Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jullie, waarin alle belangrijke (vooral) financiële afspraken worden vastgelegd. Zoals jullie hieronder kunnen lezen wordt er bij ieder onderwerp gesproken over “gezamenlijk”. In beginsel is het namelijk zo dat jullie voor de wet “derden” (vreemden) zijn van elkaar. Dit klinkt niet leuk, maar dit is even, om uit te leggen wat hiermee wordt bedoeld. Het betekent namelijk dat alles wat jullie gezamenlijk hebben opgebouwd tijdens de samenleving, verdeeld of verrekend dient te worden. Maar alles wat privé is opgebouwd, dan wel al privé was, niet verrekend hoeft te worden tussen jullie. Dit is dus een duidelijk verschil met mensen die (voor 2018) zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Afspraken die veelal in een vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd gaan onder andere over:

 • Wie blijft er in de gezamenlijke huurwoning of koopwoning wonen als dit mogelijk is?
 • Wat gaan jullie doen met de opgebouwde partnerpensioenrechten van ieder van ons?
 • Wat gaan jullie doen met onze gezamenlijke inboedel?
 • Wat doen jullie met de gezamenlijke auto’s, caravan, vakantiehuisje, etc.
 • Hoe gaan jullie de woonlasten verdelen tot het moment dat jullie de woning verkocht hebben, of tot het moment dat jullie niet meer samen in één huis wonen?
 • Indien van toepassing ook de kinderalimentatie. Partneralimentatie geldt alleen bij samenlevers als jullie dit vastgelegd hebben in een notariële akte (samenlevingscontract) of als jullie dit allebei overeen wensen te komen.
 • Hoe en wanneer verdelen of verrekenen jullie de saldi van de gezamenlijke bank- en spaarrekeningen?
 • Wat doen jullie met eventuele gezamenlijke schulden?
 • De waarde van een eventuele onderneming als er tussen jullie in deze een verrekening moet plaatsvinden.

Belangrijk
Uiteraard is dit een opsomming die niet compleet is. En natuurlijk kan het ook zijn dan bepaalde onderwerpen niet nader besproken hoeven te worden, omdat deze niet van toepassing zijn op jullie situatie. Wij zullen dit uiteraard allemaal met jullie bespreken en hier verdere uitleg over geven. En misschien nog wel het belangrijkste;

”Jullie mogen in onderling overleg ook afwijkende afspraken maken over de verdeling/verrekening.”

Als jullie willen afwijken van de “wettelijke regels”, dan is het wel van het grootste belang om goed te kijken naar, onder andere, de mogelijke fiscale gevolgen. De notaris, maar ook wij, kunnen jullie hier alles over vertellen en zorgen dat dit goed vastgelegd wordt in de vaststellingsovereenkomst.

Contact met Scheiden doe je samen

Willen jullie samen gaan scheiden en kun je onze hulp gebruiken? Wij gaan graag met jullie samen een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839.

Johan Bosveld, Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen