Kinderalimentatie
Tijdens een scheiding verandert alles, zo ook jullie financiële situatie. Vrijwel bij elke scheiding is sprake van alimentatie. Dit kan gaan om partneralimentatie, maar ook om alimentatie voor de kinderen. Hoe hoog dit bedrag zal worden, is afhankelijk van meerdere factoren. Dit is bij iedere scheiding weer anders en dat maakt kinderalimentatie een ingewikkeld concept. Het is daarom altijd belangrijk om je door een expert te laten informeren. Wij kunnen voor jullie berekenen hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden en jullie hier verder bij helpen om zo de beste afspraken hierover te maken.
Gratis kennismakingsgesprek aanvragen
Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is een financiële regeling om de verzorging en opvoeding van de kinderen te waarborgen. Het is een plicht voor beide ouders als zij de wetmatige ouders van het kind zijn. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de levensstandaard van het gezin. Het inkomen van de beiden ouders bepaalt de hoogte van de levensstandaard. Vervolgens zal iedere ouder zijn of haar aandeel moeten bijdragen. De meest verdienden ouder kan het meeste bijdrage terwijl de draagkracht van de minstverdienende partner een lagere draagkracht heeft. Vaak is het zo dat de ouder die de minste tijd zorg draagt voor de kinderen kinderalimentatie betaalt aan ouder die de meeste zorg draagt voor de kinderen. Je houdt ook rekening met de zorgverdeling tussen de ouders. Dit gaat over de kosten van het eten en drinken, de woonlasten en de kosten voor vakantie en uitjes met jullie als ouders. Daarnaast zijn er de algemene kosten van de kinderen. Dit zijn kosten voor kleding, sport, school, de kapper, etc. Voor het bepalen van de kinderalimentatie is er een rekenmethode. Wij zullen deze berekening voor jullie maken.
Verdeling kosten voor kinderen tot 18 jaar
Ouders kunnen verschillende afspraken maken over de algemene kosten van kinderen tot 18 jaar. Een optie is de kosten voldoen vanaf een gezamenlijke kinderrekening. Hierbij zijn beide ouders verantwoordelijk voor de uitgaven, dus ook voor een eventueel tekort op de rekening. Jullie kunnen ook afspreken dat één ouder de verantwoordelijkheid krijgt en dit gedeelte van de bijdrage ontvangt. Deze ouder hoeft dan geen verantwoordelijkheid af te leggen over de uitgaven en een eventueel tekort komt dan voor eigen rekening. Tenzij kan worden aangetoond dat de ontvangen bijdrage te laag is om de kosten te dekken.
Kosten van kinderen tussen 18 en 21 jaar
Als kinderen 18 jaar zijn, dan zijn zij voor de wet volwassen. Er is wel in de wet bepaald dat kinderen tussen de 18 en 21 jaar nog alimentatie krijgen van de ouders. Als volwassene hebben zij dan ook het recht om dit bedrag aan alimentatie zelf te ontvangen. Als ouders kun je samen met het kind wel afspraken maken of het bedrag naar het kind gaat of dat de “oude” regeling doorloopt. Het is wel verstandig om samen als ouders te kijken welke kosten jullie nog maken voor een kind tussen de 18 en 21 jaar oud. Jullie kunnen de bijdrage van een ieder van jullie daarop aanpassen.
Kinderen van 21 jaar en ouder
Vanaf het moment dat een kind 21 jaar oud is stopt de verplichting tot het betalen van de alimentatie. Mocht een kind van 21 jaar of ouder niet in het eigen levensonderhoud kunnen voorzien, bijvoorbeeld door studie, dan wordt er nog van de ouders een bijdrage verwacht.
Gelijke of ongelijke zorgverdeling?
De zorg voor de kinderen kan op veel manieren verdeeld worden. Zorgen kost natuurlijk geld (om te eten en drinken, de woonlasten te voldoen en de kosten voor vakantie en uitjes met jullie als ouders). Als beide ouders voldoende draagkracht hebben om deze kosten te dekken dan hoeft geen van beiden nog een bijdrage te leveren voor deze zorgkosten aan de andere ouder. Het komt wel voor dat de meestverdienende ouder kinderalimentatie betaalt voor deze zorgkosten aan de minstverdienende ouder. Hebben jullie de zorg van de kinderen gelijk verdeeld? Jullie hebben de kinderen bijvoorbeeld allebei minimaal drie hele dagen per week? Ook dan kan een kinderalimentatie betaald moeten worden door de meestverdienende ouder. Zie hierboven over “verdeling van de algemene kosten tot 18 jaar”.
Kinderalimentatie aanvragen bij de rechter of zelf afspraken maken?
Benieuwd hoe hoog de kinderalimentatie bij jullie wordt? Er zijn vaste normen om de hoogte van kinderalimentatie te berekenen. Lees hier meer over hoe we de alimentatie berekenen. Tijdens zo’n berekening liggen alle financiële kaarten open op tafel, zodat ruzies achteraf voorkomen worden. Geld is immers de grootste bron van ruzie tijdens en na een scheiding. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ouders hier zelf óók afspraken over mogen maken. Tijdens het mediation traject is ruimte voor eigen afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie, waar beide ouders zich beter bij voelen, die vervolgens worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst. Kun je niet meer samen afspraken maken bij een mediator en eindigt jullie scheiding toch in de rechtbank, dan zullen jullie zaken als kinderalimentatie moeten aanvragen en bepaalt de rechter uiteindelijk de hoogte van de kinderalimentatie die dan betaalt moet worden.
Ook samen scheiden?
Er komt veel kijken bij een scheiding. Kies je voor de kinderen, kies dan voor mediation bij scheiding. Deze manier van scheiden is sneller, goedkoper en minder belastend voor de kinderen dan een scheiding in de rechtbank. Vragen over wat kinderalimentatie voor jullie gaat betekenen tijdens de scheiding? Neem gerust contact met ons op.
Mediation Nederland
Wij hebben mediators in verschillende delen van het land. Bent u op zoek naar bemiddeling in Nederland? En staat uw locatie er niet tussen? Contacteer ons alsjeblieft. Er is veel mogelijk, bekijk alle locaties.