Hoe regel ik co-ouderschap?

Co-ouderschap

Steeds meer ouders vinden het belangrijk om na de scheiding de zorg voor de kinderen zoveel mogelijk gelijk te verdelen. Voor kinderen is een scheiding al vervelend genoeg en als je dan ook de niet-verzorgende ouder misschien één keer in de veertien dagen ziet, kan dit veel verdriet en gemis opleveren. Met co-ouderschap kunnen jullie de zorgverdeling samen oplossen, zodat jullie beiden ook doordeweeks zorgtaken hebben en daardoor veel van het dagelijkse (school)leven van jullie kinderen meekrijgen.

Gelijke “lusten” en gelijke “lasten” wordt ook wel eens gezegd en misschien is dat ook wel zo. Want uiteindelijk is het door de week vaak meer “ren je rot” van het ene clubje naar het andere, etc. Door dit óók te verdelen heb je als ouder ook nog wat tijd om voor jezelf iets te ondernemen (bv. sporten op een doordeweekse avond). Voor veel ouders een broodnodige ontspanning.

Er is sprake van co-ouderschap als de kinderen van zowel de vader als de moeder nagenoeg evenveel zorg krijgen (iedere ouder heeft dan gemiddeld 3 dagen per week de zorg voor de kinderen, berekend over 14 dagen). Als er tenminste 2 minderjarige kinderen zijn, dan kan het belastingtechnisch óók voordelig zijn om bij iedere ouder een kind in te schrijven op het hoofdverblijf. Ieder van jullie zou dan wellicht extra toeslagen kunnen ontvangen. Het kan om een behoorlijk bedrag per maand gaan. Laat je echter heel goed voorlichten over de voorwaarden, want anders kom je aan het terugbetalen aan de belastingdienst! Wij kunnen jullie hier ook mee helpen!

Wat is ook belangrijk om over na te denken als de wens een co-ouderschapsregeling is?

Welke zorgverdeling tussen jullie waren de kinderen gewend? Wat is nu écht mogelijk aan verdeling van zorg, zonder dat je steeds weer een beroep op anderen moet doen? Uiteindelijk geeft duidelijkheid, rust en structuur een veilig gevoel aan kinderen. Neem dit ook mee in jullie overwegingen.

Co-ouderschap en alimentatie

Een veel voorkomend beeld is dat ouders denken dat er bij co-ouderschap met een gelijke zorg tussen de ouders (minimaal 3 hele dagen per week zorg voor iedere ouder), er geen sprake is meer is van het betalen van kinderalimentatie aan de minst verdienende ouder.

Maar niets is minder waar dan dat!

In de praktijk kan het namelijk zo zijn dat de minst verdienende ouder op basis van zijn of haar inkomen onvoldoende kan betalen (geen draagkracht heeft) om in de kosten van het dagelijks levensonderhoud (eten, drinken, wonen, e.d.) van de kinderen te voorzien. Als de meest verdienende ouder genoeg verdiend om een bijdrage te kunnen leveren aan deze kosten, dan kan het zo zijn dat de minst verdienende ouder toch nog kinderalimentatie ontvangt voor het voldoen van de kosten van het dagelijks levensonderhoud voor de periode dat de kinderen bij de minst verdienende ouder zijn.

Deze kinderalimentatie wordt rechtstreeks gestort op een rekening van de minst verdienende ouder. Hij of zij hoeft daarbij geen enkele verantwoordelijkheid af te leggen aan de betalende, dus meest verdienende ouder.

Algemene kosten & de gezamenlijke kinderrekening

Als jullie kiezen voor co-ouderschap met een gezamenlijke kinderrekening, waarvan alle algemene kosten van de kinderen betaald worden, dan kun je dat nog steeds op verschillende manieren invullen. Welke algemene kosten allemaal vanuit deze gezamenlijke kinderrekening betaald gaan worden, kan voor iedereen anders zijn.

In de regel is het wel zo dat kleding, schoenen, sporten, abonnementen, zakgeld en alle schoolkosten, vallen onder de algemene kosten van een kind. Maar uiteraard kan het ook heel anders ingevuld worden, als dat beter bij jullie past.

Wij geven jullie hier alvast twee veelgebruikte opties om een (eventuele) gezamenlijke kinderrekening te beheren.

Optie 1: samen beheren

Jullie kunnen deze kosten betalen vanuit een gezamenlijke kinderrekening waar jullie beiden een bankpas van hebben. Jullie kunnen dan ook beiden geld van deze rekening halen om bijvoorbeeld kleren, schoenen of andere zaken, waarvan jullie vooraf hebben afgesproken dat deze vanuit deze gezamenlijke kinderrekening betaald mogen worden, aan te schaffen.

Tip
Bespreek vooraf goed welke kosten vanuit de gezamenlijke kinderrekening betaald mogen worden en welke kosten voor eigen rekening zijn. Hier is nogal eens gedoe over en dan is het vertrouwen in elkaar snel beschadigd. Met alle gevolgen van dien.

Optie 2: één ouder beheert deze rekening


Je kunt ook afspreken dat één van jullie de verantwoordelijkheid krijgt over de gezamenlijke kinderrekening en bijvoorbeeld 1 keer per maand, of kwartaal, een overzicht laat zien aan de andere ouder, van wat er allemaal gebeurd is op die kinderrekening. Ook kunnen jullie afspreken dat jullie beiden een bankpasje hebben en dus op deze rekening kunnen inloggen, maar dat één ouder de administratie bijhoudt en alle kleding, etc. koopt voor de kinderen. De andere ouder houdt dan wel (mede) inzicht en toezicht op deze rekening.

Alimentatieberekening helpt

Het is verstandig, dat als jullie gaan scheiden, er berekend wordt wat er uit een alimentatieberekening komt volgens de vastgestelde tremanormen voor kinderalimentatie. Het neemt natuurlijk niet weg dat jullie hierover ook afwijkende afspraken mogen maken. Als er een alimentatieberekening is gemaakt, wordt voorkomen dat iemand na de scheiding kan zeggen: “Als ik dit geweten had, dan had ik dit nooit zo afgesproken!”

Ons doel is dat jullie als ouders, er óók na de scheiding, zoveel mogelijk samen de zorg voor de kinderen kunnen behouden.

Hulp & begeleiding nodig?
Gaan jullie scheiden en kunnen jullie wel wat hulp gebruiken? Willen jullie meer weten over co-ouderschap? Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek, waarin we uitleggen wat wij voor jullie kunnen betekenen. Liever eerst telefonisch contact? Bel dan 085-4010839 en laat je adviseren. Wij zijn gevestigd in Arnhem maar helpen door het hele land. We zijn onder andere te vinden in de grote steden van Nederland. De Populaire locaties zijn: Mediator Utrecht, Mediator Doetinchem, Mediator Nijmegen, Mediator Apeldoorn, Mediaton Amersfoort, Mediator Ede, Mediation Zutphen en natuurlijk de Mediator in Arnhem.

Veelgestelde vragen over co-ouderschap

Wanneer is er, volgens de belastingdienst, sprake van een co-ouderschap?
Er is volgens de belastingdienst sprake van een co-ouderschap als iedere ouder gemiddeld 3 dagen per week de zorg voor de kinderen heeft. Het mag dus zo zijn, dat jullie ieder om de beurt een hele week de zorg voor de kinderen hebben, dan wel dat de ene ouder in de ene week de kinderen 2 dagen heeft en in een andere week juist 4 dagen. Of andersom. Dit is dan ook gemiddeld 3 dagen per week.

Wat zijn de financiële voordelen van een co-ouderschap?
Als jullie voldoen aan de zorgverdeling voor co-ouderschap dan kun je beiden (overigens wel afhankelijk van je inkomen) wellicht in aanmerking komen voor toeslagen die je krijgt als je als alleenstaande ouder alleen op een adres staat ingeschreven.

Een bepaalde hoogte van privévermogen van een ouder, kan er voor zorgen dat er geen recht is op deze toeslagen. Wij kunnen je hier uiteraard nader over informeren.

Als de zorgverdeling niet meer gelijk is, verandert dan ook mijn financiële bijdrage op de gezamenlijke kinderrekening?
Ja, dat kan. Maar eigenlijk moet je bij alle situaties (bv. ook bij inkomensverandering, je wordt opnieuw ouder, etc.) die gaan veranderen even contact opnemen. Wij kunnen je dan precies vertellen of een nieuwe alimentatieberekening verstandig is om te laten maken.

Mogen wij ook samen bedragen afspreken die wij gaan storten op onze gezamenlijke kinderrekening?
Ja hoor, dat mag altijd. En dit kan ook best een goede oplossing zijn. Gewoon kijken wat jullie kinderen kosten en daar steeds jullie financiële bijdragen op afstemmen. Doe dit wel na verhouding van ieders inkomsten.

En wat als een co-ouderschap niet goed gaat en ik wil een andere zorgverdeling?
Als je een andere zorgverdeling wil, dan is het verstandig om dit in eerste instantie te bespreken met je ex-partner, al dan niet samen met een mediator. Als jullie beiden hier nieuwe afspraken over hebben gemaakt, zorg er dan voor dat dit schriftelijk door jullie wordt vastgelegd en door jullie beiden ondertekend. Mondelinge afspraken zijn namelijk niet goed te bewijzen als er toch nog gedoe zou komen. Als jullie er samen niet uit kunnen komen, dan zal waarschijnlijk de weg naar de rechter gevolgd moeten gaan worden. Jullie zullen dan beiden een eigen advocaat moeten nemen en zal de rechter hierover uiteindelijk een uitspraak gaan doen.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen