Scheiden in moeilijke tijden; huizenmarkt, energiecrisis en inflatie

Scheiden in moeilijke tijden; huizenmarkt, energiecrisis en inflatie.

Regelmatig krijg ik de vraag of het nog wel mogelijk is om te gaan scheiden. Dit omdat er (bijna) geen (betaalbare) woningen zijn op de huizenmarkt en dan ook nog eens de energiecrisis, waardoor de energiekosten erg hoog zijn. Om van de inflatie nog maar niet te spreken. “Dan kun je toch niet meer gaan scheiden?” Ja, dat is zeker mogelijk.

Besluit om te gaan scheiden.

Als je besluit om te gaan scheiden dan is dit niet van de één op de andere dag. Het is een heftige emotionele beslissing. Een beslissing die je pas maakt als je geen oplossing meer ziet binnen je relatie om datgene te voelen en/of te bereiken dat volgens jou hoort bij het hebben van een relatie. Dit staat los van de huidige situatie met een weinig woningen, een energiecrisis en hoge inflatie. Toch zal dit bij degene die wil gaan scheiden zeker een rol spelen. Immers alle feiten en omstandigheden worden meegewogen voor er een dergelijk lastig besluit wordt genomen.

Kun je dan wel scheiden?

Het is begrijpelijk dat als je hoort dat er (bijna) geen (betaalbare) woningen zijn en de kosten van het dagelijks leven wordt alleen maar duurder dat je je afvraagt of je wel kunt scheiden. Vooral het krijgen van een woning is voor iedereen erg belangrijk. Als je gaat scheiden dan wil je natuurlijk je eigen plek en dat geldt evenzo voor je toekomstige ex-partner. Het idee dat je nog een langere periode samen moet blijven wonen is voor vele erg lastig. Toch kan het verstandig zijn om alvast te gaan scheiden.

Wat maakt dat het verstandig is om alvast te scheiden?

Als je helder hebt dat je de relatie wilt beëindigen dan is het verstandig om de scheiding te formaliseren. Vaak moet je eerst zijn gescheiden voor je een woning (of urgentie) krijgt of als je wilt kopen moet je eerst zijn gescheiden voor je een hypotheek krijgt. Het is wel belangrijk dat je met elkaar goede afspraken maakt voor de periode tot aan de feitelijke scheiding (de dag dat je/je ex-partner een andere woning betrekt). Als de scheiding eenmaal is geregeld en alle afspraken zijn gemaakt dan kun je als de situatie zich voordoet direct tot uitvoering over gaan. Dan hoeft er niet eerst nog een hele scheiding te worden geregeld. Een ander belangrijk is punt is dat als je in een fase zit waarbij er nog met elkaar te praten valt er betere afspraken worden gemaakt dan dat de tijd verstrijkt en er meer irritaties over en weer ontstaan. De kans op een vechtscheiding is dan vele malen groter. Scheiden en dan toch nog samenleven is feitelijk gelijk als twee mensen die “een voordeur delen”.

“Een voordeur delen?”

Natuurlijk is het niet de meest ideale situatie. Sterker nog, het is best heel pittig in de uitvoering. Dat geef ik gelijk toe. Maar deze lastige tijd vergt ook creatieve oplossingen. Samen nog even blijven wonen in de woning of om beurten te wonen in de woning (ook wel “birthnesting” genoemd). Het uiteindelijke resultaat is beter dan een vechtscheiding. Dat het lastig is om samen tot goede afspraken te komen met alle emoties die er spelen is ook heel begrijpelijk. Daarvoor heb je de hulp nodig van een professionele derde. Wij kunnen jullie daarbij helpen. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren. Wat heeft eenieder van jullie nodig om door dit proces en periode heen te komen? Ieders met de eigen emoties. Dan wellicht ook nog eens de zorg van kinderen. Vanuit deze behoeftes van jullie beiden kun je dan gaan kijken naar de mogelijkheden. Vanuit deze mogelijkheden gaan we dan kijken naar de uiteindelijke oplossing. Dit zodat jullie samen voor de komende periode “een voordeur kunnen blijven delen”.

Ben je druk in je hoofd? Denk je veel over een mogelijke scheiding? Weet je zeker dat je relatie het niet meer redt? Weet je ook niet goed hoe nu verder? Vertel je partner waar je staat. Daar begint het mee. Wij kunnen jullie daarna verder helpen. Zodat we samen een vechtscheiding voorkomen.

 

Weet u dat ook we ook speciale aandacht hebben voor Autisme en Scheiden?

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen