Uit elkaar gaan

Uit elkaar gaan

Als jullie uit elkaar gaan, dan zal dit geen makkelijke beslissing zijn geweest en komt er een boel op jullie af. Naast het verdriet dat jullie doormaken moet er ook nog veel geregeld gaan worden. En als er kinderen zijn, dan moet ook aan hun verteld worden dat jullie gaan scheiden. Dit is misschien wel het zwaarste gedeelte van het hele proces.

Wat zijn belangrijke punten om aan te denken als jullie uit elkaar gaan

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

  • Als je uit elkaar gaat, maar dit is niet een gezamenlijk besluit, vertel het dan eerst aan je (toekomstige ex) partner. Op het moment dat je partner het hoort via “derden” dan is een basis om “goed” uit elkaar te gaan al bijna niet meer mogelijk. Het vertrouwen is dan zó geschaad in de partner die de relatie wil beëindigen. Dit is bijna niet meer goed te krijgen.
  • Bespreek samen of het niet slim is om je eventuele kinderen en naaste familie op de hoogte te stellen. Niets is erger als je kinderen er via een ander achter komen dat jullie uit elkaar gaan.
  • Als er kinderen zijn en jullie vertellen het aan de kinderen; vertel het dan ook meteen aan de juffrouw, meester of mentor op de school van de kinderen. Deze mensen kunnen als vertrouwenspersoon voor de kinderen soms veel betekenis hebben. Ook als er gedragsveranderingen zijn op school, kan er rekening mee gehouden worden dat dit wellicht veroorzaakt wordt door jullie scheiding.
  • Zoek allebei iemand die je vertrouwt en vraag of je daarnaartoe kunt gaan, als je het even niet meer ziet zitten. Het kan zóveel schelen om emotioneel goed overeind te blijven staan. En even uit de situatie kunnen stappen en van je af kunnen praten of huilen is vaak erg helpend.
  • Als jullie nog goed met elkaar kunnen praten bespreek dan samen of een mediator niet dé oplossing is om jullie scheiding te begeleiden. Na een kennismakingsgesprek met een mediator, weet je vaak al veel meer hoe een scheidingstraject eruit komt te zien. Een stappenplan zal dit voor jullie nog inzichtelijker maken. Een traject bij een mediator zorgt voor een betere communicatie én betere afspraken. Ook is dit vele malen goedkoper dan een traject via de advocaat. En tot slot duurt het scheidingstraject veel minder lang.
  • Een advocaat kan ieder van jullie ook begeleiden, maar dan kom je meer tegenover elkaar te staan en is de kans op ruzie groter. Ook is dit vele malen duurder.
  • Ga niet meteen naar een hypotheekadviseur, want het zal eerst duidelijk moeten worden hoe iemand er financieel, na de scheiding, voor komt te staan. Deze duidelijkheid krijg je pas als je samen met je mediator je toekomstige financiële plaatje inzichtelijk hebt.
  • Zet ook niet meteen jullie woning te koop bij de makelaar, tenzij je er beiden echt niet meer wilt wonen. Als er financiële duidelijkheid is, kan er soms meer dan je denkt.
  • Ga elkaar voor het mediation traject niet van alles beloven. Dit schept over en weer verwachtingen die misschien later weer ingetrokken gaan worden. Vanuit je verdriet of schuldgevoel kun je soms uitspraken doen waar je later misschien toch spijt van krijgt.
  • Bespreek samen hoe jullie tijdens het proces van scheiden jullie huishouden willen blijven regelen. Samen onder 1 dak? Of lukt dat misschien niet meer omdat dit te emotioneel is voor één van jullie? Bedenk dat alles beter is dan ruzies en stress. Dit werkt namelijk niet mee om het proces van scheiden goed af te ronden, maar is zeker ook voor jullie kinderen een ramp.

Willen jullie je scheiding zorgvuldig en ontzorgd laten regelen? Bel ons

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen