• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Een hypotheek en gaan scheiden: wat nu?

Wat gebeurt er met jullie koopwoning als je gaat scheiden? En hoe zit het met de hypotheek? Er zijn veel opties mogelijk, maar wat is voor jullie de beste beslissing? Het is raadzaam om niet alleen samen afspraken te maken, maar een deskundig bemiddelingsbureau in te schakelen die jullie hierin begeleidt. Bij Scheiden doe je Samen regelen kunnen jullie niet alleen de (echt)scheiding, maar kunnen jullie ook terecht voor onafhankelijk hypotheekadvies. Wij kunnen de beste nieuwe hypotheek voor jullie aanvragen bij nagenoeg alle geldverstrekkers in Nederland.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

  Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-4010839
  Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
  Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

  Wat te doen met het koophuis?

  Hebben jullie samen een koopwoning en gaan jullie scheiden? Dan is het belangrijk om samen te bespreken wat wenselijk en mogelijk is. Met alle kaarten op tafel, kunnen jullie samen de beste keuze maken. Voordat jullie overhaast een makelaar in de arm nemen, is het slim om eerst te kijken naar de verschillende opties. Misschien kan één van jullie het koophuis overkopen? Of jullie verkopen de woning samen? Ook kunnen jullie samen de woning behouden, maar dat één van beiden er blijft wonen. Verder kunnen jullie de woning ook samen behouden en verhuren aan derden. Wij kunnen al deze opties met jullie bespreken. Lees hier meer over wonen na de scheiding.

  Onze Quick-Hypotheek-Scan

  Als je gaat scheiden wil je snel weten of je kunt blijven wonen in de huidige woning. Dit begrijpen we maar al te goed. Met de Quick-Hypotheek-Scan krijgen jullie direct een goed beeld over de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. Ook het aanvragen van het hoofdelijk ontslag van je ex-partner uit de huidige hypotheek wordt hiermee onderzocht. Zo krijgen jullie direct inzicht in de financiële mogelijkheden voor de scheiding en de hypotheek. En uiteraard kunnen wij ook de hypotheekaanvraag voor jullie doen. Johan Bosveld is immers ook hypotheekadviseur!

  Hypotheek en alimentatie

  De hoogte van de hypotheek hangt af van de eventuele te betalen of te ontvangen partneralimentatie en vice versa. Het is een paradox dat een financieel adviseur vaak alleen uitsluitsel kan geven over de hypotheek, als de hoogte van de partneralimentatie bekend is. Andersom heeft een advocaat/mediator weer een overzicht van de hypotheeklasten nodig om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Kortom, een verwarrende situatie. Om dit te doorbreken, kunnen jullie bij ons terecht voor zowel de alimentatie als het hypotheekadvies. Wij kunnen jullie snel inzicht geven in de mogelijkheden voor jullie huidige koopwoning en een eventuele nieuwe woning. Scheiden met een gezamenlijke hypotheek maakt het complex(er).

  Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  Gaan jullie scheiden en gaat één van jullie een nieuwe woning kopen? Of misschien allebei wel? Dan kunnen jullie misschien in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie op hypotheken voor koopwoningen. In 2021 is de NHG-grens voor een woning tot € 325.000,=. Je leent veilig met NHG, want je hebt de garantie dat de schuld wordt voldaan, mocht je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunnen betalen. Of als er een restschuld overblijft na de verkoop van de woning. Ook hier geven wij snel inzicht in tijdens het hypotheekadvies.

  Gratis kennismaking plannen

  Kosten scheiden en hypotheek

  Willen jullie ook de scheiding samen regelen? Velen gingen jullie voor! Wij hanteren een passend tarief voor scheidingsbemiddeling en hypotheekadvies. De kosten om te scheiden zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Het exacte tarief is afhankelijk van welke zaken er geregeld moeten worden. Zo is het regelen van het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid bij de huidige hypotheekverstrekker goedkoper dan het realiseren van een hele nieuwe hypotheek. Wel ontvangen jullie gegarandeerd een korting op het gebruikelijke mediation-tarief. Tijdens een kosteloos kennismakingsgesprek zetten we alles op een rijtje en geven we jullie graag een indicatie van de kosten.

  Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek geven we je graag een indicatie van de kosten

  Welke korting kun je bij ons verwachten?

  Wat jullie in ieder geval kunnen verwachten is een korting op ons mediation-tarief. Dit op het moment dat je gebruik maakt van ons hypotheekadvies bij de scheiding en het bemiddelen bij het een nieuwe hypotheekaanvraag. Deze korting bedraagt € 250,= per hypotheek. Dat is toch mooi meegenomen!

  Daarnaast sluiten wij kosteloos een overlijdensrisicoverzekering (een dekking voor het geval je ex-partner komt te overlijden en er geen alimentatie meer voldaan kan worden) voor je af als je dit wenselijk vindt. Ook dat scheelt alweer.

  Geen scheidingsbemiddeling?

  Maak je geen gebruik van scheidingsbemiddeling, of zijn jullie klant bij een andere mediator? Geen probleem! Ook dan kan Johan je helpen met passend hypotheekadvies bij de scheiding en een passende hypotheek. Doordat Johan, naast scheidingsbemiddeling, bezig is met hypotheekadvies in scheidingssituaties, weet hij immers als geen ander, welke mogelijkheden er zijn voor mensen die gaan scheiden, of net gescheiden zijn. Stuur hem gerust een e-mail, hij helpt je graag verder.

  Gratis kennismaking plannen

  Meest gestelde vragen

  Wat kunnen jullie voor ons doen als er een eigen koopwoning is?
  Johan kan met jullie bespreken wat jullie wensen zijn en jullie informeren over de mogelijkheden. Hij bespreekt deze mogelijkheden met jullie beiden, of met degene die in de woning wil blijven wonen. Johan doet tijdens zijn eerste gesprek met jullie meteen een quick-hypotheek-scan om te kijken of jullie wensen te realiseren zijn. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

  Kan Johan voor ons ook de (nieuwe) hypotheek gaan regelen?
  Ja, Johan geeft niet alleen hypotheekadvies bij een scheiding maar regelt ook alle zaken rondom het aanvragen van de (nieuwe) hypotheek. Het is voor hem mogelijk om bij bijna alle geldverstrekkers in Nederland een hypotheek te regelen. Hierdoor zijn jullie ervan verzekerd dat hij de beste hypotheek met de laagste maandlast kan regelen.

  Zoekt Johan dan ook uit welke verzekeringspolissen nodig zijn voor de (nieuwe) hypotheek?
  Ja, Johan zal jullie ook informeren over de verzekeringspolissen die nodig zijn voor de (nieuwe) hypotheek. Daar, waar dit beter of goedkoper kan, zal hij jullie daarin adviseren en kan hij dit direct voor jullie regelen.

  Kun je ons snel vertellen wie van ons in onze koopwoning kan blijven wonen?
  In het eerste gesprek wordt er een quick-hypotheek-scan gedaan. Daarbij wordt er op basis van de inkomensgegevens, heel snel gekeken welke mogelijkheden er zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Tijdens het kennismakingsgesprek kan Johan al een eerste indicatie geven óf het überhaupt zinvol is om hier over na te gaan denken. Tijdens bovengenoemd gesprek (het eerste gesprek na dit kennismakingsgesprek), als hij dus alle gegevens heeft, wordt dit al een stuk concreter.

  Maar let op! Het al dan niet krijgen, of betalen van partneralimentatie kan nog wel invloed hebben op de hoogte, van de te verkrijgen hypotheeksom.

  Kom ik in aanmerking voor NHG?
  Johan zal bij het geven van zijn hypotheekadvies bij een scheiding, met je bekijken of je in aanmerking komt voor NHG. Belangrijk is de kostengrens. De totale hypotheek mag in 2021 niet meer dan € 325.000,= zijn. Bij woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, is de huidige kostengrens € 344.500,=. Er zijn echter nog een heleboel andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wij geven je daar graag uitsluitsel over.

  Wat de zijn de kosten van NHG?
  De kosten van NHG zijn 0,7% (2020) van de hypotheeksom en dienen ineens te worden voldaan. Deze kosten kun je wel aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

  Hoe zit het met de hoogte van de hypotheekrente bij NHG?
  Als je een hypotheek afsluit met NHG dan krijg je een korting op je rentepercentage. Deze korting kan oplopen tot wel 0,5%!

  Disclaimer: Hoewel wij met uiterste zorg de juiste informatie hebben opgesteld, kan het altijd zijn dat dit in de praktijk anders blijkt uit te pakken. De tarieven fluctueren en worden sneller aangepast dan wij de informatie op deze pagina kunnen updaten. Houd hier rekening mee.

  Samen scheiden geeft jullie meer

  Gratis kennismakingsgesprek plannen