samenlevingscontract beëindigen

Samenlevingscontract beëindigen

Wil je jouw samenlevingscontract beëindigen? Bekijk dan eerst de afspraken in het samenlevingscontract. Jij en je partner mogen samen van deze afspraken afwijken als jullie uit elkaar gaan. Wil één van jullie wel dat de afspraken uit het samenlevingscontract worden nagekomen? Dan is dat natuurlijk wél het uitgangspunt. Hieronder lees je meer over een samenlevingscontract beëindigen.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Hoe kan je een samenlevingscontract beëindigen?

  • Het kan zo zijn dat er in het samenlevingscontract staat vermeld hoe je het samenlevingscontract moet beëindigen. Er kan bijvoorbeeld in het samenlevingscontract staan dat je een aangetekende brief moet sturen naar je partner. In deze brief staat dat je het samenlevingscontract gaat beëindigen per een bepaalde datum.
  • Het kan ook zijn dat er in het samenlevingscontract staat dat je naar de notaris moet. De notaris zal dan een verklaring opstellen dat jullie samenlevingscontract zal worden beëindigd.
  • Verder wordt het samenlevingscontract ook beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst. Hierin staan allerlei afspraken over jullie eventuele gezamenlijke koopwoning, gezamenlijke bankrekeningen, de gezamenlijke inboedel et Tevens kun je in deze vaststellingsovereenkomst dan ook afspraken maken over het beëindigen van jullie samenlevingscontract. Als jullie dit dan samen ondertekenen, dan heb je een rechtsgeldig document. Verstandig is wel om hier een professionele mediator, ofwel scheidingsbemiddelaar, bij te betrekken die verstand van zaken heeft.
  • Voor zover er helemaal niets over beëindiging van het samenlevingscontract vermeld staat in het samenlevingscontract zelf, dan kan de beëindiging feitelijk niet meer bepalend zijn voor het samenwonen op één adres. Het is aan te raden om toch gezamenlijk een overeenkomst te ondertekenen met daarin een datum waarop jullie samen overeenkomen dat het samenlevingscontract zal beëindigen.
  • Om tot een goede financiële afrekening te kunnen komen, is het van belang om duidelijk te hebben over welke periode er met elkaar afgerekend moet worden. Als jullie beiden een verschillend idee hebben over de duur van deze samenlevingsperiode, dan kan dit financieel een groot verschil maken in de afrekening. Dit geeft ongewenste ruis tussen jullie en dat moet je zien te voorkomen. De begindatum van de samenleving staat overigens wel altijd vermeld in het samenlevingscontract.

Welke rechten (en plichten) heb je nìet als hierover niets vermeld staat in het samenlevingscontract?

samenlevingscontract beëindigen door middel van mediation
Mediation kan jullie helpen bij het maken van afspraken, juist als hierover niets staat vermeld in jullie samenlevingscontract
    • Als er geen afspraken zijn gemaakt over de partneralimentatie, dan is dat geen verplichting zoals dit wel is bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
    • Ook als er geen afspraken zijn gemaakt over het pensioen, dan hoef je hier niets mee te doen bij het samenlevingscontract beëindigen.

Wél partneralimentatie overeenkomen bij een samenlevingscontract beëindigen?

Uiteraard mag je over partneralimentatie in een vaststellingsovereenkomst samen afspraken maken. Als jullie willen afspreken dat de minstverdienende partneralimentatie krijgt, dan zijn hier wel duidelijke voorwaarden aan verbonden. Dit betekent dat je je aan de voorwaarden moet houden die bij partneralimentatie gelden, net zoals bij een huwelijk. Als je dit niet doet dan zal de belastingdienst de alimentatie als een schenking zien, met een aanslag als gevolg. Wij kunnen jullie hier alle informatie over geven en zorgen ervoor dat het fiscaal en juridisch correct in een vaststellingsovereenkomst komt te staan.

Wat als jullie wél iets willen met de opgebouwde pensioenrechten voor elkaar?

Ook over de door jullie opgebouwde pensioenrechten mag je samen afspraken maken. Wij kunnen jullie helpen hier meer inzicht in te krijgen. De afspraken die jullie willen maken, zullen we dan ook juridisch correct vermelden in de vaststellingsovereenkomst als jullie het samenlevingscontract gaan beëindigen.

Hoe een samenlevingscontract ontbinden met koopwoning?

Als jullie je samenlevingscontract willen beëindigen en jullie hebben een gezamenlijke koopwoning, dan is het goed om hier goede afspraken over te maken. In een vaststellingsovereenkomst leg je deze afspraken dan vast. Deze vaststellingsovereenkomst is nodig, omdat de hypotheekverstrekker graag wil weten welke afspraken jullie hebben gemaakt. Of je nu de gezamenlijke woning wil overnemen of dat je een andere woning wil aankopen, het is mogelijk om een samenlevingscontract te ontbinden met een koopwoning.

Ook de notaris zal vragen om een vaststellingsovereenkomst als één van jullie de woning wil overnemen. Deze zal de notaris gebruiken om een (concept) akte van de verdeling te maken. De akte is nodig om de woning helemaal op één naam te kunnen zetten wanneer jullie het samenlevingscontract gaan beëindigen.

Het is dus belangrijk om bij de beëindiging van jullie samenlevingscontract een vaststellingsovereenkomst op te stellen. De afspraken die in het samenlevingscontract zijn opgesteld, worden afgewikkeld en in deze vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Hier kun je dan achteraf geen gedoe meer over krijgen.

Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Samenlevingscontract beëindigen? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek.

De mediators van Scheiden doe je samen kunnen jullie deskundig van A tot Z begeleiden bij jullie samenlevingscontract beëindiging of eventueel als relatiecoach. Via de website kunnen jullie een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen of telefonisch contact met ons opnemen via ons algemene nummer 085-4010839.

Gratis kennismaking plannen