hoe vertel je kind over scheiding

Hoe vertel je je kind over de scheiding?

Je kinderen vertellen dat jij en je (ex-)partner gaan scheiden is wellicht één van de lastigste gesprekken die je ooit met hen zal voeren. Het is heel logisch dat kinderen het gezin bij elkaar willen houden. Dit is een veilige thuisbasis. Het is belangrijk dat jullie in gedachten houden dat kinderen dit gesprek zeer waarschijnlijk de rest van hun leven onthouden. Onthoud ook dat er geen perfecte manier is om het nieuws te vertellen, maar wellicht dat de onderstaande tips jullie wat handvatten kunnen bieden.

Neem contact op

Meer weten over hoe je een kind vertelt over een scheiding? Wij helpen jullie hier graag bij.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Komen jullie er echt niet uit en willen jullie hulp inschakelen? Dan biedt het team van Scheiden doe je samen graag haar diensten aan! Ons team bestaat uit scheidingsmediators en kindercoaches die jullie de juiste begeleiding kunnen bieden. Door in gesprek te gaan met onze mediatoren zal de scheiding in de juiste banen verlopen—ook doen we ons best om een vechtscheiding te voorkomen. Onze kindercoach, Inge, zal jullie kinderen ondersteuning tijdens de gehele scheidingsperiode. Door ook met de kinderen in gesprek te gaan, krijgen ook zij de mogelijkheid om de scheiding goed te verwerken. Wil je meer weten over Inge en over de rest van het team van Scheiden doe je samen? Maak dan snel kennis met al onze scheidingsadviseurs!

Tips om je kinderen te vertellen over de echtscheiding

De woorden “papa en mama gaan scheiden” zijn woorden die elke ouder hoopt nooit te zeggen. Hoe lastig deze tijd voor jou en je (ex-)partner ook is, het is belangrijk om te onthouden dat deze emotionele periode ook invloed heeft op jullie kinderen. Het is logisch dat je hen wilt beschermen tegen pijn en verdriet, maar het is een gesprek die echt gehouden moet worden. Onderstaand zijn enkele tips uitgelicht over hoe jullie je kinderen over de echtscheiding kunnen vertellen.

  • Presenteer een gezamenlijk front – Het is belangrijk dat jij en je (ex-)partner jullie kinderen samen vertellen dat jullie gaan scheiden. Probeer de situatie zo goed mogelijk uit te leggen. Zelfs wanneer de echtscheiding geen gezamenlijk besluit is, is het goed om te praten in termen als ‘wij’ en ‘ons’. Dit is namelijk niet het moment voor beschuldigingen of bitterheid. Het belang van jullie kinderen staat voorop. Bovendien is het voor kinderen goed om te zien dat hun ouders nog steeds samen kunnen werken als een team.
  • Plan wat jullie gaan vertellen – Dit is niet het type gesprek wat je wilt improviseren. Door het gesprek te plannen en in kaart te brengen wat jullie precies willen vertellen, zal de boodschap beter overkomen. Enkele aanknopingspunten kunnen zijn: “Je weet dat mama en papa soms ruzie hebben. We hebben ons best gedaan om het op te lossen, maar het lukt niet.” of “Ook al gaan er dingen veranderen, wij zullen altijd een gezin zijn”.
  • Sta open voor vragen – Wanneer de aankondiging van de scheiding als een verassing komt, kunnen de emoties uiteenlopen. Zelfs wanneer de echtscheiding verwacht is, kan het nog steeds even duren voordat jullie kinderen weten wat ze voelen. Zodra jullie kinderen vragen hebben over de scheiding of de toekomst wees dan eerlijk. Het is belangrijk dat jullie de kinderen tegemoet komen in hun emotionele behoeften en uitleg geven waar nodig.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Vinden jij en je (ex-)partner het lastig om jullie kinderen over de scheiding te vertellen? Of hebben jullie het al verteld maar merken jullie dat de kinderen het niet zo goed opvatten? Schakel dan de hulp van Scheiden doe je samen in! Dankzij ons gespecialiseerde team van mediators en kindercoaches, kunnen wij jou, je (ex-)partner en jullie kinderen begeleiden tijdens het scheidingsproces. Jullie kunnen contact met ons opnemen door te bellen naar 085 – 401 08 39 of door te mailen naar info@scheidendoejesamen.nl. Ook kunnen jullie via het online formulier op onze website direct een kennismakingsgesprek inplannen.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen