Partneralimentatie vanaf 1 januari 2020

Partneralimentatie vanaf 1 januari 2020.

Welke veranderingen zijn er per 1 januari 2020 inzake de partneralimentatie?

Er zijn een tweetal belangrijke veranderingen rondom de partneralimentatie die per 1 januari 2020 ingaan:

In deze blog leggen wij uit wat de gevolgen zijn van de duur van de partneralimentatie. Wat betekent dit voor jullie situatie.

Aanpassing van de duur van de partneralimentatie.

Als je voor 1 januari 2020 gaat scheiden of bent gescheiden dan is de wettelijke termijn van de partneralimentatie 12 jaar lang. Het kan zijn dat jullie hierover afspraken maken of hebben gemaakt. Dan is de termijn korter of langer afhankelijk van hetgeen jullie hebben afgesproken.

Vanaf 1 januari 2020 gelden er andere wettelijke termijnen voor de duur van de partneralimentatie. Daarbij zijn er meerdere mogelijkheden.

De regels zijn:

  1. De hoofdregel is dat de duur van de partneralimentatie de helft is van de duur van het huwelijk (waar hier huwelijk staat wordt ook geregistreerd partnerschap bedoeld) met een maximum.
  2. In afwijking van de hoofdregel telt dat als jullie meer dan 15 jaar zijn getrouwd EN de ontvangende partij binnen 10 jaar de AOW gerechtigde leeftijd (nu 67 jaar en 3 maanden) bereikt dan is de duur van de partneralimentatie tot het moment dat de ontvangende partij de AOW gerechtigde leeftijd bereikt. Dus maximaal 10 jaar.
  3. Een (korte) overgangsregeling voor degene die geboren zijn voor 1 januari 1970. Zijn jullie langer dan 15 jaar gehuwd? Heb je niet binnen 10 jaar de AOW gerechtigde leeftijd bereikt? Dan is de termijn vastgesteld op 10 jaar.
  4. Als er minderjarige kinderen zijn onder de 12 jaar, dan is de duur van de partneralimentatie tot het moment dat de jongste van de kinderen 12 jaar oud is geworden.

En dan nog de volgende punten om rekening mee te houden:

Als er meerdere situaties van toepassing zijn (dat noemt men samenloop) dan is de langste termijn van toepassing.

Verder kan de ontvangende partij binnen 3 maanden na het verstrijken van de wettelijke termijn aan de rechter verlenging aanvragen van de termijn (dat noemt men een hardheidsclausule). De rechter zal dan oordelen of het noodzakelijk is om de termijn te verlengen en voor welke periode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een gehandicapt kind.

Natuurlijk blijft de mogelijkheid bestaan om samen tot afspraken te komen over de termijn van de partneralimentatie. Dan is het goed om samen met een mediator om tafel te gaan zitten om de mogelijkheden en de redenen met elkaar te bespreken.

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen