Kindercoach bij scheiden

De scheiding betekent een ander leven voor jullie, maar ook voor jullie kinderen. Stabiliteit, duidelijkheid en rust, zijn in deze fase van groot belang voor jullie kinderen. Daarom hebben wij een speciaal traject opgesteld, dat is bedoeld voor het individuele kind, of de kinderen gezamenlijk. Indien gewenst, worden jullie kinderen onder begeleiding van een professionele kindercoach stap voor stap door het proces van de scheiding heen geloodst.

In dat traject staan, afhankelijk van de behoefte van het kind, doorgaans de volgende vragen centraal:

●     Hoe is het met jou?

●     Waar ben je bang en verdrietig over en hoe kan ik je helpen?

●     Wat zou je graag willen?

●     Kan ik jouw vragen misschien beantwoorden?

Onze kindercoach heeft inmiddels heel veel ervaring met dit soort vragen en geeft antwoord vanuit de belevingswereld van het kind. Tevens zal zij goed luisteren, naar wat jullie kinderen zelf graag willen, in het kader van een omgangsregeling.

In het zorgplan (wordt ook ouderschapsplan genoemd), komen immers alle afspraken over jullie kinderen te staan en als (zeker de wat oudere) kinderen hier goed hun eigen mening over kunnen en willen geven, dan is het belangrijk dat deze mening door jullie als ouders gehoord wordt en wellicht meegenomen wordt in dit plan.

“Wij vinden het héél belangrijk dat jullie kinderen ook een stem krijgen en zich hierdoor gezien en gehoord voelen.”

Kinderbegeleiding na jullie scheiding

Het welbevinden van jullie kinderen staat bij ons voorop, zowel tijdens, maar zeker zo belangrijk, in de periode na de scheiding. Zodra de scheiding een feit is en jullie beiden een (nieuwe) eigen plek hebben ingericht, begint het leven ná de scheiding pas daadwerkelijk en kinderen zullen, veelal dan, pas écht ervaren hoe het is om in twee huizen te wonen.

Het traject na jullie scheiding, is er voor bedoeld, om te zien of de gemaakte afspraken, ook daadwerkelijk het effect hebben op de kinderen, zoals jullie dat voor ogen hadden bij het opstellen van het zorgplan

Zo werkt de kindercoach

Als één van de eerste kantoren in Nederland zijn wij begonnen met kinderbegeleiding tijdens en na echtscheiding. Binnen ons kantoor hebben wij een eigen kindercoach (Denise) in huis die zelf ook kind is van gescheiden ouders. In overleg kan Denise ook bij jullie kinderen thuis komen. Ook Inge Bosveld voert zeer geregeld gesprekken met de wat oudere kinderen (gemiddelde leeftijd vanaf 12 jaar).

Op maat & betrokken
Kinderen worden altijd op hun eigen niveau benaderd. Met jonge kinderen knutselt en tekent de kindercoach veel en hierdoor worden op een simpele manier, emoties en vragen beantwoord, die anders moeilijk te vertalen zijn in woorden en dus niet naar boven komen.

Ook jullie als ouders, worden betrokken bij dit traject. Jullie krijgen een terugkoppeling van hetgeen tijdens het begeleidingstraject naar voren komt. Vanuit onze praktijk is gebleken dat er vaak verrassende wensen en uitspraken door kinderen worden gedaan, die van groot belang zijn voor de invulling van bijvoorbeeld het zorgplan.

Reacties van kinderen

Voor kinderen is scheiding een emotioneel proces. Onderstaand een aantal reacties van kinderen.

De reactie ‘Voor Denise’ (pdf)
De reactie ‘Verdrietig’ (pdf)
De reactie ‘Vlinders’ (pdf)
Kijk ook eens op de site van De Kindertelefoon.

Veelgestelde vragen

Waarom kan een kindercoach zo belangrijk zijn voor een kind tijdens jullie scheiding?
Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in jullie leven, maar ook in dat van jullie kinderen. Als volwassene heb je vaak wel vrienden of familie, waar je mee kunt en wilt praten, om je boosheid en verdriet te verwerken. Voor een kind werkt dit vaak niet zo.

Kinderen vinden het helemaal niet leuk om over de scheiding van hun ouders te praten en vermijden dan ook vaak dit onderwerp. Met wat geluk hebben ze wat vrienden of vriendinnen waar ze wat tegen vertellen, of op school, maar dit blijft vaak toch wat oppervlakkig. Uit onderzoek is gebleken dat juist deze doelgroep, vaak toch wat gevoeliger is om gedragsproblemen te ontwikkelen, als een gebeurtenis, zoals een scheiding, niet goed verwerkt wordt.

Een kindercoach is daarom de aangewezen persoon, om deze gebeurtenis wel met de kinderen te bespreken. Omdat een kindercoach “veilig” voelt voor kinderen en er emotioneel gezien wat afstand is, praten kinderen veel gemakkelijker. En kinderen weten zeker, dat zaken die niet doorverteld mogen worden, ook, écht geheim blijven.

Dit alles maakt dat kinderen die deze hulp krijgen, vaak minder emotionele problemen hebben naar de toekomst toe. En dat is toch het allerbelangrijkste?

Wat doet jullie kindercoach nu precies?
Onze kindercoach doet niets anders dan in het ‘hier en nu’ met jullie kinderen gesprekken voeren en tekeningen of andere werkstukjes bouwen (met jonge kinderen) om inzicht te krijgen waar jullie kinderen, emotioneel gezien, wat extra hulp kunnen gebruiken.

Maar bovenal, vinden wij het allerbelangrijkste, dat jullie kinderen een eigen stem krijgen en dat zij zich gehoord en gezien voelen, in een periode, die óók voor hun heel onrustig en onduidelijk is.

Moeten onze kinderen naar kantoor komen of komt zij ook bij ons thuis?
Onze kindercoach kan ook bij jullie thuis komen. Voor sommige kinderen voelt  dat namelijk gewoon wat veiliger. Uiteraard wordt dat altijd met jullie overlegd.

Hoe ziet een begeleidingstraject voor onze kinderen eruit bij jullie kindercoach?
Een traject houdt in dat onze kindercoach 3 gesprekken heeft met jullie kinderen waarna een evaluatiegesprek met de ouders volgt. Onze kindercoach kijkt ook altijd even of dit gezamenlijk kan, of dat het beter is om de kinderen een keertje apart te spreken.

Dit kan bijvoorbeeld beter zijn als er een groter leeftijdsverschil zit tussen de kinderen, of wanneer één van de kinderen minder aan bod komt tijdens het gesprek, omdat een ander kind juist heel veel behoefte heeft om te praten. Uiteraard wordt dit altijd eerst in overleg met jullie besproken.

Welke achtergrond heeft jullie kindercoach?
Onze kindercoach is zelf kind van gescheiden ouders en kan zich daarom heel goed inleven in de belevingswereld van kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Denise vertelt:

“Zelf kan ik mij namelijk heel goed het moment herinneren waarop mijn ouders gingen scheiden, maar ook wat er daarna allemaal gebeurde. Ik was toen 9 jaar oud. Toen mijn moeder in 2005 met dit kantoor startte wilde ik heel graag kindercoach worden omdat ik zelf nooit begeleiding heb gehad van een kindercoach of iemand anders.”

“Er werd toen eigenlijk helemaal geen extra aandacht aan kinderen besteed. Als het maar goed ging op school, dan was dit eigenlijk al voldoende”, gaat Denise verder. “Was dit maar waar… Het voelt voor mij dan ook heel goed dat ik nu wel wat kan betekenen voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Ik zie hoe kinderen bij mij binnenkomen en ook hoe zij vaak na 1 gesprek of soms meerdere gesprekken zich echt alweer wat beter voelen. Daar doe ik het voor!”

Tevens heeft Denise een HBO opleiding tot kindercounseler gevolgd. Vanuit onze kinderpraktijk heeft zij al zeer veel kinderen begeleid, maar ook heel veel ouders kunnen voorzien van goede tips.

Ook met kinderen die extra zorg nodig hebben (bv. kinderen met autisme, adhd etc.) heeft Denise veel ervaring. Mochten jullie nog vragen hebben, dan is Denise bereikbaar via denise@scheidendoejesamen.nl of via het algemene telefoonnummer 085-4010839.

Ik zie op jullie website dat er ook een kinderkalender is. Wat is hiervan de meerwaarde?
Denise: ”In overleg met kinderen die speciale zorg nodig hebben heb ik (Denise) jaren geleden een kinderkalender ontworpen om kinderen zo extra structuur en duidelijkheid te geven in hun dagelijkse dag patroon.”

kinderkalender

“De plaatjes die gebruikt worden op de kinderkalender zijn picto’s (papa, mama, opa, oma, BSO, sport, etc.) die ik heb mogen gebruiken met toestemming van het autistisch centrum. Heel veel kinderen gebruiken deze kalender. Het is al jarenlang een gewilde kalender in binnen- en buitenland. Ik leg de kinderen én jullie graag uit hoe de kalender werkt! Kijk ook even op de website: www.waarbenikkalender.nl. Daar kunnen jullie de verschillende kalenders goed zien.”

Bent u op zoek naar een professionele kindercoach in Nederland? Populaire locaties zijn: Mediators in Utrecht, Doetinchem, Deventer, ApeldoornAmersfoortEde , Zutphen en natuurlijk Arnhem.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen