Scheiden met koophuis | Wat zijn de opties & waar moet je op letten?
Piekeren over hoe en waar jullie gaan wonen na de scheiding is niet ongebruikelijk. Het is immers belangrijk dat jullie beiden, maar ook eventuele kinderen, na de scheiding een fijn thuis hebben. Bij Scheiden Doe Je Samen is het onze missie om de best mogelijke oplossing en verdeling te vinden voor jullie en de kinderen. Samen gaan we uitzoeken hoe we jullie toekomstige woonwensen het beste kunnen regelen. Op deze pagina vind je vast informatie over scheiden met een koophuis.
Gratis kennismakingsgesprek aanvragen
Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Wat te doen met een koophuis?
Bezitten jullie samen een koopwoning, dan is het zaak met elkaar te bespreken wat wenselijk en mogelijk is. Er zijn veel opties mogelijk. Voordat jullie overhaast een makelaar in de arm nemen, is het slim je te oriënteren op de verschillende opties die mogelijk zijn. Hieronder vind je de vier meest voorkomende opties voor scheiden met een koophuis.
Optie 1: Het koophuis wordt van één persoon
Als minimaal één van jullie aangeeft in het koophuis te willen blijven wonen, dan kunnen we met onze quick-hypotheek-scan uitzoeken of dit tot de mogelijkheden behoort. Als blijkt dat jullie beiden financieel de woning kunnen overnemen, dan zal er een prijs afgesproken moeten worden over de waarde van de koopwoning. Een taxatierapport kan hier duidelijkheid over verschaffen. Voor hypotheekadvies kunnen jullie ook bij ons terecht.
Optie 2: Jullie verkopen de woning
Een andere optie voor scheiden met een koophuis, is de woning verkopen. Dan is het belangrijk om samen een geschikte makelaar te vinden. Tijdens een echtscheiding kan het slim zijn om vooraf een bodemprijs af te spreken. Dit is een minimale prijs waaraan een bod moet voldoen om door één van jullie geaccepteerd te worden. Op die manier voorkom je dat de ander de verkoop kan tegenhouden.
Vervolgens staan jullie voor de keuze samen of apart te wonen totdat de woning overgedragen is aan de kopers. In de praktijk ervaart men vaak meer rust als in ieder geval één van jullie tijdig een eigen woning vindt. Eventuele kinderen kunnen dan alvast wennen aan de nieuwe situatie in hun vertrouwde omgeving.
Optie 3: De woning blijft van jullie samen en één van jullie blijft erin wonen
Voor sommige mensen is het belangrijk dat één van beiden in de woning blijft wonen. Vaak is dit het geval als er kinderen in het spel zijn, zodat zij niet overweldigd worden door twee nieuwe woonomgevingen. Men kiest ook vaak voor deze optie als het financieel niet haalbaar is om de woning door één van de partners over te laten nemen. Als de woning van jullie samen blijft, noemen we dat ‘onverdeeld laten’.
Als jullie gaan scheiden en het koophuis blijft van jullie samen, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken. Degene die de woning verlaat, blijft wel mede-eigenaar van de woning en daarmee medeaansprakelijk. Mocht de inwonende ex-partner de hypotheek niet meer kunnen betalen, dan wordt dit bedrag op de andere partner verhaald. Bovendien blijven beide partners aansprakelijk voor het onderhoud van het pand. Kortom, goede afspraken zijn van cruciaal belang!
Optie 4: De woning blijf van jullie samen en deze wordt verhuurd aan derden
Een laatste optie voor jullie koophuis na de scheiding is deze gezamenlijk behouden en verhuren. Hoewel dit in de praktijk weinig voorkomt. Een hypotheekverstrekker moet hier namelijk ook mee instemmen. Bovendien is het maar de vraag of jullie een tweede hypotheek kunnen krijgen voor een eigen huis. Het is dan ook belangrijk om gemaakte afspraken goed vast te leggen in een convenant of vaststellingsovereenkomst. Overwegen jullie deze optie? Neem gerust contact met ons op, dan nemen we de voor- en nadelen samen door in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Scheiden met een koophuis
Onze Quick-Hypotheek-Scan
Als je gaat scheiden wil je snel weten of je kunt blijven wonen in de huidige woning. Dit begrijpen we maar al te goed. Met de Quick-Hypotheek-Scan krijgen jullie direct een goed beeld over de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. Ook het aanvragen van het hoofdelijk ontslag van je ex-partner uit de huidige hypotheek wordt hiermee onderzocht. Zo krijgen jullie direct inzicht in de financiële mogelijkheden voor de scheiding en de hypotheek. En uiteraard kunnen wij ook de hypotheekaanvraag voor jullie doen. Johan Bosveld is immers ook hypotheekadviseur!
Hypotheek en alimentatie
De hoogte van de hypotheek hangt af van de eventuele te betalen of te ontvangen partneralimentatie en vice versa. Het is een paradox dat een financieel adviseur vaak alleen uitsluitsel kan geven over de hypotheek, als de hoogte van de partneralimentatie bekend is. Andersom heeft een advocaat/scheidingsmediator weer een overzicht van de hypotheeklasten nodig om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Kortom, een verwarrende situatie. Om dit te doorbreken, kunnen jullie bij ons terecht voor zowel de alimentatie als het hypotheekadvies. Wij kunnen jullie snel inzicht geven in de mogelijkheden voor jullie huidige koopwoning en een eventuele nieuwe woning. Scheiden met een gezamenlijke hypotheek maakt het complex(er).
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Gaan jullie scheiden en gaat één van jullie een nieuwe woning kopen? Of misschien allebei wel? Dan kunnen jullie misschien in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie op hypotheken voor koopwoningen. In 2024 is de NHG-grens voor een woning tot € 435.000,=. Je leent veilig met NHG, want je hebt de garantie dat de schuld wordt voldaan, mocht je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunnen betalen. Of als er een restschuld overblijft na de verkoop van de woning. Ook hier geven wij snel inzicht in tijdens het hypotheekadvies.
Kosten scheiden en hypotheek
Willen jullie ook de scheiding samen regelen? Velen gingen jullie voor! Wij hanteren een passend tarief voor scheidingsbemiddeling en hypotheekadvies. De kosten om te scheiden zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Het exacte tarief is afhankelijk van welke zaken er geregeld moeten worden. Zo is het regelen van het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid bij de huidige hypotheekverstrekker goedkoper dan het realiseren van een hele nieuwe hypotheek. Wel ontvangen jullie gegarandeerd een korting op het gebruikelijke mediation-tarief. Tijdens een kosteloos kennismakingsgesprek zetten we alles op een rijtje en geven we jullie graag een indicatie van de kosten.
Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek geven we je graag een indicatie van de kosten
Welke korting kun je bij ons verwachten?
Wat jullie in ieder geval kunnen verwachten is een korting op ons mediation-tarief. Dit op het moment dat je gebruik maakt van ons hypotheekadvies bij de scheiding en het bemiddelen bij het een nieuwe hypotheekaanvraag. Deze korting bedraagt € 250,= per hypotheek. Dat is toch mooi meegenomen!
Daarnaast sluiten wij kosteloos een overlijdensrisicoverzekering (een dekking voor het geval je ex-partner komt te overlijden en er geen alimentatie meer voldaan kan worden) voor je af als je dit wenselijk vindt. Ook dat scheelt alweer.
Geen scheidingsbemiddeling?
Maak je geen gebruik van scheidingsbemiddeling, of zijn jullie klant bij een andere mediator? Geen probleem! Ook dan kan Johan je helpen met passend hypotheekadvies bij de scheiding en een passende hypotheek. Doordat Johan, naast scheidingsbemiddeling, bezig is met hypotheekadvies in scheidingssituaties, weet hij immers als geen ander, welke mogelijkheden er zijn voor mensen die gaan scheiden, of net gescheiden zijn. Stuur hem gerust een e-mail, hij helpt je graag verder.
Hulp nodig?
Neem contact op! Het is onze missie om tijdens een scheiding de best mogelijke oplossing te vinden voor jullie en de kinderen. Tijdens een scheiding met koophuis, kijken we samen naar jullie toekomstige woonwensen en maken we toekomstbestendige afspraken. Daarnaast kunnen wij ook assisteren in passend hypotheekadvies. Wanneer jullie op zoek zijn naar een tussenoplossing kan je ervoor kiezen om te scheiden van tafel en bed. Kortom, alle kennis onder één dak. Hulp nodig? Neem contact met ons op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Populaire locaties zijn: Utrecht, Doetinchem, Deventer, Amersfoort, Apeldoorn, Zutphen en natuurlijk Arnhem.
Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator
Veelgestelde vragen
Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?
Bij Scheiden Doe Je Samen begrijpen we dat het bepalen van wie het meeste recht heeft op de woning bij scheiding complex kan zijn. In Nederland wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals financiële mogelijkheden, woonwensen, en de belangen van eventuele kinderen. Onze mediators helpen jullie samen tot een evenwichtige oplossing te komen die rekening houdt met alle relevante aspecten.
Heb je recht op een huis als je gaat scheiden?
Het recht op een huis na scheiding is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder financiële mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren. Bij Scheiden Doe Je Samen bieden we begeleiding om helderheid te krijgen over de mogelijkheden en om samen weloverwogen beslissingen te nemen over jullie toekomstige woonsituatie.
Is uitkopen verplicht bij scheiding?
Uitkopen is niet verplicht bij scheiding. Het hangt af van jullie specifieke omstandigheden en wensen. Bij Scheiden Doe Je Samen helpen we jullie de financiële haalbaarheid van het uitkopen te beoordelen en bieden we ondersteuning bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de verdeling van het koophuis.
Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat scheiden?
De situatie met betrekking tot de hypotheek kan variëren bij scheiding. Bij Scheiden Doe Je Samen voorzien we jullie van helder hypotheekadvies en begeleiden we in het maken van afspraken over de hypotheek. Of het nu gaat om het behouden van de hypotheek, het oversluiten, of het beëindigen ervan, wij helpen bij het vinden van passende oplossingen.
Wat kunnen jullie voor ons doen als er een eigen koopwoning is?
Johan kan met jullie bespreken wat jullie wensen zijn en jullie informeren over de mogelijkheden. Hij bespreekt deze mogelijkheden met jullie beiden, of met degene die in de woning wil blijven wonen. Johan doet tijdens zijn eerste gesprek met jullie meteen een quick-hypotheek-scan om te kijken of jullie wensen te realiseren zijn. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
Kan Johan voor ons ook de (nieuwe) hypotheek gaan regelen?
Ja, Johan geeft niet alleen hypotheekadvies bij een scheiding maar regelt ook alle zaken rondom het aanvragen van de (nieuwe) hypotheek. Het is voor hem mogelijk om bij bijna alle geldverstrekkers in Nederland een hypotheek te regelen. Hierdoor zijn jullie ervan verzekerd dat hij de beste hypotheek met de laagste maandlast kan regelen.
Zoekt Johan dan ook uit welke verzekeringspolissen nodig zijn voor de (nieuwe) hypotheek?
Ja, Johan zal jullie ook informeren over de verzekeringspolissen die nodig zijn voor de (nieuwe) hypotheek. Daar, waar dit beter of goedkoper kan, zal hij jullie daarin adviseren en kan hij dit direct voor jullie regelen.
Kun je ons snel vertellen wie van ons in onze koopwoning kan blijven wonen?
In het eerste gesprek wordt er een quick-hypotheek-scan gedaan. Daarbij wordt er op basis van de inkomensgegevens, heel snel gekeken welke mogelijkheden er zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Tijdens het kennismakingsgesprek kan Johan al een eerste indicatie geven óf het überhaupt zinvol is om hier over na te gaan denken. Tijdens bovengenoemd gesprek (het eerste gesprek na dit kennismakingsgesprek), als hij dus alle gegevens heeft, wordt dit al een stuk concreter.
Maar let op! Het al dan niet krijgen, of betalen van partneralimentatie kan nog wel invloed hebben op de hoogte, van de te verkrijgen hypotheeksom.
Kom ik in aanmerking voor NHG?
Johan zal bij het geven van zijn hypotheekadvies bij een scheiding, met je bekijken of je in aanmerking komt voor NHG. Belangrijk is de kostengrens. De totale hypotheek mag in 2021 niet meer dan € 325.000,= zijn. Bij woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, is de huidige kostengrens € 344.500,=. Er zijn echter nog een heleboel andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wij geven je daar graag uitsluitsel over.
Wat de zijn de kosten van NHG?
De kosten van NHG zijn 0,7% (2020) van de hypotheeksom en dienen ineens te worden voldaan. Deze kosten kun je wel aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.
Hoe zit het met de hoogte van de hypotheekrente bij NHG?
Als je een hypotheek afsluit met NHG dan krijg je een korting op je rentepercentage. Deze korting kan oplopen tot wel 0,5%!
Disclaimer: Hoewel wij met uiterste zorg de juiste informatie hebben opgesteld, kan het altijd zijn dat dit in de praktijk anders blijkt uit te pakken. De tarieven fluctueren en worden sneller aangepast dan wij de informatie op deze pagina kunnen updaten. Houd hier rekening mee.
Scheiden doe je samen is niet alleen actief in Arnhem, maar staat ook voor u klaar als mediator in Bennekom, Beuningen en mediator in Doesburg.