ouderschapsplan-opstellen

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan maken of opstellen is erg belangrijk voor het welzijn van de kinderen wanneer de ouders hebben besloten om niet meer samen verder te gaan. Ouders die getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonen met gezamenlijk gezag dienen een ouderschapsplan op te stellen wanneer zij gaan scheiden. Het document bevat belangrijke afspraken met betrekking tot de opvoeding en de zorg van de kinderen. Beide ouders dienen het ouderschapsplan samen op te stellen en te ondertekenen wanneer zij beide akkoord zijn. Komen jullie er samen niet uit? Wij van Scheiden doe je samen helpen jullie graag verder met de juiste informatie en passend advies.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Wat is een ouderschapsplan? 

Een ouderschapsplan is een document waarin afspraken worden vastgelegd met betrekking tot de verzorging en opvoeding van de kinderen. Wanneer jij en je (ex)partner gaan scheiden en jullie hebben samen minderjarige kinderen waarover jullie beide het gezag hebben, dan is het wettelijk verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen. Een goed ouderschapsplan zorgt voor duidelijkheid, rust en regelmaat. Dit zijn drie belangrijke factoren die onmisbaar zijn om een scheiding in goede banen te laten verlopen voor alle betrokken partijen. 

Een ouderschapsplan opstellen kun je zelf doen, maar ook met behulp van een mediator zoals Scheiden doe je samen. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander welke afspraken er in het document moeten worden opgenomen. Daarnaast adviseren wij jullie ook graag over andere handige zaken die wat ons betreft niet mogen missen in het ouderschapsplan. Benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan direct een gratis kennismakingsgesprek in. 

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Of jullie nu zelf aan de slag gaan met het opstellen van het ouderschapsplan, of dit gaan doen in overleg met een mediator, er zijn altijd een aantal verplichte afspraken die moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan, namelijk:

  • Hoe zijn de kinderen betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan; 
  • Wat is de verdeling tussen de opvoeding en zorg (zorgregeling) of de omgangsregeling; 
  • Hoe(vaak) de ouders elkaar informeren over de kinderen; 
  • Hoe worden belangrijke beslissingen samen genomen; 
  • De kosten van de verzorging en opvoeding, oftewel: kinderalimentatie;
  • Een handtekening van beide ouders als bevestiging van akkoord.

Naast deze verplichte afspraken, ben je vrij om de inhoud van het ouderschapsplan naar eigen inzicht aan te vullen. Tip: door zo veel mogelijk afspraken op te nemen in dit document, kan hierover op een later moment zo min mogelijk tot geen onduidelijkheid ontstaan. Bij Scheiden doe je samen adviseren wij dan ook om gebruik te maken van deze vrijheid. 

Gratis kennismaking plannen

Overige afspraken 

Willen jullie naast de verplichte onderdelen, ook graag aanvullende afspraken opnemen in het ouderschapsplan? Dan kan dit van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over bedtijd, vakanties, huiswerk, contact met andere familieleden, verjaardagen en meer. Alles wat jullie belangrijk vinden en waar jullie gerichte afspraken over willen maken kunnen jullie opnemen in een ouderschapsplan. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over waar de kinderen hun verjaardag vieren. Is dit ieder jaar bij dezelfde ouder? Wisselen jullie dit jaarlijks met elkaar af zodat het om en om is? Of bespreken jullie dit liever samen op het moment dat het zo ver is? Alles is goed! Maar mochten jullie hier graag samen afspraken over willen maken, dan hebben jullie hiervoor alle vrijheid in het ouderschapsplan. Of het nu gaat om afspraken met betrekking tot bedtijd, huiswerk maken of waar de feestdagen worden gevierd: jullie kunnen alles vastleggen in een ouderschapsplan. 

Ouderschapsplan voorbeeld

Vinden jullie het lastig om aan de hand van een aantal verplichte onderwerpen een ouderschapsplan op te stellen? En zouden jullie hier graag een voorbeeld ouderschapsplan willen zien, zodat jullie hier een beter beeld bij krijgen? Er zijn online tal van voorbeelden te vinden, maar probeer je hier niet op blind te staren. De ouderschapsplannen die je online kunt downloaden dienen slechts als voorbeeld, en dus niet als basis om daadwerkelijk een eigen plan van te maken. Er bestaat niet zo iets als een model ouderschapsplan die je kunt 1 op 1 kunt overnemen. Wij adviseren daarom altijd om te kijken naar jullie eigen situatie, wensen en eisen en om daar vervolgens een persoonlijk en op maat gemaakt ouderschapsplan op te baseren.

Maak kennis met Scheiden doe je samen

Wanneer jij en je (ex)partner onlangs uit elkaar zijn gegaan brengt dit veel emotie met zich mee. Zeker wanneer jullie met ruzie of onenigheid hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan, kan het lastig zijn om goed contact met elkaar te onderhouden. Ook het maken van afspraken voor in het ouderschapsplan kan dan een behoorlijk lastige opgave zijn. Herkennen jullie je in deze situatie, en komen jullie er samen niet uit om een plan op te stellen met afspraken die het beste zijn voor jullie en de kinderen? Mediation van Scheiden doe je samen biedt dan de uitkomst!

Bij Scheiden doe je samen ben je aan het juiste adres als het welzijn van jullie kinderen op de eerste plaats staat. Zeker bij het opstellen van een ouderschapsplan, waarbij het wettelijk verplicht is om de kinderen te betrekken, is het belangrijk om altijd af te vragen wat het beste is voor de kinderen. Daarnaast helpen wij graag bij het inhoudelijk opzetten van het ouderschapsplan, zodat deze voldoet aan de wensen van beide ouders en de eisen die hier wettelijk aan gesteld worden. 

Gratis kennismaking plannen

Neem vrijblijvend contact op

Benieuwd wat Scheiden doe je samen voor jullie kan betekenen? Of willen jullie graag meer informatie over onze werkwijze of een relatiecoach? Vraag dan via onze website een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem direct contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 085 – 401 08 39. Daarnaast is het ook mogelijk om ons te mailen op het volgende e-mailadres: info@scheidendoejesamen.nl. Wij streven ernaar jullie zo snel mogelijk te voorzien van een passend antwoord. Populaire locaties zijn: Mediator Utrecht, Mediator DoetinchemMediator NijmegenMediator ApeldoornMediaton AmersfoortMediator EdeMediation Zutphen en natuurlijk de Mediator in Arnhem.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen