Autisme en Scheiden

Autisme tijdens scheiding

Scheiden kan een moeilijk proces zijn voor elk stel, maar als er autisme in het spel is, kan het nog ingewikkelder worden. Bij Scheiden doe je samen begrijpen we dat elke scheiden en autisme uniek is en dat er extra aandacht nodig kan zijn voor de specifieke behoeften van gezinnen waarin dit voorkomt. 

Autisme bij je partner

Autisme kan invloed hebben op verschillende aspecten van een scheiding. Communicatie kan bijvoorbeeld moeilijk zijn als een of beide partners moeite hebben met het begrijpen van sociale signalen en non-verbale communicatie. Wanneer je wilt scheiden van een autistisch man of vrouw zijn er dus zeker zaken om rekening mee te houden.

Autisme kan invloed hebben op de manier waarop iemand communiceert en emotionele signalen oppikt, dus het kan nuttig zijn om rekening te houden met deze factoren bij het bespreken van de scheiding. Het kan helpen om duidelijke en directe communicatie te gebruiken en te werken met een mediator of therapeut om te helpen bij de communicatie. Wij kunnen je hiermee goed helpen.

Scheiden aan de hand van ons stappenplan

Verandering kan voor iemand met autisme lastig zijn. Het kan daarom nuttig zijn om een duidelijk plan te hebben voor de scheiding om zo het proces zo gestructureerd en voorspelbaar mogelijk te maken. Meer over het opstellen van een plan kun je lezen op onze pagina stappenplan.

Het is belangrijk om te onthouden dat autisme een brede en diverse spectrumstoornis is en dat de ervaringen van individuen met een vorm van autisme sterk kunnen verschillen. Het is belangrijk om de behoeften en wensen van de partner met autisme te respecteren en om te werken aan een scheiding die zo eerlijk en respectvol mogelijk is voor beide partijen.

Kinderen met autisme bij een scheiding

Voor een kind met autisme kan het moeilijk zijn om de veranderingen te begrijpen die gepaard gaan met de scheiding. Denk bijvoorbeeld aan het leven in twee verschillende huizen, het hebben van twee verschillende schema’s en misschien het ontmoeten van nieuwe partners van de ouders. Het is belangrijk om te communiceren met het kind op een manier die hij/zij begrijpt, en om duidelijke en voorspelbare routines te bieden om hen te helpen zich veilig te voelen.

Kinderen met autisme kunnen moeite hebben om hun emoties te begrijpen en te uiten, wat het nog moeilijker kan maken om de impact van de scheiding te verwerken. Het kan helpen om hen te leren om hun emoties te herkennen en te benoemen, en hen aan te moedigen om te praten over hun gevoelens en vragen te stellen.

Bij Scheiden doe je samen hebben we ervaring in het begeleiden van gezinnen met autisme tijdens het scheidingstraject. We hebben een eigen kindercoach die op verzoek bij jullie thuis kan komen. Samen zoeken we altijd naar een op maat gemaakte aanpak die aansluit bij de behoeften van het hele gezin.

Kies voor Scheiden doe je samen

Komen jullie er samen niet uit? En willen jullie graag de hulp inschakelen van een specialist? Scheiden doe je samen helpt jullie graag tijdens het gehele proces. De beslissing om uiteindelijk te gaan scheiden is niet eenvoudig geweest en het is daarom goed voor te stellen dat hierbij de nodige emoties een rol hebben gespeeld. Het team van Scheiden doe je samen helpt jullie graag op weg met persoonlijk advies op maat.

Wij opereren als mediator vanuit Arnhem maar we zijn bijvoorbeeld ook werkzaam in de grotere steden zoals mediator in Utrecht, mediator Nijmegenmediator Edemediator Doetinchem,  mediator Apeldoorn, mediator Deventer en mediator Zutphen.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen