Urgentie na scheiding

Urgentie na scheiding
Je gaat scheiden. Maar hoe en waar je kunt gaan wonen na de scheiding, is niet direct duidelijk. Veel mensen liggen dan ook ‘s nachts te piekeren en vragen zich af hoe snel ze een andere woning kunnen krijgen. Je bent bijvoorbeeld afhankelijk van het aanbod huurwoningen van de sociale woningbouw, maar je hebt niet zoveel teljaren dat je snel in aanmerking komt. In dat geval kun je misschien urgentie aanvragen.

Tegenwoordig is het niet zo dat een scheiding zonder meer leidt tot een urgentieverklaring voor het verkrijgen van een (sociale) huurwoning. De eisen zijn streng en je moet aan nogal wat voorwaarden voldoen om aan te kunnen tonen dat je echt niet zelfstandig in staat bent om woonruimte te krijgen. Maar gelukkig is het zeker nog wel mogelijk.

Voorwaarden voor het verkrijgen van urgentie na scheiding
Elke regio/gemeente heeft een eigen urgentiecommissie met eigen voorwaarden. Het is dan ook goed om te informeren bij de woningbouwvereniging, aan welke vereisten je moet voldoen om voor een urgentieverklaring in aanmerking te komen.

De meest belangrijke en voorkomende voorwaarden voor het verkrijgen van een urgentie bij een scheiding zijn:

  • Je komt qua inkomen in aanmerking voor een woning via de woningbouwvereniging (sociale woningbouw);
  • Je hebt vaak minimaal de helft van de tijd de zorg voor de minderjarige kinderen;
  • Je moet de scheidingspapieren (zorgplan en convenant; bij samenlevers vaststellingsovereenkomst) overleggen. Bij samenlevers moet deze ook getekend worden door een bij het MfN aangesloten mediator. Wij kunnen jullie hierbij helpen. 
  • Je moet laten zien dat je veelvuldig reageert op woningen, maar telkens niet in aanmerking komt.

Laat je vooral óók goed voorlichten door de woningbouwvereniging(en) waar je ingeschreven wilt staan. Bovengenoemde punten kunnen soms afwijken. Vandaar dat hier ook geen rechten aan ontleend kunnen worden.

Wanneer krijg ik urgentie bij een scheiding en hoe lang ben ik urgent voor een huurwoning?
Je kunt meestal pas de urgentie aanvragen voor een huurwoning, als jullie alle scheidingspapieren hebben getekend (samenlevers), of op het moment dat jullie deze hebben teruggekregen van de rechtbank en de gemeente (gehuwden).

Het duurt ca. zes weken na de aanvraag, voordat er daadwerkelijk beslist wordt door de urgentiecommissie. Na een positieve beslissing van de urgentiecommissie kun je gaan reageren op een woning. Je bent dan urgent voor een periode van vier maanden. Na deze vier maanden vervalt de urgentieverklaring en ben je weer aangewezen op de reguliere lijst van toekenning van een woning.

Het is dan ook belangrijk om tijdens jullie scheidingsproces hier rekening mee te houden. Met afspraken rondom de zorg van de kinderen in het zorgplan, maar ook over afspraken rondom het verlaten van de (gezamenlijke) woning en over de hoogte van de partneralimentatie. Deze alimentatie wordt namelijk gezien als inkomen. Wanneer de alimentatie en je eigen inkomen samen boven de inkomensgrens voor het verkrijgen van een sociale huurwoning uitkomen, dan krijg je immers geen urgentie.

Leg deze afspraken dan ook vast in jullie convenant of vaststellingsovereenkomst. Wij kunnen jullie helpen bij het goed formuleren van de teksten in deze documenten.

“Ons doel is dat ieder van jullie én jullie (eventuele) kinderen weer snel een nieuw ‘thuis’ hebben na de scheiding.”

Hulp en begeleiding nodig?

Johan Bosveld, Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Willen jullie meer weten over onze dienstverlening? Wij gaan graag met jullie een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839. We zijn onder andere actief als mediator in Arnhem maar ook zeker als mediator in Nijmegenmediator in Apeldoornmediator in Amersfoortmediator in Zutphen en mediator in Ede.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen