• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust
Uit elkaar gaan

Goed uit elkaar gaan

Ook als jullie goed uit elkaar willen gaan, dan is dit een heel mooi uitgangspunt. Immers, in de periode voor dat jullie gingen scheiden hebben jullie ongetwijfeld ook hele mooie tijden gehad. Toch is het goed om met elkaar een aantal afspraken te maken over allerlei zaken die ik hierbeneden voor jullie op een rijtje heb gezet.

Enkele belangrijke punten om aan te denken als jullie goed uit elkaar willen gaan

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

  Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-4010839
  Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
  Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

  • Als je goed uit elkaar wilt gaan, maar je partner weet dit nog niet, vertel het dan eerst aan je (toekomstige ex) partner. Op het moment dat je partner het hoort via “derden” dan is een basis om “goed” uit elkaar te gaan behoorlijk geschaad. En dat is alles wat je niet kunt gebruiken als je juist goed uit elkaar wilt gaan. Om dat voor elkaar te krijgen heb je immers wel medewerking nodig van je toekomstige ex-partner.
  • Bespreek in goed overleg hoe jullie je eventuele kinderen en naaste familie op de hoogte gaan stellen van jullie scheiding. Niets is erger als je kinderen en naaste familie er via de “tam tam” vernemen wat er gaat gebeuren.
  • Als jullie kinderen op de hoogte zijn van het feit dat jullie gaan scheiden, vertel het dan ook aan de betreffende leerkracht of mentor op de school van de kinderen. Deze mensen kunnen als vertrouwenspersoon voor de kinderen soms veel betekenis hebben. Ook als er gedragsveranderingen zijn op school, dan wel dat de schoolprestaties ineens minder worden, kunnen zij snel met jullie contact opnemen om dit te bespreken. Wellicht kunnen er dan oplossingen bedacht worden om jullie kinderen die ondersteuning te bieden die ze op dat moment even nodig hebben.
  • Bedenk of er personen zijn waar ieder van jullie wellicht naar toe kan gaan als het emotioneel even iets te zwaar wordt. Ook als je goed uit elkaar wilt gaan kan een goede vriend of vriendin net even dat steunpunt zijn dat je nodig hebt om het allemaal vol te kunnen houden. Je toekomstige ex-partner kan het nog zo goed bedoelen, maar voor sommige onderwerpen is het soms echt beter omdat dit even niet met elkaar te bespreken. Immers, dit gaat onbedoeld, misschien extra verdriet of wellicht boosheid opleveren bij je ex-partner. Heel logisch misschien, maar niet helpend voor je.
  • Als jullie goed uit elkaar willen gaan, dan is een mediator een goede professional is om jullie scheidingstraject te begeleiden. Kijk samen welke mediator, mogelijk, het beste bij jullie past (afgaande op de website of wellicht heb je er via iemand anders over gehoord) en plan een kennismakingsgesprek in met de betreffende mediator van dat kantoor. Als het goed is, heb je na dit kennismakingsgesprek veel meer duidelijkheid over het scheidingstraject en de stappen die hierin na elkaar genomen gaan worden.
  • Een advocaat kan ieder van jullie ook begeleiden, maar dan kom je meer tegenover elkaar te staan en is de kans op ruzie groter. Ook is dit vele malen duurder. Dit bevordert zeker niet het goed uit elkaar gaan.
  • Wellicht hebben jullie de gedachte om eerst naar een hypotheekadviseur te gaan als jullie tenminste een eigen woning hebben. Dit heeft echter niet zoveel zin omdat je eerst je financiële situatie na scheiding duidelijk moet hebben. Deze duidelijkheid krijg je pas als je samen met jullie mediator je toekomstige financiële plaatje inzichtelijk hebt.
  • Zet ook niet meteen jullie woning te koop bij de makelaar als jullie misschien wel graag willen dat er iemand in de woning kan blijven wonen, maar dénken dat het niet mogelijk is. Als er financiële duidelijkheid is, kan er soms meer dan jullie voor mogelijk had gehouden.
  • Zeker als je goed uit elkaar wilt gaan en die intentie is er bij jullie beiden, horen wij nogal eens dat mensen thuis al veel met elkaar besproken hebben over allerlei zaken. Op zich niet verkeerd, maar het kan ook een valkuil zijn. Immers, als je thuis denkt dat afspraken al vast staan en tijdens de mediatongesprekken krijgt één van jullie toch andere inzichten, dan kan dit als zeer ongewenst opgevat worden door de ander. Ook niet helemaal onbegrijpelijk natuurlijk.
  • Bespreek samen of het mogelijk is om tijdens het proces van scheiding samen in 1 huis te blijven wonen als dit tot nu toe zo was. Emoties, boosheid, verdriet, het kan allemaal langskomen tijdens het proces van scheiden. Niets is natuurlijk normaler dan dat. Wees daarom duidelijk naar elkaar als dit even niet goed voelt. Juist als jullie het proces van scheiden zo goed mogelijk willen laten verlopen, is elkaar de ruimte geven zó belangrijk.

  Willen jullie je scheiding zorgvuldig en ontzorgd laten regelen? Wij zijn er voor jullie.

  Samen scheiden geeft jullie meer

  Gratis kennismakingsgesprek plannen