlijk goed  regelen. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek lichten wij graag onze werkwijze toe. Wij ontzorgen jullie bij alle stappen die nodig zijn om de scheiding goed te regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Neem gerust contact met ons op voor vragen of het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen