mediator scheiding

Mediator scheiding

Mediation is een vorm van bemiddeling, waarbij een neutrale mediator zorg draagt voor een goede communicatie tussen partijen.
De mediator bij een scheiding, begeleidt jullie bij het maken van gezamenlijke afspraken over allerlei onderwerpen, zoals bv; alimentatie, pensioen, de zorgverdeling van de kinderen, de woning etc. die vervolgens door de (deskundige) mediator vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst.

Goed om te weten: veel koppels blijven samen vanwege het woningtekort, ook al werkt de relatie niet meer. Toch is het beter om nu de knoop door te hakken en te scheiden, zodat je direct kunt handelen zodra er een woning vrijkomt.

 

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Waarom scheiden via een mediator?

  • Met bemiddelingsgesprekken maken jullie goede afspraken voor na de scheiding, voor jezelf en eventuele kinderen. Dit zorgt voor een betere toekomst dan naar de rechter gaan.
  • Het mediationtraject verloopt sneller dan een procedure bij de rechtbank.
  • De kosten van het mediationtraject zijn vele malen goedkoper dan advocatenkosten.
  • Mediator scheiding heeft een informeel karakter.

Als jullie naar de rechter gaan en deze doet een uitspraak, dan wint vaak de één en verliest de ander. Maar eigenlijk verlies je beiden. We hebben het dan nog niet eens over het effect op jullie eventuele kinderen. Gemaakte afspraken tijdens de scheidingsbemiddeling hebben een langere houdbaarheidsdatum dan opgelegde afspraken door een rechter. Voor jullie en de eventuele kinderen dus écht de beste oplossing!

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, waarbij een scheidingsmediator veel kan betekenen. Een scheiden mediator helpt jullie om samen tot goede afspraken te komen. De mediator echtscheiding begeleidt beide partijen op een neutrale manier door het proces. Met een scheiding mediator kun je conflicten vermijden en zorgen voor een soepele afwikkeling van de scheiding. Naast fysieke mediation kunt u ook kiezen voor online scheiden via een professionele online mediator.

Ga voor een MfN mediator

Mediator is geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen een echtscheiding mediator kan zijn. De titel MfN mediator is echter wel beschermd en is niet zomaar te verkrijgen. Vaak zijn mediators aangesloten bij een organisatie zoals de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).
Alleen mediators met MfN-registratie mogen de titel voeren. Ze moeten een opleiding en examen hebben afgerond. Ze moeten ook voldoen aan tuchtrecht, bijscholingen volgen én moeten zich ook aan gedragsregels houden. Kortom, met een MfN mediator ben je verzekerd van kwaliteit, onafhankelijkheid, neutraliteit en vertrouwen.

Kortom, met een MfN mediator ben je verzekerd van kwaliteit, onafhankelijkheid, neutraliteit en vertrouwen.

Gratis kennismaking plannen

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het proces van mediation bij een scheiding?

Het proces van mediation verloopt in verschillende fasen. Allereerst vinden er gesprekken plaats tussen beide partners en de mediator. In deze gesprekken worden de problemen besproken en worden er oplossingen gezocht die voor beide partijen werken. De mediator zorgt ervoor dat alle belangrijke onderwerpen, zoals de zorgverdeling voor kinderen, alimentatie, en de verdeling van het vermogen, aan bod komen. Na afloop worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een officieel document, zoals een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.

Kunnen wij met mediation ook afspraken maken over de kinderen?

Ja, bij mediation kunnen jullie ook afspraken maken over de kinderen. Dit kan onder andere gaan over de zorgverdeling, alimentatie en hoe jullie de opvoeding gezamenlijk willen regelen. De mediator zorgt ervoor dat jullie gesprekken hierover in goede banen worden geleid en dat de gemaakte afspraken duidelijk en haalbaar zijn. Vaak worden deze afspraken vastgelegd in een ouderschapsplan.

Wat gebeurt er als we het niet eens worden tijdens de mediation?

Als jullie er tijdens de mediation niet uitkomen, kan de mediator proberen de communicatie weer op gang te brengen of alternatieve oplossingen aan te dragen. Het kan zijn dat het mediationtraject stopt als er echt geen overeenstemming mogelijk is. In dat geval kunnen jullie naar de rechtbank gaan om de knoop door te hakken.

Wat zijn de voordelen van mediation ten opzichte van een rechtszaak?

Mediation biedt verschillende voordelen ten opzichte van een rechtszaak. Het proces is vaak sneller en goedkoper, en het biedt de ruimte om samen tot een oplossing te komen. Dit zorgt voor een meer persoonlijke benadering en maakt het mogelijk om afspraken te maken die goed bij jullie situatie passen. Bovendien zijn de afspraken die via mediation worden gemaakt vaak duurzamer dan wanneer een rechter een uitspraak doet.

Wat zijn de kosten van mediation?

De kosten van mediation zijn afhankelijk van de situatie, maar over het algemeen zijn ze lager dan de kosten van een rechtszaak. De kosten bestaan voornamelijk uit het uurtarief van de mediator en eventuele bijkomende kosten voor zaken zoals alimentatieberekeningen of juridische documenten. Bij Scheiden doe je samen hanteren we transparante tarieven, zodat je precies weet waar je aan toe bent. De kosten kunnen bovendien gesubsidieerd worden als je in aanmerking komt voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand.

Wat moeten wij betalen als we het mediationtraject bij jullie stoppen?

Bij een “all-in tarief” kijken wij naar de tijd dat er mediationgesprekken zijn geweest, maar ook de tijd die wij daarnaast aan jullie dossier hebben gewerkt. Het bedrag zal nooit het bedrag van het “all-in tarief” overstijgen.

Is mediation verplicht bij een scheiding?

Mediation is niet verplicht bij een scheiding, maar het is vaak wel een verstandige keuze. Het kan jullie helpen om op een rustige en gestructureerde manier afspraken te maken zonder tussenkomst van de rechter. Mediation is meestal sneller en goedkoper dan een rechtszaak en zorgt voor betere, langdurige afspraken.

Wat gebeurt er als een van de partijen niet wil meewerken?

Als een van de partijen niet wil meewerken, kan de mediation niet verdergaan. Beide partijen moeten bereid zijn om samen te werken en open te staan voor de voorstellen van de mediator. Als de mediation niet lukt, kan het geschil verder worden voorgelegd aan de rechter, maar dat kost vaak meer tijd en geld.

Wat als één van de ex-partners weigert mee te doen aan de mediation?

Als een van de ex-partners weigert om mee te doen aan de mediation, kan de mediator de andere partner adviseren over de verdere stappen. Mediation vereist de bereidheid van beide partijen om samen te werken. Weigert een partner om deel te nemen, dan kan het geschil naar de rechtbank worden gebracht, waar een rechter een uitspraak zal doen.

Hoe lang duurt een mediationtraject gemiddeld?

Wij hebben dit wel eens berekend en de gemiddelde duur binnen ons kantoor is circa 3 maanden. Maar het wordt ook wel eens sneller afgerond. Een traject dat langer duurt dan 3 maanden komt beduidend minder voor, maar dat gebeurt natuurlijk wel. Belangrijk is dat jullie afspraken maken die goed voor jullie zijn, nu en in de toekomst. Zorg dat deze afspraken bij jullie situatie passen. Het gaat immers om jullie toekomst.

Wat moeten wij betalen als we het mediationtraject bij jullie stoppen?

Dit vraagstuk wordt behandeld onder de kosten (zie hierboven).

Heeft mediation invloed op de juridische status van de scheiding?

Mediation heeft geen directe invloed op de juridische status van de scheiding, maar het zorgt ervoor dat de gemaakte afspraken duidelijk zijn en juridisch bindend kunnen worden. Nadat jullie afspraken zijn gemaakt, kunnen deze worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, dat jullie naar de rechtbank sturen voor de formele afhandeling van de scheiding.

Zie ook andere Veelgestelde vragen over mediation

Contact met Scheiden doe je samen

Willen jullie samen gaan scheiden? Of  hebben jullie belang bij een relatiecoach? Wij gaan graag met jullie een kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839.

Scheiden doe je samen staat voor je klaar in Gelderland. Of je nu een mediator in Tiel, Huissen, Oosterbeek, Overbetuwe of een andere plaats zoekt, wij zijn er om je te helpen.

Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen