effect scheiding op kind

Wat is het effect van een echtscheiding op kinderen?

Een echtscheiding is niet alleen een emotionele en heftige periode voor ouders, maar ook voor de kinderen. Wanneer ouders scheiden, kan het effect van de scheiding verschillen per kind. Sommige kinderen kunnen zeer natuurlijk en begrijpelijk reageren op de echtscheiding—andere kinderen kunnen daarentegen veel moeite hebben met de verwerking van de scheiding. Het spreekt voor zich dat ieder kind de echtscheiding op zijn of haar eigen manier verwerkt. Om ervoor te zorgen dat de verwerking van de scheiding op een juiste manier gebeurt, biedt Scheiden doe je samen graag haar hulp aan!

Neem contact op

Willen jullie een gratis kennismakingsgesprek voor jullie scheiding of hebben jullie een vraag?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Onze erkende “De Kinderen Scheiden Mee” kindercoach, Inge, kan jullie kinderen ondersteunen tijdens het gehele scheidingsproces. Volgens het Zandkastelenprogramma® begeleid Inge jullie kinderen. Het doel is dat zij zich gehoord en gezien voelen. Bovendien krijgen jullie kinderen tips en handvatten om de scheiding goed te verwerken. Door haar certificering als kindercoach kan Inge kinderen tussen de 6 en 17 jaar ondersteuning bieden. Wil je meer weten over Inge en over de rest van het team van Scheiden doe je samen? Maak dan snel kennis met al onze scheidingsadviseurs!

Meest voorkomende effecten van een scheiding op kinderen

De meeste kinderen zijn ontzettend veerkrachtig. Wanneer ouders gaan scheiden, zien veel kinderen dit (gelukkig) als een aanpassing in plaats van een crisis. Doordat kinderen echter veel van elkaar verschillen en ook de leeftijd van de kinderen een rol kan spelen, variëren de effecten van een echtscheiding. Probeer de verschillende effecten in gedachten te houden wanneer jullie het de kinderen vertellen. Enkele van de meest voorkomende reacties op een echtscheiding zijn hieronder kort toegelicht.

  • Verminderde schoolprestaties – Eén van de meest voorkomende effecten van een scheiding is dat kinderen minder goed presteren op school. Doordat een scheiding vele veranderingen met zich mee brengt (nieuwe omgangsregeling met vader en moeder, nieuwe slaapkamer, nieuwe spullen, etc.) raken kinderen afgeleid. Hoe meer kinderen afgeleid zijn, hoe groter de kans dat zij zich niet kunnen concentreren op hun schoolwerk en de schoolprestaties afnemen.
  • Woede en prikkelbaar – Wanneer kinderen zich overweldigd voelen en niet weten hoe ze op bepaalde zaken of gevoelens moeten reageren, kunnen ze boos of prikkelbaar worden. Een echtscheiding is voor de meeste kinderen een situatie waar ze nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Ze weten niet hoe ze moeten reageren op de veranderingen en nieuwe emoties die ze voelen. Woede is een emotie waar ze op terug kunnen vallen. Voor de meeste kinderen zal het gevoel van boosheid na een tijde verdwijnen. Wanneer het echter een aanhoudende emotie is, is het belangrijk dat het kind de juiste begeleiding krijgt. Het team van Scheiden doe je samen kan hier bij helpen!
  • Schuldgevoelens – Naast het voelen van woede, voelen kinderen zich ook vaak schuldig wanneer de ouders gaan scheiden. Kinderen vragen zich immers af waarom er een scheiding plaatsvindt. Ze zoeken naar redenen en verklaringen en vragen zich af waarom hun ouders niet langer van elkaar houden. Of zij de schuldigen zijn van de echtscheiding is ook een veelvoorkomende gedachte. Het is belangrijk om de kinderen goed uit te leggen dat zij niet de reden van de echtscheiding zijn. Probeer de kinderen context en uitleg over de situatie te geven, en maak ze duidelijk dat het niet hun schuld is.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze kindercoach?

Herkennen jij en je (ex-)partner één van de bovengenoemde effecten bij jullie kinderen? Of willen jullie deze effecten van een echtscheiding ten koste wat het kost voorkomen? Neem dan contact op met Scheiden doe je samen. Samen met onze kindercoaches en scheidingsmediators zal jullie echtscheiding in goede banen verlopen. Dankzij de juiste begeleiding zullen niet alleen jij en je (ex-)partner, maar ook jullie kinderen de scheiding op een juiste manier verwerken. Jullie kunnen direct een kennismakingsgesprek met ons inplannen via het online formulier op onze website. Ook kunnen jullie ons bellen via 085 – 401 08 39 of mailen naar info@scheidendoejesamen.nl.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen