Online scheiden neemt een vlucht
Nu ons leven wordt beheerst door het coronavirus zie je dat, in de scheidingspraktijk, er steeds meer wordt gekozen voor het gesprek middels videogesprekken. Dit is een alternatief voor de “live” gesprekken. Het online scheiden middels videogesprekken neemt dan ook een vlucht. Ook in onze praktijk bieden wij deze vorm van mediation aan. Hoewel wij denken dat een “live” gesprek nog altijd het beste werkt merken wij wel dat het een goed alternatief kan zijn. Steeds meer mensen kiezen dan ook, vooral nu, voor een videogesprek. Zo kun je toch samen scheiden en hoef je niet in dezelfde ruimte te verblijven.
Ervaring met online scheiden
Als scheidingsbemiddelingspraktijk hebben wij wel al ervaring opgedaan met het fenomeen videogesprekken voeren. We zijn meermaals mensen tegen gekomen die heel lastig tegelijk op een zelfde plaats konden zijn. Om dan toch voortgang in het proces te houden is een videogesprek houden een prima alternatief.
Welke platformen zijn er beschikbaar?
Wij hebben ondertussen ervaringen met verschillende mogelijkheden om met elkaar videogesprekken te voeren. Zo kunnen we gebruik maken van Skype, Zoom, What’s App en Facetime. We merken dat vooral mensen die weinig ervaring hebben met video gesprekken voeren Zoom erg gebruiksvriendelijk is. Je ontvangt van ons vijf minuten voor aanvang een mail met een link. Klik op de link en je neemt deel aan het gesprek. Zo kunnen we online scheiden middels videogesprekken.
Niet voor iedereen
Er zijn natuurlijk altijd mensen die het liefst met een persoon “live” aan tafel zitten om de zaken goed te bespreken. Dat moeten we dan ook respecteren. Het heeft geen enkele meerwaarde om iemand te dwingen tot iets waar hij/zij zich niet prettig bij voelt. Het is dan ook goed om vooraf met elkaar te bespreken of je al dan niet kiest voor het voeren van videogesprekken. Doordat we de gesprekken voeren met 3 personen en we voldoende afstand kunnen creëren tijdens een gesprek is het ook prima mogelijk om de gesprekken te voeren op kantoor.