partneralimentatie-heb-jij-er-recht-op

Partneralimentatie: heb jij er recht op?

Wanneer jij en je (ex-)partner hebben besloten om te gaan scheiden, kan één van jullie recht hebben op partneralimentatie. Over het algemeen geldt dat één van de partners recht heeft op alimentatie wanneer hij of zij zelf niet voldoende inkomsten heeft en deze ook niet kan verkrijgen. Toch zijn er veel verschillende regels rondom de partneralimentatie die deze simpele uitleg soms wat lastiger maken. Bij Scheiden doe je samen zijn we gespecialiseerd in partneralimentatie en geven wij jou en je (ex-)partner graag meer informatie hierover! Wat komt er immers allemaal kijken bij een partneralimentatie? Hoe moet je de alimentatie berekenen? Is partneralimentatie verplicht? En heb jij of je (ex-)partner überhaupt recht op alimentatie? Deze vragen en meer beantwoorden wij in de onderstaande tekst.

Neem contact op

Willen jullie een gratis kennismakingsgesprek voor jullie scheiding of hebben jullie een vraag?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Ook is het mogelijk dat jullie direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons inplannen. Tijdens dit gesprek kunnen wij jullie voorzien van informatie en advies rondom de alimentatie voor partners. Het team van mediatoren van Scheiden doe je samen helpt jullie graag tijdens de gehele scheidingsprocedure. Door met elkaar in gesprek te gaan komen we samen tot de best mogelijke oplossing. Onze scheidingsmediatoren zijn gespecialiseerd in zowel de juridische, financiële als fiscale aspecten van een echtscheiding en kunnen jullie van passend advies voorzien. Bovendien verliezen wij de emotionele kant van een scheiding ook niet uit het oog en bieden wij een plek om je hart te luchten. Zijn jullie geïnteresseerd in de diensten van Scheiden doe je samen? Maak dan direct kennis met ons team!

Wat is partneralimentatie en wanneer heb je er recht op?

In grote lijnen is de partneralimentatie een periodieke uitkering van de ene (ex-)partner aan de andere (ex-)partner. Met andere woorden, wanneer jij of je (ex-)partner onvoldoende inkomsten heeft om jezelf van levensonderhoud te voorzien, mag jij aanspraak doen op je (ex-)partner. Je kunt jezelf niet van levensonderhoud voorzien wanneer je bijvoorbeeld te weinig inkomsten hebt voor boodschappen, verzekeringen of een hypotheek. Aanspraak op partneralimentatie komt voornamelijk voor wanneer het huwelijk een werkende en niet-werkende partner betrof. Het is vaak lastig voor de niet-werkende partner om zichzelf van levensonderhoud te voorzien omdat hij of zij geen (of te weinig) inkomsten heeft.

Dat je aanspraak kan doen op je (ex-)partner betekent overigens niet dat je zelf het bedrag van de alimentatie mag bepalen. Hier zijn bepaalde regels voor opgesteld die nageleefd moeten worden. Zo wordt de hoogte van het alimentatiebedrag bepaald door verschillende factoren als het netto-inkomen, de woonkosten, oudedagsvoorzieningen, ziektekostenverzekeringen en eventuele huwelijksschulden. Bij de berekening van de alimentatie staat ook de draagkracht van de (ex-)partner die moet betalen centraal. Bij de draagkracht wordt er gekeken naar hoeveel de (ex-)partner maandelijks kan betalen. Over het algemeen geldt overigens wel dat de welstand in het geëindigde huwelijk een rol speelt. Wanneer de welstand hoog was, is de kans op een hoge partneralimentatie vele male groter dan wanneer de welstand laag was.

Naast de zojuist genoemde factoren spelen ook alle financiële en maatschappelijke omstandigheden van beide (ex-)partners een rol. Dit maakt de berekening van de partneralimentatie nog lastiger. Wanneer jij en je (ex-)partner niet thuis zijn in de financiële aspecten van de echtscheiding, is het raadzaam om hulp in te schakelen. Door juiste en eerlijke afspraken op te stellen kan een vechtscheiding namelijk voorkomen worden. De scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen ondersteunen jullie graag tijdens dit proces! Onze scheidingsadviseur Johan is namelijk ook financieel planner en kan jullie als geen ander uitleggen hoe de partneralimentatie betekent dient te worden. Hij kan jullie bovendien antwoord geven op al jullie overige vragen rondom de financiën of fiscale aspecten van jullie scheiding. Meer weten? Bel direct naar 085 – 401 08 39 of plan een gratis kennismakingsgesprek met ons in.

Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

Wanneer jij of je (ex-)partner recht heeft op partneralimentatie is het voor beide partijen belangrijk om te weten hoe lang deze alimentatie betaald moet worden. De duur van de alimentatie hangt af van het moment wanneer de partneralimentatie bepaald of afgesproken is. Er bestaan namelijk verschillende regels voor de duur van de alimentatie tussen drie periodes:

Partneralimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 januari 2020
Wanneer jij en je (ex-)partner ná 1 januari 2020 de alimentatie bepaald of afgesproken hebben, bedraagt de alimentatie maximaal 5 jaar. Wanneer jullie huwelijk (of geregistreerd partnerschap) minder dan 10 jaar duurde, kan de duur van de partneralimentatie minder zijn. De vuistregel is dan: een (ex-)partner ontvang alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. Als jij en je (ex-)partner 7 jaar samen waren, ontvang jij of je (ex-)partner gedurende 3,5 jaar alimentatie.

Partneralimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 juli 1994 tot 1 januari 2020
Als jij en je (ex-)partner de partneralimentatie bepaald hebben tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020, kunnen er drie verschillende scenario’s ontstaan:

  • Er geldt een partneralimentatie van maximaal 12 jaar wanneer jij en je (ex-)partner samen kinderen hebben.
  • Er geldt ook een partneralimentatie van maximaal 12 jaar wanneer jij en je (ex-)partner geen kinderen hebben, maar het huwelijk wel langer dan 5 jaar duurde.
  • De partneralimentatie geldt net zolang tot de huwelijksduur wanneer jij en je (ex-)partner geen kinderen hebben én het huwelijk korter dan 5 jaar duurde.

Partneralimentatie bepaald of afgesproken vóór 1 juli 1994
Wanneer jij en je (ex-)partner vóór 1 juli 1994 de alimentatie bepaald of afgesproken hebben, is de duur van de partneralimentatie afhankelijk van wat jullie samen hebben afgesproken. Ook kan een rechter de duur van de partneralimentatie bepaald hebben. Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt rondom de alimentatie voor de partner, geldt er geen termijn.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Hebben jij en je (ex-)partner hulp nodig bij de berekening van de alimentatie voor partners? Of zijn jullie op zoek naar meer informatie over de alimentatie omdat jullie niet weten of jullie er recht op hebben? Neem dan contact op met de scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen! Jullie kunnen ons telefonische bereiken door te bellen naar 085 – 401 08 39 of door een mail te sturen naar info@scheidendoejesamen.nl. Ook kunnen jullie direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons inplannen via onze website. We zullen zo snel mogelijk contact met jullie opnemen om een afspraak in te plannen!

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen