convenant scheiding

Convenant scheiding

Als je gaat scheiden, dan moeten er over allerlei (financiële) zaken afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een convenant voor de scheiding. Dit document heet een scheidingsconvenant of echtscheidingsconvenant, maar wordt soms ook convenant scheiding genoemd.

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan zal dit convenant scheiding, ofwel scheidingsconvenant, naar de rechtbank worden gestuurd en zal het door de rechter worden bekrachtigd. Alle afspraken worden dan afdwingbaar naar elkaar toe.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bepalen van het huwelijksgoederenregime

Wat belangrijk is om te weten is het feit of jullie getrouwd zijn in een beperkte gemeenschap van goederen (als jullie getrouwd zijn na 1 januari 2018) of in algehele gemeenschap van goederen. Dan hebben jullie de huwelijkse voorwaarden laten maken bij de notaris. Dit is voor jullie van belang voor de wijze van de financiële afrekening. En dit is op z’n beurt weer belangrijk om een convenant scheiding te maken, ofwel een scheidingsconvenant of echtscheidingsconvenant.

Welke afspraken worden er zoal vastgelegd in een convenant scheiding?

Hieronder vind je enkele onderwerpen die besproken en vastgelegd dienen te worden in een scheidingsconvenant. Deze onderwerpen worden hoogstwaarschijnlijk besproken tijdens de mediationgesprekken bij Scheiden doe je samen:

  • Hebben jullie kinderen? Dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de kosten van de kinderen. Dit wordt vastgelegd in de convenant scheiding, ofwel scheidingsconvenant.
  • Wat te doen met partneralimentatie? Dit is een recht (of een plicht), maar hier mag je ook zelf afspraken over maken.
  • Afspraken over jullie (eventuele) koopwoning: wie kan er eventueel blijven wonen en kan de ander uitkopen? Is de hypotheek hoger dan de waarde van jullie koopwoning? Of willen jullie de koopwoning verkopen? Bij welke makelaar en voor welk bedrag gaat de woning dan in de verkoop? Hoeveel willen jullie samen minimaal voor de woning krijgen? Dit zijn allerlei vragen die besproken worden voor het convenant scheiding, of echtscheidingsconvenant.
  • Afspraken over jullie (eventuele) huurwoning: wie neemt het huurcontract over en blijft in de huurwoning wonen?
  • Hoe gaan jullie om met alle woonlasten en overige gebruikerslasten tot het moment dat bijvoorbeeld de woning notarieel is overgedragen aan derden. Of als jullie niet meer samen in één woning wonen?
  • Tot wanneer blijft de partij, die de woning gaat verlaten, nog in de woning wonen? Het is verstandig om hier afspraken over te maken en dit vast te leggen in het convenant scheiding.

  • Wat willen jullie met de eventuele opgebouwde pensioenrechten? Hier zijn verschillende keuzemogelijkheden in.
  • Wie houdt welke bankrekeningnummers? Hoe en wanneer wordt het saldo op de rekeningen verdeeld? Of willen jullie hier andere afspraken over maken?
  • Hebben jullie schulden? Welke afspraken willen jullie hier samen over maken?
  • Hoe willen jullie de inboedel verdelen? Of houdt één van jullie de inboedel en krijgt de ander bijvoorbeeld een bepaald geldbedrag of de auto?
  • Hebben jullie een auto(‘s)? Wie houdt de auto dan? En wat willen jullie met de waarde van deze auto? Willen jullie dit met elkaar verrekenen of hebben jullie wellicht beiden een auto en houdt ieder zijn of haar auto?
  • Hebben jullie nog een tweede woning, caravan, boot of andere waardevolle spullen? Afspraken hierover moeten ook vastgelegd worden in dit convenant scheiding, ofwel scheidingsconvenant of echtscheidingsconvenant.
  • Zijn er erfenissen of schenkingen geweest in het verleden? En zit hier een uitsluitingsclausule op? Wat willen jullie hierover afspreken met elkaar?
  • Als jullie huisdieren hebben, dan kun je daar ook afspraken over maken. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de betaling van dierenartskosten tot het betreffende huisdier komt te overlijden. Ook afspraken over wanneer het dier bij wie is, behoort tot de mogelijkheden. Uiteindelijk wordt een huisdier vaak gezien als gezinslid en hou je hier ook van, dus heel begrijpelijk dat je hier goede afspraken over wilt maken.

Mediation bij een convenant scheiding

Zoals gezegd, kunnen er nog veel meer zaken vastgelegd worden in het convenant scheiding, ofwel scheidingsconvenant of echtscheidingsconvenant. Iedere situatie is anders, dus geen enkel convenant scheiding is hetzelfde. Het is raadzaam om dit document op te stellen onder begeleiding van een professioneel kantoor dat verstand van zaken heeft. Sinds 2005 zijn wij al werkzaam als mediators en hebben veel expertise en ervaring in huis om jullie volledig te kunnen begeleiden. Daarnaast is er alle ruimte voor jullie emoties.

Leg afspraken helder en ondubbelzinnig vast

Het is enorm belangrijk dat jullie afspraken duidelijk en helder vastleggen in een convenant scheiding, ofwel echtscheidingsconvenant of scheidingsconvenant. Het convenant scheiding is ontwikkeld zodat jullie weten wat je van elkaar kan én mag verwachten na de scheiding. Dan moet je geen discussies krijgen over de inhoud van het convenant. Wij kunnen jullie hierbij helpen.

Schakel ons in voor een convenant scheiding

Hulp nodig bij het opstellen van een convenant scheiding, ofwel echtscheidingsconvenant of scheidingsconvenant? Neem dan contact met ons op. Maak een afspraak voor een kosteloos kennismakingsgesprek met Scheiden doe je samen. Wij zijn een familiebedrijf met ervaringsdeskundige MfN geregistreerde mediators én eigen kindercoaches. Ook hebben wij een financieel planner in dienst die ook hypotheekadviseur is. Alles onder één dak dus!

Via onze website www.scheidendoejesamen.nl kun je een contactformulier invullen. Wij bellen jullie dan zo spoedig mogelijk om een afspraak te maken voor de convenant scheiding of een andere vraag. Bellen kan natuurlijk ook via 085-4010839. Wellicht tot snel!

 

 

Gratis kennismaking plannen