Naamswijziging na echtscheiding

Naamswijziging na scheiding

Naamswijziging na scheiding, moet je dat doorvoeren? In onze praktijk wordt vaak gevraagd, wat er gebeurt met de achternaam, die je als “partner van” hebt aangenomen toen je ging trouwen. Ik ga nu even uit van het klassieke plaatje dat man en vrouw zijn getrouwd en de vrouw de achternaam van de man heeft aangenomen toen zij gingen trouwen. Maar dit geldt in alle situaties.

Welke naam, mag en wil ik nog “dragen” als ik gescheiden ben?

Op het moment dat de scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, dan blijft alles onveranderd, dus blijf je de achternaam van je ex-man houden! Mocht je de achternaam van je ex-man niet  willen houden als je gescheiden bent, dan moet je dit bij de gemeente kenbaar maken. Verdere informatie kun je verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken binnen de gemeente waar je woonachtig bent.

Waarom behouden sommige vrouwen na de scheiding de achternaam van hun ex-man?

De achternaam van de man vaak al zo lang vertrouwd, dat je ervoor kiest deze achternaam te blijven dragen. Verder hoor ik ook wel dat moeders het fijn vinden om nog de achternaam van hun ex-man te behouden. Dit omdat de kinderen ook de achternaam van hun vader dragen.

Wanneer mag je de achternaam van je ex-man niet meer dragen?

Op het moment dat je een geregistreerd partnerschap aangaat met een nieuwe partner. Ook als je gaat trouwen met een nieuwe partner. Je mag dan de achternaam van je ex-man niet meer blijven dragen.

En als ik op enig moment toch niet meer de achternaam van mijn ex-man wil dragen?

Op ieder moment kun jij je naamswijziging na scheiding doorgeven en weer alleen je meisjesnaam gaan dragen. Dit maak je dan kenbaar bij de gemeente afdeling Burgerzaken. Zij passen je naam in de Basis Registratie Personen.

Moet ik mijn legitimatiebewijs en/of rijbewijs aanpassen na de scheiding?

Is een naamswijziging na scheiding nodig voor je legitimatiebewijs? Een andere veel gestelde vraag is of jij je legitimatiebewijs en/of rijbewijs moet aanpassen na de scheiding. Dat is niet nodig. Als deze nog geldig is kun je deze blijven gebruiken. Bij het verlengen van het document zal de naam worden aangepast. Als je het prettig vindt om de naam eerder te wijzigen op het document kun je natuurlijk wel een nieuw document laten opstellen na de scheiding.

Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen