Scheiden bij geregistreerd partnerschap, huwelijk of als samenlevers

De wijze waarop je vorm geeft aan de afhandeling van de beëindiging van je relatie begint met de vraag: welke vorm van relatie hebben jullie gehad? Waren jullie gehuwd? Of hadden jullie een geregistreerd partnerschap? Of waren jullie samenlevers met óf zonder een samenlevingscontract? Het antwoord op die vraag bepaalt het verdere verloop van het scheiden bij een geregistreerd partnerschap en huwelijk, of als samenlevers.

Hebben jullie een akte bij een notaris laten opstellen voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Wat namelijk vervolgens van belang is, wanneer je gehuwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, is de vraag of jullie, vóór dat jullie gingen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangingen, nog bij een notaris zijn geweest om een notariële akte te laten opmaken. In deze akte staan o.a. zaken vermeld die ook na het beëindigen van jullie relatie privé blijven en dus niet gelijk verdeeld of verrekend moeten worden.

Bij het scheiden met een geregistreerd partnerschap of huwelijk is het heel belangrijk dat wij deze eventuele notariële akte te lezen krijgen, omdat dit gevolgen kan hebben voor de financiële verdeling/afwikkeling van jullie scheiding. Uiteraard zijn jullie ook altijd vrij om hier zelf afspraken over te maken, maar toch kijken wij graag even met jullie mee. Want de belastingdienst is dan vaak zeker niet je grootste vriend!

Let op!
Sommige mensen denken dat als je bij de notaris een samenlevingsovereenkomst bent aangegaan er sprake is van een geregistreerd partnerschap. Dit is zeker niet het geval.

Scheiden bij geregistreerd partnerschap of huwelijk

Zijn jullie gehuwd of zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan (dit is voor de wet gelijk aan het huwelijk), dan kan dat op de navolgende manieren gebeurd zijn:

  • Algehele gemeenschap van goederen
    Voor 1 januari 2018 gehuwd? Hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris opgemaakt? Dan zijn jullie automatisch gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Lees hier verder wat dit voor jullie scheiding betekent.
  • Beperkte gemeenschap van goederen
    Zijn jullie na 1 januari 2018 gehuwd? Hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris opgemaakt? Dan zijn jullie automatisch gehuwd in een beperkte gemeenschap van goederen. Wat dat voor jullie betekent lees je hier.
  • Huwelijkse voorwaarden
    Hebben jullie voor of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de notaris huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn deze leidend voor het afwikkelen van jullie scheiding. Hier lees je wat dat voor jullie scheiding betekent.

Scheiden als samenlevers

Zijn jullie ooit samen gaan wonen en hebben jullie verder niets geregeld, of hebben jullie bij de notaris een samenlevingsovereenkomst opgesteld? Dan geldt dat als de beginsituatie van jullie scheiding. Je kunt hier lezen wat dit betekent voor jullie scheiding.

Hulp & begeleiding

Ongeacht of jullie scheiden met een geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract of bij een huwelijk, een scheiding is altijd lastig. Om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen mogelijk te laten verlopen, kunnen jullie een mediator inschakelen van “Scheiden doe je samen” inschakelen. We vertellen jullie in een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek graag wat we voor jullie kunnen betekenen. Bel 085-4010839 en maak een afspraak. We hebben indien nodig ook speciale aandacht voor Autisme en Scheiden

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen