Meer weten over alimentatie? Kom dan donderdag 5 oktober 2023 naar onze gratis thema-avond in Arnhem om alles te weten te komen over alimentatie. Klik hier voor meer informatie!

het huis na scheiding op één naam zetten

Het huis na scheiding op één naam zetten

Als je gaat scheiden dan is misschien wel dat de wens dat één van jullie in de woning kan blijven wonen. Het huis moet dan na de scheiding op één naam gezet worden. Soms is de reden dat één van jullie het zelf prettig om in de woning te kunnen blijven wonen, maar vaak ook, omdat het een vertrouwde plek is voor de kinderen.

Fijn voor jullie eventuele kinderen als de woning op één naam gezet kan worden

Een scheiding zorgt immers al voor zoveel veranderingen in ieders leven. En natuurlijk scheelt het, als je niet twee maar één nieuwe woning hoeft te zoeken. En als het dan ook nog lukt dat de nieuwe woning in de buurt blijkt te liggen van de woning waar iedereen nu al woont, dan is dat natuurlijk extra fijn voor jullie eventuele kinderen. De sociale omgeving (vriendjes en school) kunnen dan makkelijk bereikbaar blijven voor de kinderen. Dit geeft kinderen vaak een heel veilig gevoel. Maar of het lukt om na de scheiding het huis op één naam te zetten?

Neem contact op

Meer weten hoe je het huis op één naam zet na een scheiding? Wij helpen jullie hier graag bij.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het stappenplan om huis op één naam te zetten na scheiding

  1. De waarde van het huis bepalen. Dat kan door het huis te laten taxeren of zelf samen bepalen wat de waarde van de woning is.
  2. Checken of je een hypotheek kunt krijgen. Onze financieel adviseur kan jullie hierbij helpen.
  3. De scheiding compleet afhandelen.
  4. Hypotheek gaan regelen. Dan wel verder gaan met regelen, als de scheiding ook via ons kantoor wordt afgewikkeld.
  5. Naar de notaris. “Onze notaris” helpt jullie graag verder.

 

“ONZE HYPOTHEEKADVISEUR KAN MET EEN  QUICKSCAN AL METEEN EEN GOEDE INDICATIE GEVEN OVER JE HYPOTHEEK MOGELIJKHEDEN”

Afspraken maken over de waarde van jullie huis

Het begint allemaal met het maken van afspraken over de waarde jullie huis. Dit kan door jullie huis te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur/makelaar. Sommige mensen spreken af om twee taxaties te laten uitvoeren. Ieders één taxatie en dan kun je bijvoorbeeld de gemiddelde waarde nemen van deze twee taxaties. Er zijn ook mensen die samen willen bepalen welke waarde zij geven aan hun huis. Dit kan natuurlijk ook, maar is wel een beetje gevaarlijk.

Tegengestelde belangen bij de waarde van de woning

Want diegene die in de woning wil blijven wonen wil misschien een lage waarde van de woning. Je hoeft dan immers minder overwaarde uit te betalen aan de ander. De persoon die de woning gaat verlaten hoopt stilletjes op een wat hogere waarde van de woning.  Je krijgt dan immers wat meer overwaarde mee uit de woning.

Kom je hier samen niet helemaal uit? De mediators van Scheiden doe je samen kunnen jullie helpen om samen tot een voor jullie passende afspraak te komen.

Checken of je een hypotheek kunt krijgen

Als je het samen eens bent geworden over de waarde van jullie huis dan kun je bepalen hoeveel hypotheek er nodig is om het huis na scheiding op één te zetten. Door onze quick hypotheek scan weet je dan direct of het mogelijk is om het huis op je naam te krijgen. Dat is wel een erg geruststellende gedachten. Je hoeft daarvoor niet eerst naar de bank toe.

De scheiding helemaal afhandelen

Om uiteindelijk de hypotheek te verkrijgen die nodig is om het huis na de scheiding op één naam te zetten moet eerst de scheiding helemaal worden afgehandeld. Hypotheekverstrekkers eisen nu eenmaal een uitspraak van de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand. Ben je niet gehuwd of heb je geen geregistreerd partnerschap dan is een vaststellingsovereenkomst met afspraken over jullie huis voldoende. Jullie zullen dan ook afspraken moeten gaan maken over alle andere zaken die bij een scheiding komen kijken.

Hypotheek gaan regelen

Je kan al beginnen met het regelen van de hypotheek voordat de scheiding helemaal is afgehandeld. Zodra er afspraken staan in een getekend convenant of vaststellingsovereenkomst (dan zijn de afspraken bindend) kun je beginnen met het regelen van de hypotheek. Dit is het moment waarop je alle benodigde stukken bij elkaar begint te verzamelen. Welke stukken hiervoor nodig zijn? Wij leveren je een lijst aan met stukken die in jouw situatie van toepassing zijn om de hypotheek te verkrijgen. We bespreken met jou de mogelijkheden en adviseren wat het beste passend is bij jouw nieuwe situatie. We gaan dan ook de hypotheekaanvraag voorbereiden bij de hypotheekverstrekker. Zodra de scheiding dan helemaal is afgehandeld kunnen we de laatste stukken aanleveren bij de hypotheekverstrekker. Deze zal dan snel komen met een hypotheekofferte.

Naar de notaris

Het laatste stuk om het huis na scheiding op één naam te zetten is de afspraak bij de notaris. De hypotheekofferte is getekend en teruggestuurd naar de hypotheekverstrekker. Er kan dan een afspraak worden gemaakt bij de notaris. De notaris zorgt ervoor dat het huis alleen op jouw naam komt te staan en dat door de nieuwe of aangepaste hypotheek je ex-partner niet meer verantwoordelijk is voor jullie “oude” hypotheek. Als hier de handtekeningen op de documenten zijn geplaatst dan staat het huis na scheiding op één naam.

huis na scheiding op één naam zetten

Begeleiding en hulp in de dit proces.

Dit is een heel proces en wij kunnen ons goed voorstellen dat je hier graag bij geholpen wordt. Wij kunnen jullie in dit hele proces begeleiden en helpen. We regelen de complete scheiding maar kunnen ook adviseren over de hypotheek en zorgen dat dit helemaal wordt geregeld. Dat is ontzorgen zoals wij al jaren doen voor onze klanten. Zoeken jullie begeleiding voor jullie scheiding?

Wil één van jullie het huis na scheiding op één naam zetten? Of wil je een nieuw huis kopen? Wil je ook ontzorgd worden? Neem dan nu vrijblijvend en kosteloos contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Jullie kunnen via het online formulier op onze website direct een kennismakingsgesprek inplannen. Natuurlijk kan bellen ook via 085-4010839. Tijdens dit gesprek leggen wij jullie precies uit wat er allemaal moet gebeuren tijdens jullie scheidingsproces. Wellicht tot gauw!

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen