Mediaton en scheiden

Al vanaf 2005 heb ik samen met mijn echtgenoot en dochter een goed lopende mediatonpraktijk, genaamd Bosveld Scheidingsbemiddeling. Als ik terugkijk in het verleden is mediation steeds meer in “beeld” gekomen en zijn er steeds meer mensen (vooral met kinderen) die de meerwaarde inzien om samen tot goede afspraken te komen en op basis van deze afspraken een scheiding af te willen wikkelen. Op zich een hele goede zaak!

Afspraken maken die je samen maakt werken natuurlijk altijd beter dan een uitspraak van een rechter, waarvan je vooraf niet weet wat de uitkomst zal zijn. En dan heb ik het nog helemaal niet over de financiële consequenties als je het uurtarief van een advocaat zelf moet betalen. Maar het allerbelangrijkst zijn toch de eventuele kinderen die tijdens een heftig scheidingsgevecht van hun ouders er soms trauma’s aan over kunnen houden.

Maar is mediation voor iedereen geschikt?

“Nee, durf ik eigenlijk wel te zeggen”. Voor een mediationtraject dat uiteindelijk leidt tot het gezamenlijk ondertekenen van een echtscheidingsconvenant/vaststellingsovereenkomst en ouderschapsplan, heb je wel 2 mensen nodig die vanaf het begin, op zijn minst de intentie hebben om samen aan tafel te willen met een mediator, respect te hebben voor de wensen van de andere partij, hier “open” naar te willen luisteren en tot een overeenstemming  willen komen, waarbij de “redelijkheid en billijkheid” centraal staat. Dit betekent overigens niet, dat je er hierdoor, bijvoorbeeld, financieel er slechter vanaf zou kunnen komen

Eerst rouwen en dan mediation.

Mensen die er dus op uit zijn, zijn of haar gelijk te halen via een mediator, vanuit boosheid/rancune, of andere emoties, zijn meestal nog niet toe aan een mediatontraject. Zij zitten nog helemaal in een rouwfase. Als ik zelf deze mensen tegenkom zal ik, in alle eerlijkheid, ook aangeven dat er wellicht even wat extra tijd gereserveerd moet worden om eerst aandacht aan deze emoties te geven. Dit om  het mediationproces een eerlijke kans te geven. Binnen ons kantoor is er dan de mogelijkheid om eerst hieraan te werken. Ik werk daarbij met de met de SCHIP aanpak (https://www.scheidendoejesamen.nl/schip-aanpak/). Dit traject helpt mensen op een goede wijze door het emotionele proces heen en voorkomt in vele gevallen dat de scheiding uitdraait op een “vechtscheiding” en maakt de weg vrij voor een evenwichtig mediationproces. 

Mediation en scheiden is echt topsport en echt weggelegd voor mensen die op dit niveau kunnen handelen. Als ervaringsdeskundige weet ik zelf ook als geen ander dat het erg veel van je vraagt. Echter, als het lukt dan kun je ook oprecht trots zijn op je zelf, want dan ben je echt een kanjer!

En zeker als je kinderen hebt, dan kun je je kinderen niet een grotere dienst bewijzen als ouder, dan je kinderen uit een vechtscheiding houden. Dat noem ik nu ouderschap “puur sang”.

Ik wens iedereen die gaat scheiden dan ook veel wijsheid toe.

Hartelijke groet

Inge Bosveld-van Oosterhout (mediator in Doetinchem, Apeldoorn, Nijmegen, Ede, Zutphen en natuurlijk Arnhem, en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling).

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen