• adr certificaat
  • mfn certificaat
  • nmv certificaat
  • hightrust

Toeslagen zijn tegemoetkomingen vanuit de overheid, ter ondersteuning van het voldoen van bepaalde kosten. Zo is er huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Er zijn best veel mensen die in aanmerking komen voor toeslagen. Sommige toeslagen zijn van invloed op de hoogte van de alimentatie.

Welke toeslagen zijn voor jou van toepassing?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kom je in aanmerking voor bepaalde toeslagen.

Het is goed om eerst te bekijken of je geen toeslagpartner (meer) hebt. Het inkomen van de toeslagpartner wordt namelijk meegenomen bij de bepaling van de hoogte van de toeslagen. Je toeslagpartner is ook altijd je fiscaal partner. 

Huurtoeslag (HT)

Alleen als je een huurwoning hebt kunt je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Vervolgens mag je niet meer huur betalen dan een maximaal huurbedrag (voor 2019 is dit € 720,42). Je mag ook geen belasting over je vermogen betalen in box III (voor 2019 is het heffingsvrije vermogen € 30.360,=). Daarnaast mag je inkomen niet te hoog zijn. Dit is weer afhankelijk of er wel of geen minderjarige kinderen in huis zijn.

Zorgtoeslag (ZT)

Dit is afhankelijk of je zorgpremie voldoet (in Nederland wettelijk verplicht, maar uitzonderingen bevestigen de regel). Daarnaast is dit eveneens inkomensafhankelijk en is er sprake van een vermogenstoets (voor 2019 is dit € 114.776,= voor alleenstaanden).

Kindgebonden budget (KGB)

Als jullie kinderen hebben, dan kun je in aanmerking komen voor kindgebonden budget. Voor alleenstaande ouders is er een aparte regeling binnen het kindgebonden budget. Dit heet de alleenstaande ouderkop. Ook hier geldt dat er sprake is van een inkomensgrens en een vermogenstoets (voor 2019 is dit € 114.776,= voor alleenstaanden). Verder is het belangrijk dat je de aanvrager bent van de kinderbijslag. Controleer dit bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Als dit niet juist is geregistreerd (niet conform jullie afspraken) dan dient dit aangepast te worden wil je in aanmerking kunnen komen voor het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop. 

Kinderopvangtoeslag (KOT)

Gaan jullie kinderen naar de dagopvang of de BSO dan kom je wellicht ook in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Ook hier speelt je inkomen een rol, maar ook hoeveel uren gaan de kinderen naar de kinderopvang, hoeveel uren werk jij per week en het uurtarief van de kinderopvang.

Proefberekening maken

Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Dan weet je vooraf voor welke toeslagen je in aanmerking komt en voor welk bedrag. Natuurlijk zal Johan dit ook met jullie doornemen bij het bespreken van de alimentatie.

Maak hier een proefberekening

Toeslagen en alimentatie

Toeslagen hebben ook invloed op de alimentatie.

Voor het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie, speelt mee hoeveel kosten jullie hebben voor de kinderopvang, na aftrek van de kinderopvangtoeslag. Daarnaast speelt het kindgebonden budget een rol voor het bepalen hoeveel je kan betalen voor de kinderen.

Voor het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie speelt mee of je huur- en/of zorgtoeslag krijgt en de hoogte van het bedrag dat je krijgt.  

Aanvragen van de toeslagen

Zodra je voldoet aan de voorwaarden, kun je de toeslagen gaan aanvragen. Wij zullen je precies vertellen wanneer je dit kunt gaan doen en wat je moet gaan doen. Vind je dit lastig om zelf te doen? Wij helpen je hier graag bij. Geen probleem.

Contact met Scheiden doe je samen

Willen jullie samen gaan scheiden en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij gaan graag met jullie samen een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen