scheiding regelen 6 stappen

Scheiding regelen in 6 stappen

Een scheiding regelen is vaak een emotionele achtbaan. Er komt veel op je af en je wilt het goed regelen. Hoe zit het met de koopwoning en de kinderen? Hoeveel alimentatie moet ik misschien betalen of hoeveel alimentatie ga ik misschien ontvangen? Jullie gaan scheiden, en dan? Wij kunnen jullie snel duidelijkheid geven op al deze vragen. Zodat de scheiding goed geregeld wordt en jullie kunnen beginnen aan de nieuwe start van jullie leven. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Lees hieronder welke verschillende stappen jullie doorlopen tijdens het Mediation traject bij ons. Natuurlijk mag er ook eerst met een ander onderdeel van jullie scheiding begonnen worden. Soms willen mensen het graag eerst hebben over de zorgverdeling van de eventuele kinderen en daarna pas het inventarisatiegesprek. Alles is mogelijk. Wij volgen en ontzorgen jullie zoveel mogelijk!

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

1. Inventarisatiegesprek en Quick-Hypotheek-Scan

Een scheiding regelen begint met een inventarisatiegesprek. Onze MfN mediator, financieel planner en hypotheekadviseur Johan Bosveld neemt de financiële mogelijkheden en wensen met jullie door. Ook is tijdens dit gesprek ruimte voor een Quick-Hypotheek-Scan, waarmee jullie direct inzicht krijgen in de hypotheekmogelijkheden. Goed om te weten: hierin is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Naar aanleiding van dit gesprek wordt er een overzicht van bezittingen en eventuele schulden opgesteld door Johan. In het overzicht verdelen of verrekenen we de bezittingen en eventuele schulden. Dit vormt de basis voor een gesprek hierover. Kortom, na dit gesprek zijn jullie al een stuk wijzer over jullie toekomstige financiële situatie. Wilt u een inventarisatie gesprek aanvragen? En/of een Quick-Hypotheek-Scan? Dat kan eenvoudig middels onderstaande button.

Gratis kennismaking plannen

2. Alimentatieberekening

Hoe ziet jullie financiële toekomst eruit na de scheiding? Om antwoord op die vraag te geven, bekijken we ook eventuele alimentaties. Wij maken een alimentatieberekening met dezelfde programmatuur als waar de rechtbank mee werkt. Ook wordt gekeken of jullie recht hebben op eventuele toeslagen en/of fiscale heffingskortingen. Hierdoor krijgen jullie direct een goed beeld van wat ieder van jullie te besteden hebben na de scheiding.

Natuurlijk kunnen er tijdens het regelen van de scheiding zaken veranderen, zoals inkomen, kosten, of co-ouderschap van jullie (eventuele) kinderen. Dit nemen we uiteraard mee in de alimentatieberekening, zodat het passend blijft bij jullie situatie en afspraken. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst.

3. Zorgplan (ook wel ouderschapsplan)

Hoe moet het nu met de kinderen? Het is een vraag die veel ouders die gaan scheiden direct stellen. Afspraken maken over de kinderen is veelal het belangrijkste onderdeel van de scheiding. Goed om te weten: in zeer veel gevallen is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden alle afspraken over jullie minderjarige kinderen vastgelegd, zoals de omgangsregeling en verdelingen van vakanties, kinderalimentatie, zorg- en opvoedtaken en jullie onderlinge communicatie. Maar ook wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden die jullie als ouders beiden aangaan zullen jullie hierover goed met elkaar moeten communiceren. Jullie zijn en blijven immers ouders, ook na jullie scheiding! Het ouderschapsplan wordt uiteindelijk toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant. Wij dienen deze documenten daarna gezamenlijk in bij de rechtbank als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Tijdens het regelen van jullie scheiding is het wenselijk om de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan te betrekken. Als kinderen oud genoeg zijn kunnen ze zelf aangeven wat ze belangrijk vinden. Op die manier voelen ook zij zich gehoord en gewaardeerd tijdens deze scheidingsperiode die voor jullie allemaal moeilijk en ingewikkeld is. Kinderen die tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, moeten een kinderverklaring ondertekenen. Onze kindercoach kan het zorgplan met de kinderen doornemen en uitleg geven, zodat de kinderen begrijpen waar ook zij een handtekening onder zetten. Deze kindverklaring hoeft alleen ingevuld en ondertekend worden door kinderen waarvan de ouders zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

4. Concept echtscheidingsconvenant

Tijdens deze gesprekken wordt het concept van het echtscheidingsconvenant stap voor stap doorgenomen. Voorafgaand aan ieder gesprek krijgen jullie van ons steeds de laatste versie toegezonden waarin de concept afspraken in staan die jullie gemaakt hebben over allerlei zaken die in het echtscheidingsconvenant worden besproken. Uiteraard kan dit concept steeds aangepast worden naar jullie wensen. Vervolgens kijken we ook naar eventuele ontbrekende zaken. Moet jullie koopwoning bijvoorbeeld nog getaxeerd worden? Dit kan een onderdeel zijn van jullie echtscheidingsconvenant, maar dat hoeft niet. Het doel van deze gesprekken is om alle afspraken rondom jullie scheiding zo helder mogelijk op papier te zetten en waar jullie je allebei in kunnen vinden. Dat is echt het allerbelangrijkste!

5. Finale check

Tijdens deze finale check van jullie scheiding regelen, worden het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant gecheckt op zorgvuldigheid en volledigheid. Ook gaan we na of jullie het écht eens over zijn geworden over alle zaken rondom jullie scheiding. Jullie ontvangen na deze afspraak de allerlaatste concept documenten per mail. Nadat jullie beiden definitief akkoord zijn gegaan, maken wij deze documenten in orde voor de tekenafspraak.

6. De tekenafspraak

Tijdens deze mediationbijeenkomst  en tevens laatste afspraak, tekenen jullie het definitieve zorgplan en echtscheidingsconvenant. Daarna worden de getekende stukken ingediend bij de rechtbank. Dit is maar een formaliteit als jullie samen al goede afspraken hebben gemaakt. Het duurt gemiddeld drie tot vier weken tot dat dit is afgerond. Nadat de rechtbank uitspraak heeft gedaan, ondertekenen jullie de ‘akte van berusting’ om te verklaren dat jullie berusten in de uitspraak van de rechtbank. Vervolgens wordt de scheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.  Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

Scheiding regelen doe je samen

Dit stappenplan is een leidraad voor onze werkwijze. Het kan natuurlijk voorkomen dat jullie meer gesprekken nodig hebben om tot goede afspraken te komen. Zowel voor de financiële mogelijkheden, alimentatieberekening of het zorgplan van de kinderen. Als jullie ons “all-in” tarief hebben gekozen, dan maakt dit natuurlijk niets uit. Jullie hebben dan immers een onbeperkt aantal gesprekken ingekocht. Wel zo veilig dus! Hulp nodig met jullie scheiding regelen? Neem contact met ons op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Wij bieden begeleiding van A tot Z, zodat jullie en jullie (eventuele) kinderen zo snel mogelijk aan een nieuwe leven kunnen beginnen.

Gratis kennismaking plannen

Hulp bij het regelen van de scheiding

Door het hele land zitten onze advocaten en mediators om u te helpen waar nodig bij uw scheiding of relatiecoaching. Staat uw plaats er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Er is veel mogelijk. We hebben indien nodig ook speciale aandacht voor autisme en scheiden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen