Zorgplan voor jullie minderjarige kinderen bij scheiding

Het  zorgplan (ook wel ouderschapsplan genoemd), is een verplicht plan, waarin ouders die gaan scheiden, afspraken vastleggen over hun minderjarige kinderen. Het is niet van belang of ouders getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonen.

Alleen ouders die géén gezamenlijk ouderlijk gezag hebben over hun kinderen, zijn niet verplicht een zorgplan op te stellen. Dit neemt niet weg, dat het wel verstandig is om óók dan een zorgplan op te stellen. Een zorgplan geeft immers duidelijkheid over de zorgverdeling en heel veel andere zaken rondom de verzorging, opvoeding en kosten van jullie kinderen. Tevens moeten de kinderen op een passende wijze betrokken zijn geweest bij het opstellen van het zorgplan.

Het zorgplan zal samen met het echtscheidingsconvenant naar de rechtbank gestuurd worden om daar bekrachtigd te worden (uiteraard geldt dit niet voor mensen die samenwonen).

Mensen die samen hebben geleefd kunnen het zorgplan notarieel laten vastleggen. Dan heb je dezelfde afdwingbare rechten als dat gehuwden dit door de rechtbank laten bekrachtigen. Dit kan handig zijn voor bijv. het vorderen van kinderalimentatie, als dit door de andere ouder niet betaald wordt.

Waar moet een zorgplan minimaal aan voldoen?

Een zorgplan heeft meerdere onderwerpen. Er zijn een aantal onderwerpen verplicht om op te nemen in jullie zorgplan. Dat zijn de volgende onderwerpen:

  • Zorg- en opvoedingstaken; hoe gaan jullie straks de zorg verdelen en wie neemt welke opvoedingstaken voor zijn/haar rekening. 
  • Wettelijke informatieplicht; hoe ga je als ouders elkaar informeren over alle zaken die betrekking hebben op het welzijn van jullie kind(eren).
  • Kinderalimentatie; op welke wijze gaan jullie de kosten van verzorging en opvoeding van jullie kind(eren) verdelen.

Wat is het verschil tussen een zorgplan bij “Scheiden doe je samen” en veel andere kantoren?

  • Door onze jarenlange ervaring met onze eigen kinderpraktijk en in samenspraak met onze kindercoach, is ons zorgplan steeds aangepast en uitgebreid, op basis van nieuwe inzichten en situaties vanuit onze eigen kinderpraktijk.

Bij ons kan, voorafgaand aan de ondertekening van het zorgplan, dit plan nog doorgenomen worden met jullie kinderen, onder begeleiding van onze eigen kindercoach of onze mediator, op kantoor of in overleg, bij jullie thuis.

Op het moment dat er door jullie kinderen en jullie als ouders, verschillende wensen worden neergelegd voor wat betreft de invulling van het zorgplan, zal er in samenspraak met jullie kinderen, onze kindercoach en onze mediator, gezocht worden naar een passende oplossing waarbij iedereen zich voldoende “gehoord” voelt. Dit is van essentieel belang om het zorgplan naar de toekomst toe goed werkbaar te laten zijn.

Contact met Scheiden doe je samen

Hebben jullie kinderen en willen jullie een goed zorgplan opstellen met elkaar? Wij gaan graag met jullie een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839. Populaire locaties zijn onder andere: UtrechtDoetinchem, DeventerAmersfoortApeldoornZutphen en natuurlijk Arnhem.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen