Inboedelverdeling na scheiding

Het klinkt wellicht raar, maar in veel zaken is de verdeling van de inboedel één van moeilijkste onderdelen van een scheiding om zonder ruzie en gedoe samen te kunnen regelen.

Inboedel taxatie  

Wees voorzichtig met een waarde bepalen van de inboedel bij scheiding. Er wordt echt vaak aan mij gevraagd of er waarderingen van inboedel te vinden zijn op internet. Nou, ik ben het nog niet tegengekomen. Er zijn wel bedrijven te vinden die een inboedel taxatie uitvoeren. Maar wat is jullie tafel waard? Het is het geld waard wat een ieder het waard vindt om te krijgen. Dus dat is voor iedereen anders. Soms kijken mensen op een site als Markplaats of ze een soortgelijk artikel kunnen vinden om zo een prijsindicatie te vinden. Maar eerlijk gezegd, het valt altijd tegen en leidt vaak tot discussie!

Inventarisatielijst inboedel

Om de inboedel goed te kunnen verdelen is het verstandig om eerst samen een inboedellijst te maken. Daarbij is het alleen van belang dat je de goederen benoemt en nog niet hebt over wie het zal krijgen. De verdeling van de inboedel begint pas als je samen de inventarisatielijst hebt vastgesteld.

Emoties bij inboedelverdeling

Fotoboeken, speciale cadeau’s die je samen hebt gekregen, of andere goederen die om welke reden dan ook een emotionele waarde hebben voor ieder van jullie maken de verdeling extra ingewikkeld. Benoem deze goederen juist op de inventarisatielijst. Deze zijn immers erg belangrijk voor jullie.

Hoe verdeel je nu op een goede wijze de inboedel?

Voor wat betreft de fotoboeken zou je kunnen afspreken dat er foto’s digitaal bijgemaakt worden. Samen kun je besluiten dat de ene partij de fotoboeken krijgt en ander is misschien tevreden met digitale versie. Mochten jullie ieder de fotoboeken willen, dan zou je kunnen overwegen om deze fotoboeken nog een keertje “na te maken” of een regeling te treffen dat deze om een bepaalde periode worden geruild. Vanuit onze mediatonpraktijk weet ik dat dit al meerdere keren is gebeurd.

Als je beiden een nog niet ingevulde maar wel door jullie vastgestelde inventarisatielijst neemt dan kan een ieder apart van elkaar aangeven welke helft van de totale inboedel je graag wilt hebben. Je zal zien dat een ieder dan rekening gaat houden met elkaar, want 1. Je wilt niet uitgemaakt worden voor “graaier” door je ex, dus ga je (on)bewust heel reëel om met de te kiezen inboedel en 2. Voor wat betreft speciale cadeau’s of andere speciale spullen hou je ook rekening met elkaar, want jij wil namelijk ook dat er rekening gehouden wordt met jou.

Dus zonder dat de ander het ziet geef je met een kruisje aan op de inventarisatielijst welke inboedel je het allerliefst zou willen hebben. Nadat jullie beiden deze inboedellijst hebben ingevuld, leggen jullie ze naast elkaar en kijken jullie waar de kruisjes elkaar “overlappen”. Als het onderhandelen over deze “overlap” spullen niet lukt dan kun je altijd nog dobbelen over wie het eerste mag kiezen en dan om de beurt verder kiezen. Door “om en om” te kiezen kies je automatisch datgene wat voor jou het meeste waard is. Dat wil niet zeggen dat dit de hoogste waarde heeft. Er is wellicht inboedel wat meer waard is qua euro’s maar het gekozen stuk inboedel voor jou emotioneel veel meer waarde heeft.

De inboedel verdeeld

Uiteindelijk zie je dan dat een ieder de inboedel krijgt die hij/zij graag wil hebben en van de inboedel die jullie beiden graag willen hebben heb je om en om datgene kunnen kiezen wat voor jou het meeste waarde heeft (of dit nu euro’s zijn of emotioneel). Feitelijk heb je op die manier een verdeling gemaakt zonder dat dit tot vervelende discussies leidt over waarden dan wel dat er een inboedel taxatie gemaakt moet worden.

Heel veel succes met het verdelen van jullie inboedel.

Hartelijke groet,

Inge Bosveld (mediator in Doetinchem, Apeldoorn, Nijmegen, Ede, Zutphen en natuurlijk Arnhem, en mede-eigenaar van Bosveld scheidingsbemiddeling)

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen