• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Johan en Inge Bosveld vertellen en geven de volgende tips mee:

 1. Als één van jullie voornemens is om te gaan scheiden, vertel het dan altijd eerst je toekomstige ex-partner. Geef vervolgens deze partner de ruimte (bv. een paar weken) om de impact van je beslissing op hem of haar in te laten werken. Jullie zullen immers samen nog een heel scheidingstraject moeten doorlopen. Daarom is het dan ook van het grootste belang, dat de communicatie voldoende op peil blijft, om samen belangrijke beslissingen te nemen over de toekomst na jullie scheiding, maar wellicht ook over de toekomst van jullie eventuele kinderen.
 2. Als jullie kinderen hebben, vertel dan, vervolgens eerst gezamenlijk aan de kinderen, dat jullie gaan scheiden (voorkom zo loyaliteitsconflict!). Niets is erger, dan dat kinderen dit bericht via “derden” (toevallig) te horen krijgen. Zorg dat de school, de opvang, moeders van vriendjes, etc. van jullie kinderen ook zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld worden. Jullie kunnen over “het vertellen aan uw kinderen” hier meer over lezen
 3. Om te kunnen scheiden zullen jullie een advocaat of mediator “in de hand” moeten/willen nemen. Wij kunnen jullie van alles vertellen over het voordeel van mediation. Maar je kan hierover bij ons/elders al genoeg over lezen. Het gaat er vooral om, of er “draagvlak” is bij eenieder van jullie om er gezamenlijk goed uit te willen komen. Anders is het verstandiger om ieder een advocaat te nemen.
 4. Ga vervolgens eerst naar het gekozen scheidingsbemiddelingsbureau/ advocatenkantoor en geef hier aan wat in beginsel uw wensen zijn (bv. Jullie huis verkopen? Wil één van jullie blijven wonen? De zorgverdeling van de kinderen? Wat doen we met de eventuele motorvoertuigen en Wat is de waarde ervan? etc.). Dit kan onnodige kosten voorkomen. Bijvoorbeeld als je in de woning wilt gaan wonen, laat dit dan eerst uitzoeken en ga niet meteen naar de makelaar om uw woning in de verkoop te laten zetten. Vanuit onze praktijk is al vaker gebleken dat een woning wel gekocht kon worden door één van beiden. Dit was eigenlijk ook wel wenselijk maar het idee “leefde” dat dit toch niet mogelijk zou zijn. Je moet dan vaak toch al kosten betalen voor werkzaamheden die de makelaar dan al heeft verricht. Of je moet het contract met de makelaar voor een bepaald bedrag “afkopen”.
 5. Als je het emotioneel gezien niet meer volhoudt om samen in huis door te brengen, meldt dit dan op tijd bij je toekomstige ex-partner, advocaat of mediator. Er kan dan snel naar een passende oplossing gezocht worden. Als dit niet gebeurt, dan wordt de kans op escalaties alleen maar groter. Dit met alle mogelijke (toekomstige) gevolgen voor jullie en de eventuele kinderen. De communicatie die zo hard nodig is tussen jullie beiden, wordt dan wel heel erg op de proef gesteld.
 6. Als je niet kiest voor een mediationtraject. Het onderling overleg is niet meer mogelijk, dan kan een advocaat bij de rechter “voorlopige voorzieningen aanvragen”. Dit betekent dat de rechter, onder andere, kan gaan bepalen wie, met uitsluiting van de ander, in de woning mag blijven wonen. Ieder van jullie zal dan alleen met een advocaat zijn/haar belangen bij de rechter moeten gaan verdedigen. Deze procedure is uiteraard veel kostbaarder. Het duurt veel langer dan bijvoorbeeld de procedure die jullie gezamenlijk zouden kunnen doorlopen bij een mediator.  

Nu het allerbelangrijkste:

Probeer zoveel mogelijk rustig de aanwijzingen van je mediator of advocaat te volgen. Rust en overzicht behouden voorkomt dat je vanuit paniek dingen gaat ondernemen of doen. Dit kan achteraf gezien (nog) meer schade berokkenen, dan dat het iets oplevert.

Nog een allerlaatste tip:

Probeer een select groepje mensen om je heen te vormen waar je af en toe even “stoom af kunt blazen”. Dan kun gewoon je emoties even laten gaan. Dit kan zo ontzettend opluchten. Angst, verdriet en boosheid zijn slechte raadgevers tijdens een scheidingsproces, maar wel heel begrijpelijk!

Belangrijk

Als jullie graag wat meer informatie willen, over wat er verdeeld/verrekend dient te worden tussen jullie na scheiding, hebben wij hier alvast wat meer informatie voor jullie over:
Gemeenschap van goederen
Beperkte gemeenschap van goederen
Samenlevers
Huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden

*) Uiteraard mogen jullie in gezamenlijk overleg altijd andere afspraken maken.

Tot slot

Wensen wij ieder van jullie veel wijsheid, rust en daadkracht toe.

Een vriendelijke groet van,
Johan en Inge Bosveld

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen