• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Scheiden in gemeenschap van goederen

Als jullie voor 1 januari 2018 zijn getrouwd én jullie vóór, dan wel tijdens het huwelijk, geen huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen bij de notaris, dan zijn jullie automatisch in algehele gemeenschap van goederen getrouwd.

Waar hier “gehuwd” staat kun je ook lezen dat je “een geregistreerd partnerschap” bent aangegaan. Dit is gelijk aan elkaar.

Bij een echtscheiding, bij een algehele gemeenschap van goederen, ga je alle (gezamenlijke) bezittingen en schulden (denk aan bankrekeningen, aandelen, huis, inboedel, hypotheek) in beginsel, gelijk verdelen. Je legt de afspraken vast in het echtscheidingsconvenant.

De hoofdregel die geldt bij algehele gemeenschap van goederen (verdeling bij helfte) vervalt in een aantal bijzondere gevallen.

Niet in de gemeenschap vallen onder andere:

 • Hetgeen je krijgt bij een schenking of erfenis met een zogenaamd uitsluitingsclausule. Dit betekent dat de persoon die dit schenkt of jou laat erven, in een notariële akte heeft vastgelegd dat dit echt alleen maar voor jou is. Dit deel of verreken je dan ook niet met je toekomstige ex-partner. 
 • Goederen en schulden die aan één van de echtgenoten op een bijzondere wijze verknocht zijn, voor zover die verknochtheid zich tegen het in de gemeenschap vallen verzet. Dit is wat moeilijker om zo uit te leggen, maar verknochtheid zegt eigenlijk ook, dat dit exclusief bij jou hoort. Dit zegt lang niet altijd dat je dan niets dient te verrekenen. Hier is kennis van zaken hebben, dus ook heel belangrijk!

Wellicht zal het  niet geheel duidelijk zijn wat wij met bovenstaande uitzonderingen precies bedoelen. Wij kunnen dit nader toelichten. Ook de notaris kan hier uiteraard tekst en uitleg over geven.

Laat het ons weten.

Het is dus altijd raadzaam om bij het inventarisatiegesprek bij onze financiële deskundige (Johan Bosveld) dit gelijk aan te geven. Het kan namelijk inhouden, dat in de opstelling van het financiële overzicht, dit voor de nodige aanpassingen kan gaan zorgen. Uiteraard mogen jullie gezamenlijk altijd afwijkende afspraken maken. Wij zullen jullie wel alle mogelijke (bv. financiële/fiscale) gevolgen hiervan, nader toelichten.

Contact met Scheiden doe je samen

Willen jullie samen gaan scheiden? Wij gaan graag met jullie een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen