alimentatie-aanvragen

Alimentatie aanvragen

Wanneer jij en je (ex-)partner gaan scheiden is het heel logisch dat de financiële situatie veranderd. Plots is er geen sprake meer van twee inkomens, maar moet je het doen met één inkomen. Wanneer er sprake was van een werkende en niet-werkende partner, zijn de gevolgen op de financiële situatie nóg groter. Om ervoor te zorgen dat beide (ex-)partners kunnen voldoen in hun levensonderhoud, bestaat het recht op alimentatie. Dit geldt zowel voor partneralimentatie als kinderalimentatie. Hebben jij en je (ex-)partner hulp nodig bij het aanvragen van de alimentatie? Of willen jullie graag ondersteuning bij de bepaling van de hoogte van de alimentatie? Of leidt het gesprek over alimentatie aanvragen vaak tot ruzie? Dan helpt het team van Scheiden doe je samen jullie graag! 

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Alimentatie aanvragen

Het team van Scheiden doe je samen is gespecialiseerd in zowel partner– als kinderalimentatie. Wij geven jou en je (ex-)partner graag advies over hoe jullie de alimentatie kunnen aanvragen, hoe je deze kan berekenen en ook hoe de hoogte bepaald wordt. Ook wanneer jullie graag begeleiding willen tijdens deze gesprekken kunnen wij jullie helpen. Ons team bestaat immers uit mediators, een financieel planner, een hypotheekadviseur en een gecertificeerde kindercoach. Dankzij onze ruime expertise kunnen wij jullie goed ondersteunen op financieel, fiscaal en juridisch gebied. Wil je meer weten over het team van Scheiden doe je samen? Maak dan direct kennis met ons!

Wat is alimentatie en wanneer mag je alimentatie aanvragen?

Een echtscheiding heeft gevolgen op de financiële situatie van beide partners. Wanneer jij of je (ex-)partner niet voldoende inkomen heeft om rond te komen, mag hij of zij partneralimentatie aanvragen. Het gaat hierom het levensonderhoud—er moeten dus voldoende financiële middelen zijn om verzekeringen te betalen, de hypotheek af te lossen en om boodschappen te doen. Wanneer er kinderen in het spel zijn die jonger zijn dan 18 jaar die bij één van de ouders wonen, mag deze ouder ook kinderalimentatie aanvragen. De kinderalimentatie is een financiële regeling zodat beide ouders over voldoende inkomsten beschikken voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Dit houdt in dat er ook voldoende financiële middelen moeten zijn voor bijvoorbeeld school, sportactiviteiten, het kopen van kleding ook bezoekjes aan de kapper of tandarts. 

Hoe kan je alimentatie aanvragen?

Het aanvragen van alimentatie verloopt in vier stappen:

  1. Jij en je (ex-)partner gaan samen in overleg om zowel de hoogte van de partneralimentatie als de eventuele kinderalimentatie te bepalen. Jullie kunnen hier de hulp van een online berekenmethode inschakelen. Deze online methodes geven vaak een goede indicatie van de hoogte van de alimentaties. 
  2. Het bepalen van de hoogte van de alimentatie is voor veel (ex-)partners vaak een struikelblok. Geldt dit ook voor jou en je (ex-)partner? Laat dan de scheidingsmediators van Scheiden doe je samen jullie ondersteunen bij het maken van deze berekening. 
  3. Onze scheidingsmediators kunnen jullie informeren over alle juridische en financiële stukken die nodig zijn om de alimentatie te berekenen. Wij kunnen jullie hierdoor als geen ander helpen bij het maken van afspraken over de te betalen alimentatie.  
  4. Wanneer de hoogte van de alimentatie bepaald is, moeten de afspraken vast gelegd worden in het scheidingsconvenant. Indien jij en je (ex-)partner ook kinderen hebben, dient de hoogte van de kinderalimentatie vast gelegd te worden in het ouderschapsplan.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Willen jij en je (ex-)partner graag meer informatie over het aanvragen van alimentatie? Of willen jullie de hulp inschakelen van het team van Scheiden doe je samen? Neem dan contact met ons op! Jullie kunnen ons bellen via 085 – 401 08 39 of mailen naar info@scheidendoejesamen.nl. Ook kunnen jullie direct  een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in te plannen. We zullen zo snel mogelijk contact met jullie opnemen om een afspraak te maken!

Gratis kennismaking plannen

Nederlandse bemiddeling

We hebben verschillende bemiddelaars in verschillende delen van het land. Bent u op zoek naar bemiddeling in Nederland? Staat uw locatie er niet bij? Contacteer ons alsjeblieft. Er zijn veel mogelijkheden, bekijk alle mediators.