Partneralimentatie de fiscale gevolgen per 1 januari 2020

Partneralimentatie vanaf 1 januari 2020. De fiscale gevolgen.

Welke fiscale veranderingen zijn er per 1 januari 2020 inzake de partneralimentatie?

Er zijn een tweetal belangrijke veranderingen rondom de partneralimentatie die per 1 januari 2020 ingaan:

In deze blog leggen wij uit wat de gevolgen zijn van fiscale aftrekbaarheid van de partneralimentatie per 1 januari 2020. Wat betekent dit voor jullie situatie.

Aanpassing van de tarieven

Per 1 januari 2020 betalen we nog in twee schijven belasting. Dit was eerder in vier schijven. We betalen dan bij een inkomen tot 73.031 euro een tarief van 36,93% (tarief  2023) en heb je meer inkomen dan betaal je over het meerdere aan inkomen een tarief van 49,5%. Voor AOW gerechtigden gelden lagere tarieven.

 

WE GAAN MINDER BELASTING BETALEN

 

Versobering van de aftrekposten

Hoewel we minder belasting gaan betalen gaan ook de aftrektarieven van alle aftrekposten naar beneden. Dit betekent ook dat de partneralimentatie niet meer tegen het hoogste tarief aftrekbaar is.

Er is wel een overgangsregeling. Dat betekent dat als je meer dan 73.031 euro verdient je het meerdere niet mag aftrekken tegen het hoge tarief van 49,5% maar voor het lage tarief van 36,93%.

Gevolgen voor de alimentatie betalende partij

Als je partneralimentatie betaalt dan mag je het bedrag aan betaalde partneralimentatie in mindering brengen op je inkomen.

In 2019 betekent dit dat als je meer dan 68.507 verdient (stel 85.000 euro) en je betaalt 10.000 euro aan partneralimentatie dan betaal je nog over 75.000 euro belasting. In 2019 betaal je een tarief van 51,75% belasting over het meerdere van 68.507 euro. Dus krijg je van die 10.000 euro er 5175 euro van “terug” van de belastingdienst.

In 2019 betekende dit dat je over dit bedrag van 10.000 euro nog 51,75% “terug” krijgt dus 5175 euro MAAR dit wordt nog een keer gekort naar 36,93% dus volgt een correctie naar 3693 euro.

Wat betekent dit voor alimentatie ontvangende partij?

De alimentatie ontvangende partij moet de ontvangen partneralimentatie bij zijn/haar inkomen bij tellen. Zolang het eigen inkomen samen met de partneralimentatie minder is dan 73.031 euro dan betaal je in de lage schijf belasting dus voor 2023 is dat 36,93%. Daarnaast krijg je een aparte aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet van 5,43% zodat de uiteindelijke belastingdruk 42,36% is vanaf 2023.

Komt je inkomen met het bedrag aan alimentatie boven de 73.031 euro uit dan betaal je over het meerdere 49,5%.

Is de wijziging reden voor een herziening van de alimentatie?

Fiscale wijzigingen kunnen aanleiding zijn voor een wijzigingsverzoek. Het toekennen ervan zal plaats vinden op basis van de feiten en omstandigheden. Er is ondertussen wel bekent geworden vanuit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 4 juli 2019 dat deze fiscale wijziging niet per definitie leidt tot een herziening van de partneralimentatie. Als je namelijk doorrekent wat de effecten zijn voor de betalende partij en de ontvangende partij dan wordt gesteld dat deze niet zodanig zijn dat dit leidt tot een herziening van de partneralimentatie.

Herberekening alimentatie

Natuurlijk kunnen partijen in een mediation wel met elkaar tot andere afspraken komen. Herken je jezelf in deze situatie? Ga in overleg met je ex-partner om te zien of er ruimte is voor een herberekening van de alimentatie. Wij kunnen jullie daarbij helpen. Neem contact op via de mail info@scheidendoejesamen.nl of bel ons op nummer 026-4010839.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen