Overige belastingzaken

“Leuker kunnen wij het niet maken, maar wij kunnen het jullie wel gemakkelijk maken, om alles goed geregeld te krijgen met de belastingdienst” 

Bij een scheiding krijgen jullie automatisch te maken met allerlei belastingzaken. Zo kun je te maken met de Wet op Inkomstenbelasting 2001 als er sprake is van partneralimentatie, maar ook als er sprake is van een eigen woning of een tweede (vakantie)woning.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie krijg je, al dan niet te maken met de Algemene Wet Inkomensafhankelijke regelingen. Dit gaat over de toeslagen. Lees hier verder…

Daarnaast kun je ook nog eens te maken krijgen met de Successiewet 1956. Dit als er sprake is van een schenking, naar aanleiding van een scheiding.

Wij begrijpen dat dit heel onduidelijk kan over komen en soms is dat ook gewoon zo. Laat je daarom altijd goed informeren door een deskundige op dit gebied. Ook wij kunnen je hierbij helpen.

Wet op de inkomstenbelasting bij scheiden

Als jullie een eigen woning hebben en één van jullie blijft in de woning dan krijg je te maken met regels rondom de hypotheekrente aftrek.

Ook als je een andere woning gaat kopen na scheiding, krijg je te maken met de regels rondom de hypotheekrente aftrek.

Als je partneralimentatie gaat ontvangen dan zul je hierover belasting moeten gaan betalen.

Als je partneralimentatie gaat betalen, mag je dit bedrag in mindering brengen op je belastbare inkomen, om zo minder belasting te hoeven betalen.

Hebben jullie kinderen, jonger dan twaalf jaar oud; je werkt en bent degene in huis met het laagste inkomen, dan heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als je een gelijke zorg hebt (co-ouderschap) kunnen jullie beiden deze korting krijgen. Wij kunnen jullie hier meer over vertellen.

Algemene Wet Inkomensafhankelijke regelingen / toeslagen

Je kan hier verder lezen over de toeslagen.

Wat erg belangrijk is om te weten is, dat als je partneralimentatie ontvangt, dit je inkomen verhoogt. Daardoor is het mogelijk dat je een lager bedrag aan toeslagen krijgt. De andere kant is altijd, dat degene die partneralimentatie betaalt, een lager inkomen heeft, waardoor deze wellicht wel (weer) voor toeslagen in aanmerking komt.

Successiewet 1956  

Bij een scheiding staat het jullie vrij om afspraken te maken over de verdeling van het vermogen (gelden) die jullie samen hebben opgebouwd. Daarbij kan het jullie wens zijn dat één van jullie meer geld krijgt dan de ander. Dit heet overbedeling. Afhankelijk van je situatie kan de belastingdienst dit zien als ‘verkapte’ partneralimentatie (dan is het bedrag aftrekbaar voor degene die minder krijgt en wordt het belast bij degene die meer krijgt), dan wel wordt het gezien als een schenking (dan wordt degene die het krijgt van de ander belast). Lees hier verder…

Over zowel partneralimentatie als een schenking ben je belasting verschuldigd. Bij een schenking betaal je echter minder belasting dan bij de partneralimentatie. Bij een schenking is het tarief 10% tot max. 30%, terwijl voor de inkomstenbelasting (bij partneralimentatie) het tarief begint bij 36,5%. Daarbij mag de andere partner het bedrag wel aftrekken. In bepaalde situaties is het echter weer verstandiger om te kiezen voor een regeling via de partneralimentatie. Het gaat te ver om dit hier verder uit te leggen. Wij zullen met jullie bespreken wat in jullie specifieke situatie verstandig is om te doen.

In de successiewet geldt er voor echtgenoten een bijzonder tarief. Daardoor hoeft je minder belasting te betalen. Bij een scheiding mag er inzake een schenking worden afgerekend als ware jullie nog echtgenoten van elkaar. Dan is het tarief 10% over de eerste € 100.000,= in plaats van 30%. Jullie moeten dit wel beschrijven in jullie echtscheidingsconvenant, en direct, nadat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, aangeven bij de belastingdienst.

Laat je goed informeren!

Belastingzaken zijn en blijven lastig, doordat je maken hebt met zoveel verschillende regels en telkens veranderende regels. Het is dan ook erg verstandig om je hier goed over te laten informeren. Je kunt het bij de belastingdienst ook maar één keer goed doen! Wij kunnen jullie hier uiteraard alle informatie over geven en bij helpen.

Contact met Scheiden doe je samen

Willen jullie samen gaan scheiden? Wij gaan graag met jullie een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen