Co-ouderschap en kinderalimentatie betalen aan de andere ouder

Een veel voorkomend “beeld” is dat ouders denken dat als er een gelijke zorg is tussen de ouders (minimaal hele 3 dagen per week zorg voor iedere ouder), er geen sprake is meer is van het betalen van kinderalimentatie aan de minst verdienende ouder.

Niets is minder waar dan dat!

In de praktijk kan het namelijk zo zijn dat de minst verdienende ouder, op basis van zijn of haar inkomen onvoldoende “draagkracht” heeft om in de kosten van het dagelijks levensonderhoud (eten/drinken; wonen, e.d.) van de kinderen . Als de meest verdienende ouder genoeg “draagkracht” heeft om een bijdrage te leveren aan kosten, dan kan het zo zijn dat de minst verdienende ouder toch nog een bijdrage (lees; kinderalimentatie) ontvangt voor het voldoen van de kosten van het dagelijks levensonderhoud van de kinderen voor de periode dat de kinderen bij deze minste verdienende ouder is. Deze bijdrage wordt dan ook rechtstreeks gestort op een rekening van deze ouder en hoeft hier dan ook geen enkele verantwoordelijkheid af te leggen aan de betalende, dus meest verdienende ouder.

Algemene kosten

Over de algemene kosten van de kinderen (kleding, school, sport, kapper, etc.) kunnen ouders diversen afspraken maken. Zij kunnen deze kosten voldoen vanuit een gezamenlijke rekening. De ouders zijn dan beiden verantwoordelijk voor de uitgaven dus ook voor een eventueel tekort op de rekening. Je kan ook afspreken dat één ouder de verantwoordelijkheid krijgt en dus dit gedeelte van de bijdrage ontvangt. Deze ouder hoeft in dat geval geen verantwoordelijkheid af te dragen over de uitgaven. Een eventueel tekort is dan voor eigen rekening, tenzij expliciet kan worden aangetoond dat de bijdrage structureel tekort is om deze kosten te dekken.

Berekening helpt

Het is belangrijk, dat als ouders gaan scheiden, er berekend wordt wat er uit een  alimentatieberekening komt volgens de vastgestelde normen. Het neemt natuurlijk niet weg dat ouders hierover dan ook afwijkende afspraken mogen maken. Als er berekening is gemaakt voorkomt dit, dat als er na een scheiding ruzie komt over geld (helaas de meest voorkomende reden voor ruzies na scheiding) niemand kan zeggen: “Als ik dit geweten had, dan had ik dit nooit zo afgesproken!”

Hartelijke groet,

Inge Bosveld (mediator in Ede, Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem, Nijmegen en natuurlijk Arnhem en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling)

www.scheidendoejesamen.nl of telefoonnummer:085-4010839

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen