Beperkte gemeenschap van goederen

Op 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Voor mensen die ná die datum zijn getrouwd en geen huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt, geldt de nieuwe wet. Jullie zijn dan gehuwd in een beperkte gemeenschap van goederen.

Als je dus na 1 januari 2018 bent gehuwd (of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan) en nu gaat scheiden, dan gelden voor jullie dus de huidige regels. Dit betekent in de praktijk, dat jullie bij een scheiding niet alles gelijk delen, zoals dit traditioneel gezien wel het geval was bij een algehele gemeenschap van goederen.

Scheiden met beperkte gemeenschap van goederen

Goederen en schulden die jullie (deels) voor het huwelijk al gezamenlijk hadden, gaan tot de gemeenschap van goederen behoren en worden dan ook gelijk verdeeld of verrekend bij scheiding. Ook alles wat tijdens het huwelijk aan vermogen en schulden is opgebouwd, valt in de gemeenschap en zul bij een scheiding dan ook gelijk moeten delen.

Buiten de verdeling bij jullie scheiding blijven:

  • alle goederen en schulden die een ieder voor het huwelijk privé had;
  • schenkingen en erfenissen.

Het belang van een goede administratie

Als je gehuwd bent na 1 januari 2018. Dan heb je te maken hebt met de nieuwe regeling. Het is dan van belang dat jullie een goede administratie hebben gevoerd tijdens jullie huwelijk. Het is namelijk van belang dat aan het einde van het huwelijk nog kan worden vastgesteld welk vermogen van ieder van jullie privé is (en dus niet gedeeld hoeft te worden). Daarnaast wat er tot de gemeenschap van goederen behoort (wat wel gedeeld moet worden).

Als je niet meer kan aantonen dat een bepaalde zaak privé is, wordt er vanuit gegaan dat het tot de gemeenschap van goederen behoort. Dit zal dan alsnog gelijk verdelen.

Inventarisatiegesprek

Tijdens het inventarisatiegesprek is het van belang om gelijk aan te geven welke zaken privé zijn. Dan kunnen we bepalen welke zaken we gelijk gaan delen of verrekenen. Dan maken we een passende financiële vermogensopstelling. Op die manier weet iedereen precies waar hij of zij aan toe is en dat voorkomt problemen achteraf. Uiteraard mogen jullie ook afwijkende afspraken maken. Johan zal jullie dan wel wijzen op de mogelijke fiscale gevolgen.

“Ons doel is om jullie scheiding zodanig te begeleiden, dat jullie ook later nog steeds achter de beslissingen staan die tijdens het proces van scheiden zijn gemaakt.” 

Zijn jullie in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan en willen jullie gaan scheiden? Laat alles dan uitzoeken door een deskundige. Laat jullie begeleiden door een professionele mediator, met kennis van zaken. Dit om het proces zo goed te laten verlopen. In een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen wij jullie er graag meer over. Of bel 085-4010839 voor meer informatie.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen