Bij een scheiding denken we vaak aan het beëindigen van een huwelijk via de rechter en het regelen van zaken zoals de verdeling van bezittingen, schulden en de zorg voor kinderen. Maar er is een andere, minder bekende vorm van scheiden: duurzaam gescheiden leven. Dit betekent dat jij en je partner apart van elkaar wonen en niet van plan zijn opnieuw samen te gaan wonen, terwijl jullie formeel nog steeds getrouwd blijven. Bij Scheiden doe je samen helpen we jullie dit proces in goede banen te leiden en kijken we samen naar de mogelijkheden die passen bij jullie situatie.
Wat is duurzaam gescheiden?
Duurzaam gescheiden betekent dat je niet meer samenwoont met je partner en ook niet van plan bent om dat in de toekomst te doen, maar dat je formeel nog getrouwd bent. Dit houdt in dat er geen officiële scheiding via de rechter heeft plaatsgevonden en dat er geen echtscheidingsconvenant is opgesteld. Ondanks dat jullie niet meer samenleven, blijven jullie fiscaal partners en toeslagpartners. Dit betekent dat jullie samen belastingaangifte doen en gezamenlijke toeslagen ontvangen, wat in sommige situaties financieel voordelig kan zijn.
Duurzaam gescheiden zijn kan een oplossing bieden als jullie om bepaalde redenen officieel getrouwd willen blijven, maar apart leven. Het kan bijvoorbeeld voordelig zijn bij complexe financiële situaties of als er gezamenlijke ondernemingen zijn.
Voordelen van duurzaam gescheiden leven
Het kiezen voor een duurzaam gescheiden leven kan in bepaalde situaties meerdere voordelen bieden, zowel praktisch als financieel. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:
- Fiscaal voordeel
Omdat jullie officieel nog getrouwd zijn, blijven jullie fiscaal partners. Dit betekent dat jullie samen belastingaangifte kunnen doen. Hierdoor kun je aftrekposten en vermogensbestanddelen vrij toe delen, hetgeen een voordeel kan zijn. De toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag, blijf je onveranderd ontvangen. - Vermijden van hoge scheidingskosten
Duurzaam gescheiden leven kan tijd en geld besparen, omdat jullie niet het volledige juridische proces van een echtscheiding hoeven te doorlopen. Hierdoor vermijden jullie hoge advocaat- en notariskosten die vaak gepaard gaan met een formele scheiding. - Rust en tijd voor beslissingen
Een duurzame scheiding geeft jullie de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie zonder direct formele stappen te zetten. Het biedt ruimte om in alle rust na te denken over de toekomst. Hierdoor kun je ervaren welke situaties goed en minder goed gaan en deze ervaringen gebruiken op het moment dat je de scheiding definitief wil maken.
Nadelen van duurzaam gescheiden leven
Hoewel er voordelen aan een duurzame scheiding zitten, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:
- Beperkte mogelijkheden bij hypotheekaanvragen
Hypotheekverstrekkers kunnen terughoudend zijn bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek als jullie formeel nog getrouwd zijn. Zij houden er rekening mee dat bij al een hypotheek op je naam hebt staan. Als je geen hypotheek hebt, dan wil een hypotheekverstrekker alsnog de scheidingspapieren. Een officiële scheiding geeft duidelijkheid over jullie financiële situatie (denk aan evt. partneralimentatie), wat hypotheekverstrekkers vaak belangrijk vinden. - Risico op conflicten
Als de verstandhouding tussen jullie in de toekomst verslechtert, kan het lastig zijn om duurzame afspraken in stand te houden. Jullie blijven financieel aan elkaar verbonden, wat mogelijk tot conflicten kan leiden als de situatie verandert. Hierdoor ligt dan een mogelijke “vechtscheiding” in het verschiet. Dat is niet wat je wilt. - Nieuwe relaties
Het voelt vaak niet goed om een nieuwe relatie aan te gaan omdat je nog gebonden bent vanuit het huwelijk. Dit voelt vaak benauwend.
Wat is het verschil tussen een echtscheiding en duurzaam gescheiden?
Bij een officiële scheiding is de scheiding door de rechter uitgesproken De afspraken zijn dan (veelal) vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Dit convenant bevat afspraken over de verdeling van bezittingen, schulden, alimentatie. De eventuele zorg voor de kinderen leg je vast in een zorgplan. Zodra de scheiding officieel is aangevraagd en jullie wonen niet meer samen op één adres (bij de gemeente), zijn jullie geen fiscaal partners of toeslagpartners meer. Jullie staan financieel gezien volledig op eigen benen.
Bij een duurzame scheiding daarentegen is er geen formele uitspraak van de rechter. Jullie blijven fiscaal verbonden en ontvangen samen toeslagen. Hoewel jullie apart wonen, blijven jullie officieel getrouwd. Dit betekent dat jullie nog samen belastingaangifte doen en beslissingen moeten maken over hoe jullie die inkomsten en toeslagen onderling verdelen.
Plan een kosteloos kennismakingsgesprek
Overweeg je om duurzaam te scheiden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jullie specifieke situatie en zorgen ervoor dat jullie weloverwogen beslissingen maken. Of het nu gaat om fiscale voordelen, toeslagen of het maken van afspraken over de toekomst. Onze mediator scheiding staat klaar om jullie te helpen met de juiste stappen naar een duurzaam gescheiden leven.
Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator
Bel ons op 085–4010839 of vul het contactformulier op onze website in, zodat we kunnen werken aan een scheiding die voor iedereen werkt. Samen zoeken we naar de beste oplossing voor jullie situatie. Wij zijn onder andere actief als: mediation in Apeldoorn, mediation in Nijmegen, mediation in Zutphen, mediation in Deventer, mediation in Doetinchem en natuurlijk mediation in Arnhem.