Scheiden met koophuis

Scheiden met koophuis

Piekeren over hoe en waar jullie gaan wonen na de scheiding is niet ongebruikelijk. Het is immers belangrijk dat jullie beiden, maar ook eventuele kinderen, na de scheiding een fijn thuis hebben. Bij Scheiden Doe Je Samen is het onze missie om de best mogelijke oplossing en verdeling te vinden voor jullie en de kinderen. Samen gaan we uitzoeken hoe we jullie toekomstige woonwensen het beste kunnen regelen. Op deze pagina vind je vast informatie over scheiden met een koophuis.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Wat te doen met een koophuis?

Bezitten jullie samen een koopwoning, dan is het zaak met elkaar te bespreken wat wenselijk en mogelijk is. Er zijn veel opties mogelijk. Voordat jullie overhaast een makelaar in de arm nemen, is het slim je te oriënteren op de verschillende opties die mogelijk zijn. Hieronder vind je de vier meest voorkomende opties voor scheiden met een koophuis.

Optie 1: Het koophuis wordt van één persoon

Als minimaal één van jullie aangeeft in het koophuis te willen blijven wonen, dan kunnen we met onze quick-hypotheek-scan uitzoeken of dit tot de mogelijkheden behoort. Als blijkt dat jullie beiden financieel de woning kunnen overnemen, dan zal er een prijs afgesproken moeten worden over de waarde van de koopwoning. Een taxatierapport kan hier duidelijkheid over verschaffen. Voor hypotheekadvies kunnen jullie ook bij ons terecht.

Optie 2: Jullie verkopen de woning

Een andere optie voor scheiden met een koophuis, is de woning verkopen. Dan is het belangrijk om samen een geschikte makelaar te vinden. Tijdens een echtscheiding kan het slim zijn om vooraf een bodemprijs af te spreken. Dit is een minimale prijs waaraan een bod moet voldoen om door één van jullie geaccepteerd te worden. Op die manier voorkom je dat de ander de verkoop kan tegenhouden.
Vervolgens staan jullie voor de keuze samen of apart te wonen totdat de woning overgedragen is aan de kopers. In de praktijk ervaart men vaak meer rust als in ieder geval één van jullie tijdig een eigen woning vindt. Eventuele kinderen kunnen dan alvast wennen aan de nieuwe situatie in hun vertrouwde omgeving.

Optie 3: De woning blijft van jullie samen en één van jullie blijft erin wonen

Voor sommige mensen is het belangrijk dat één van beiden in de woning blijft wonen. Vaak is dit het geval als er kinderen in het spel zijn, zodat zij niet overweldigd worden door twee nieuwe woonomgevingen. Men kiest ook vaak voor deze optie als het financieel niet haalbaar is om de woning door één van de partners over te laten nemen. Als de woning van jullie samen blijft, noemen we dat ‘onverdeeld laten’.
Als jullie gaan scheiden en het koophuis blijft van jullie samen, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken. Degene die de woning verlaat, blijft wel mede-eigenaar van de woning en daarmee medeaansprakelijk. Mocht de inwonende ex-partner de hypotheek niet meer kunnen betalen, dan wordt dit bedrag op de andere partner verhaald. Bovendien blijven beide partners aansprakelijk voor het onderhoud van het pand. Kortom, goede afspraken zijn van cruciaal belang!

Optie 4: De woning blijf van jullie samen en deze wordt verhuurd aan derden

Een laatste optie voor jullie koophuis na de scheiding is deze gezamenlijk behouden en verhuren. Hoewel dit in de praktijk weinig voorkomt. Een hypotheekverstrekker moet hier namelijk ook mee instemmen. Bovendien is het maar de vraag of jullie een tweede hypotheek kunnen krijgen voor een eigen huis. Het is dan ook belangrijk om gemaakte afspraken goed vast te leggen in een convenant of vaststellingsovereenkomst. Overwegen jullie deze optie? Neem gerust contact met ons op, dan nemen we de voor- en nadelen samen door in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gratis kennismaking plannen

Hulp nodig?

Neem contact op! Het is onze missie om tijdens een scheiding de best mogelijke oplossing te vinden voor jullie en de kinderen. Tijdens een scheiding met koophuis, kijken we samen naar jullie toekomstige woonwensen en maken we toekomstbestendige afspraken. Daarnaast kunnen wij ook assisteren in passend hypotheekadvies. Wanneer jullie op zoek zijn naar een tussenoplossing kan je ervoor kiezen om te scheiden van tafel en bed. Kortom, alle kennis onder één dak. Hulp nodig? Neem contact met ons op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Populaire locaties zijn: UtrechtDoetinchem, Deventer, AmersfoortApeldoornZutphen en natuurlijk Arnhem.

Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Veelgestelde vragen

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Bij Scheiden Doe Je Samen begrijpen we dat het bepalen van wie het meeste recht heeft op de woning bij scheiding complex kan zijn. In Nederland wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals financiële mogelijkheden, woonwensen, en de belangen van eventuele kinderen. Onze mediators helpen jullie samen tot een evenwichtige oplossing te komen die rekening houdt met alle relevante aspecten.

Heb je recht op een huis als je gaat scheiden?

Het recht op een huis na scheiding is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder financiële mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren. Bij Scheiden Doe Je Samen bieden we begeleiding om helderheid te krijgen over de mogelijkheden en om samen weloverwogen beslissingen te nemen over jullie toekomstige woonsituatie.

Is uitkopen verplicht bij scheiding?

Uitkopen is niet verplicht bij scheiding. Het hangt af van jullie specifieke omstandigheden en wensen. Bij Scheiden Doe Je Samen helpen we jullie de financiële haalbaarheid van het uitkopen te beoordelen en bieden we ondersteuning bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de verdeling van het koophuis.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat scheiden?

De situatie met betrekking tot de hypotheek kan variëren bij scheiding. Bij Scheiden Doe Je Samen voorzien we jullie van helder hypotheekadvies en begeleiden we in het maken van afspraken over de hypotheek. Of het nu gaat om het behouden van de hypotheek, het oversluiten, of het beëindigen ervan, wij helpen bij het vinden van passende oplossingen.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen