
Een scheiding brengt veel emoties met zich mee. Daardoor verloopt een scheiding vaak niet zo soepel als dat je eigenlijk zou willen. Door de pijn en het verdriet van hetgeen je wordt aangedaan, of is aangedaan, lukt het niet meer om samen op een goede wijze met elkaar te praten over hetgeen belangrijk is. Elke vorm van communicatie vervalt al gauw in discussies en verwijten. Hierdoor wordt er steeds minder gecommuniceerd. Een vechtscheiding is het gevolg. Dat hoeft niet.
Heb je het gevoel dat je in een vechtscheiding gaat belanden of je zit midden in een vechtscheiding, dan kan ik jullie helpen. Bedenk dat je ex-partner evenmin wil vechten als jij dit wil. Door de omstandigheden zijn jullie samen niet in staat om uit de vechtmodus te komen. Je hebt hulp nodig van een derde. De SCHIP-aanpak is er speciaal voor bedoeld om jullie te helpen uit de vechtmodus te komen, dan wel te voorkomen dat je in een vechtmodus terecht komt.
Naast de conflicten met je ex-partner heb je ook te maken met verlies. Verlies van je partner, gedeeltelijk verlies van je kinderen, verlies van je (financiële) zekerheden en het verlies van je vertrouwen. Door dit verlies heb je ook te maken met rouwen. Dat rouwen is een proces wat je vaak alleen doet. Je ex-partner heeft daar geen weet van, dan wel dat hij/zij ook rouwt. Echter, ieder verwerkt dit op een geheel eigen wijze. Jullie hebben dus samen veel verloren en dat wordt niet altijd gezien.
Opnieuw verbinden middels de SCHIP-aanpak
Middels de SCHIP-aanpak willen we bewerkstelligen dat je opnieuw met elkaar wordt verbonden. Niet terug naar het verleden, maar een verbinding voor naar de toekomst. Dit, met als doel, dat jullie straks als ouders weer op een goede wijze met elkaar verder kunnen. Dit is erg belangrijk. Niet alleen voor jullie, maar al helemaal voor jullie kinderen. Kinderen zijn immers in een vechtscheiding letterlijk “het kind van de rekening”. Zij lijden erg onder jullie geruzie en krijgen problemen op school en raken sneller in een depressie. Het is dus feitelijk jullie ouderlijke plicht om een nieuwe verbinding aan te gaan.
Betekenis van SCHIP
De afkorting SCHIP heeft overigens de volgende betekenis:
- fase 1: Samenkomen
- fase 2: Conflict- en verliesverheldering
- fase 3: Helpend Horen
- fase 4: Intergratie
- fase 5: Partners
Wat gaan jullie doen bij de SCHIP-aanpak
SCHIP-aanpak is een op zich staand traject die los staat van de scheidingsbemiddeling of scheidingsbegeleiding. Je kan dan ook dit traject apart hiervan doen of combineren met een scheidingsbemiddelingstraject.
De SCHIP-aanpak bestaat uit een aantal fases die jullie als ex-partners gezamenlijk doorlopen. We zorgen dat jullie kunnen rouwen om het verlies wat je beiden ervaart. We gaan betekenis geven aan het gezamenlijke verlies van de ontspoorde relatie. We gaan zien dat jullie elkaar kunnen vergeven. Alles met als doel om daarna als “herboren” ouders verder te kunnen middels de nieuwe verbinding die is gemaakt.
Inge Bosveld is gecertificeerd SCHIP-mediator
Als gecertificeerd expert SCHIP-mediator kan Inge Bosveld jullie, in een apart proces, begeleiden in het proces om jullie relatie af te sluiten om daarna het gezamenlijk ouderschap vorm te geven. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met Inge.
licentie (124) I Bosveld- van Oosterhout
Populaire Scheidendoejesamen.nl locaties zijn:
- Mediator Barneveld
- Mediator Beuningen
- Mediator Doesburg
- Mediator Oosterbeek
- Mediator Renkum
- Mediator Voorst
- Mediator Wijchen
- en natuurlijk Arnhem.
Veelgestelde vragen
Wat is SCHIP-behandeling?
De SCHIP-behandeling is een begeleidingsmethode voor ex-partners die vastlopen in conflict of een vechtscheiding willen voorkomen. Emoties zoals verdriet, boosheid en verlies maken het vaak lastig om goed te blijven communiceren tijdens en na een scheiding. De SCHIP-behandeling helpt ex-partners om uit deze vechtmodus te komen. Samen doorlopen jullie verschillende stappen om de pijn en het verlies te verwerken, met als doel elkaar als co-ouders weer te kunnen respecteren en samenwerken in het belang van de kinderen.
Waar staat SCHIP voor?
De letters in SCHIP verwijzen naar de vijf fases die ex-partners tijdens de behandeling doorlopen:
- Samenkomen – Samen beginnen aan het verwerkingsproces.
- Conflict- en verliesverheldering – Inzicht krijgen in wat heeft geleid tot de conflicten en het verwerken van verlies.
- Helpend Horen – Op een ondersteunende manier naar elkaar luisteren.
- Integratie – De nieuwe inzichten samenbrengen om verder te kunnen.
- Partners – Een gezonde basis als co-ouders leggen, zonder terug te gaan naar het verleden.
Door deze stappen ontstaat er ruimte voor een nieuwe, respectvolle verbinding als ouders, zodat jullie samen verder kunnen voor de kinderen.
Wat is parallel ouderschap?
Parallel ouderschap is een manier van opvoeden na een scheiding waarbij ouders elkaar zo min mogelijk tegenkomen in de dagelijkse opvoeding. Dit kan een uitkomst zijn als er veel spanningen zijn. In plaats van alles gezamenlijk te overleggen, nemen beide ouders in hun eigen tijd beslissingen over de kinderen. Zo houden jullie het contact minimaal en vermijden jullie conflicten, terwijl de kinderen een stabiele en veilige omgeving ervaren.