blok scheiden

Hoe werkt een boedelscheiding

Hebben jij en je ex-partner besloten om uit elkaar te gaan op basis van een boedelscheiding? Bij een boedelscheiding, ofwel inboedel scheiding, worden alle spullen, vermogen en schulden eerlijk verdeeld—50/50. Het verdelen van bezit is soms een lastige klus. Bij een boedelscheiding komen vaak veel emoties kijken en dit kan ervoor zorgen dat er niet altijd logisch wordt nagedacht. Om ervoor te zorgen dat alle gemaakte afspraken zorgvuldig en zonder ruzie worden nagekomen, is het raadzaam om hulp in te schakelen. De scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen helpen jullie hier graag bij verder!

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Bij Scheiden doe je samen bieden wij de beste hulp mogelijk. Onze scheidingsadviseur Inge is geregistreerd MfN mediator en zal jullie begeleiden bij de verdeling van jullie inboedel. Samen met Inge gaan jullie in gesprek om op deze manier een vechtscheiding te voorkomen. Het doel is dat beide partijen achter de gemaakte afspraken staan en dat jullie hier beiden profijt van hebben. Om jullie te adviseren over de financiële aspecten van de boedelverdeling, schakelen wij Johan in. Johan is de financieel scheidingsplanner van Scheiden doe je samen. Tevens is Johan hypotheekadviseur en kan hij jullie advies geven over de verdeling van een eventueel koophuis. Bij Scheiden doe je samen willen wij jullie zo veel mogelijk ontzorgen op financieel, juridisch en fiscaal gebied.

Verdeling van goederen

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen de goederen die wel of niet juist niet verdeeld moeten worden. Welke bezittingen vallen immers onder de boedel? En welke juist niet? Zo hoeven verknochte goederen of goederen onder een uitsluitingsclausule niet verdeeld te worden, maar financiële schulden juist wel.

Verknochte goederen zijn goederen als sieraden of kleding. Het zijn goederen die niet automatisch gemeenschappelijk eigendom zijn—het is eigendom van één van jullie en hoeft daarom niet verdeeld te worden. Goederen onder een uitsluitingsclausule zijn goederen waarin in een clausule of testament is vermeld dat deze goederen niet onder de gemeenschap van goederen vallen. Denk hierbij aan een erfenis of een schenking die toegekend is aan een specifiek persoon.

Gratis kennismaking plannen

Voorbeeld van een boedelverdeling:

Indien jullie zelf aan de slag willen met de boedelverdeling hebben wij hieronder een lijst met enkele handvaten opgesteld over de verdeling. Het belangrijkste om te onthouden bij een boedelverdeling is dat de goederen eerlijk verdeeld worden. Wanneer er na de verdeling een financieel verschil zit in de waarde van de goederen, moet dit verschil verrekend worden.

  1. Stel een lijst op met jullie te verdelen bezittingen
  2. Laat de bezittingen taxeren door een professional
  3. Verdeel slechts de geïndexeerde goederen
  4. Verdeel de financiën—jullie banksaldo
  5. Verdeel het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen
  6. Verdeel de eventuele schulden

Hebben jullie moeite met het voltooien van één van de bovenstaande stappen? Lukt het bijvoorbeeld niet om de bezittingen of jullie financiën eerlijk te verdelen? Neem dan contact op met één van de scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen. Wij gaan met jullie samen in gesprek zodat we samen tot de beste oplossing komen. Hierdoor voorkomen we dat er een rechter ingeschakeld moet worden.

Mediator inschakelen bij een inboedel scheiding

Bij een inboedel scheiding moet er ontzettend veel verdeeld worden. Denk hierbij aan jullie vermogen, schulden, verzekeringen en bezittingen. Sommige onderdelen zijn makkelijker te verdelen dan anderen. De inboedel zoals vermogen en bezittingen zijn relatief eenvoudig om te verdelen—het wordt simpelweg door twee gedeeld. Hierbij is de verdeling van een zitbank of een eettafel wat lastig, maar niets dat met goed overleg niet opgelost kan worden. De verdeling van schulden (zoals een hypotheek of lening) is daarentegen een lastigere zaak. Zowel jij als je ex-partner zit zeer waarschijnlijk niet te wachten op schulden. Het verdelen van schulden is vaak een struikelblok binnen een echtscheiding. Hebben jij en je ex-partner behoefte bij een mediator bij jullie scheiding? De mediators van Scheiden doe je samen helpen jullie graag. We gaan samen in gesprek om zo tot de best mogelijke oplossing voor iedere partij te komen.

Gratis kennismaking plannen

Hypotheek advies bij een boedelscheiding

Indien jij en je ex-partner over een koopwoning beschikken, wordt de koopwoning onderdeel van de boedel die verdeeld moet worden. Er zijn verschillende scenario’s rondom een koopwoning die kunnen optreden bij een boedelscheiding. Om op ieder scenario voorbereid te zijn, is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Met het inschakelen van een hypotheekadviseur weten jullie 100% zeker dat alles financieel juist wordt afgehandeld.

Bij een boedelscheiding zijn er drie scenario’s mogelijk. Of één van de ex-partners koopt de gezamenlijke woning (en neemt hierbij de hypotheekschuld op zich), de koopwoning wordt aan een buitenstaander verkocht, of jullie blijven beiden na de scheiding nog eigenaar van de woning en één van jullie blijft er nog voor een bepaalde periode in wonen. Ieder scenario heeft juridische en kan fiscale gevolgen hebben. Ook is het niet raar dat deze scenario’s vragen oproepen. Wat is immers de waarde van de koopwoning? Beschikt de woning over een overwaarde of onderwaarde? Is het financieel mogelijk voor één partner om de hypotheekschuld op zich te nemen? Wat gebeurt er met de opbrengst van de woning indien een buitenstaander hem koopt? Al deze vragen en meer, zal Johan met jullie bespreken. Johan kan bovendien een duidelijk financieel overzicht voor jullie maken en is naast Financieel Planner ook hypotheekadviseur. Jullie weten dus heel snel waar je aan toe bent en kunnen snel weer toekomstgericht bezig zijn.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Zijn jij en je ex-partner het eens dat jullie hulp nodig hebben bij jullie boedelverdeling? De scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen helpen jullie graag verder. Via de website kunnen jullie eenvoudig ons online formulier voor een kennismakingsgesprek invullen. Tijdens dit gesprek kunnen jullie de scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen leren kennen en zien of het een match is. Indien onze scheidingsadviseurs jullie gaan begeleiden tijdens de scheiding in gemeenschap van goederen, ontvangen jullie ons scheidingstraject. In dit document staan de gang van zaken beschreven en worden de benodigde gegevens gevraagd.

Uiteraard kunnen jullie ook rechtstreeks contact met ons opnemen door te bellen naar 085 – 401 08 39 of door een mail te sturen naar info@scheidendoejesamen.nl. Willen jullie het liefst direct bij ons langskomen? Dan nodigen wij jullie graag uit op één van onze locaties!

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen