Als je gaat scheiden dan zijn er tal van afspraken die je gaat vastleggen in een (echtscheidings)convenant en in een zorgplan (ouderschapsplan).
Wat u moet weten over scheiden, echtscheiding, alimentatie en de kinderen
Een (echt)scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor ouders en voor de kinderen. Er komt erg veel bij kijken. Denk aan jullie woonomgeving, alimentatie, afspraken m.b.t. de eventuele kinderen, pensioenopbouw, verdeling van het huis en alle spullen….
Als jullie gaan scheiden, komt er een heleboel op jullie af. Allerlei zaken die moeten worden uitgezocht en die geregeld moeten worden.
Wij hebben voor jullie de zaken op een rijtje gezet. Wellicht geeft dit alvast een beetje meer duidelijkheid. Hebben jullie nog vragen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Wij helpen tevens verder met ons stappenplan bij scheiding.
Alle informatie op een rijtje
Jullie kunnen deze documenten met meer informatie downloaden. Toch liever persoonlijk contact? Maak dan afspraak voor een gratis informatiegesprek.
Wat u moet weten bij scheiding
Als jullie gaan scheiden dan zijn er tal van afspraken die je gaat vastleggen in een (echtscheidings)convenant.
Tevens zullen jullie een ouderschapsplan moeten opstellen als er minderjarige kinderen zijn (tot 18 jaar), waarin de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken duidelijk in beschreven staat. Dit (echtscheidings)convenant en ouderschapsplan zal een vaste leidraad zijn, vanaf het moment dat jullie gescheiden zijn.
Ouderschapsplan
Sinds 1 maart 2009 is het wettelijk verplicht gesteld om een ouderschapsplan op te stellen als jullie samen minderjarige kinderen hebben, waarin de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken duidelijk in beschreven staan. Dit (echtscheidings) convenant en ouderschapsplan zal een vaste leidraad zijn, vanaf het moment dat jullie gescheiden zijn.
Beëindiging geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die bijna dezelfde wettelijke status heeft als het huwelijk. De procedure voor het beëindiging van het geregistreerd partnerschap kun je anders regelen, indien jullie geen minderjarige kinderen hebben.
Samenleving beëindigen
Als je besluit niet meer te blijven samenleven met je huidige partner, dan zijn de juridische gevolgen niet altijd te vergelijken met die van gehuwden of geregistreerde partners. Dit neemt niet weg dat je wel zorgvuldig en deskundig moet kijken naar de juridische en fiscale gevolgen, die wel van toepassing kunnen zijn op jullie situatie.
Wij opereren onder andere in de grotere steden in Nederland en zijn dus bijvoorbeeld actief als mediator in Utrecht en mediator in Arnhem. Je kan bij ons terecht voor mediation, ondersteuning op financieel of fiscaal gebied én uiteraard voor coaching voor jullie kinderen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze MfN mediators kijken graag met jullie mee.
Johan Bosveld, Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator