Als ouders respectvol met elkaar om blijven gaan tijdens een scheiding is een hele opgave!

Als blijkt dat je relatie “niet meer werkt” en je aan je partner (verder ouder genoemd) meldt dat je wilt scheiden, kan dit hard binnen komen bij de andere ouder. Reacties als “ik heb het niet zien aankomen; als je eerder had gepraat dan hadden wij er nog wat aan kunnen doen; je hebt mij geen kans gegeven”, zijn opmerkingen die vaak gepaard gaan met veel emoties vanuit de ouder die helemaal niet wil scheiden. Het vertrouwen in de ouder die wilt scheiden is dan meestal  meteen weg. Boosheid, verdriet en frustraties gieren door je hoofd, maar zijn helaas niet de beste emoties. Maar bovenal, gaan je eerste zorgen dan echt uit naar de kinderen en staat “op stip op 1” dat je de kinderen niet in een vechtscheiding wilt betrekken en ook nog dat zij er zo min mogelijk onder lijden. En jouw wereld staat ook nog eens helemaal op zijn kop. Natuurlijk wil je als ouders respectvol met elkaar om blijven gaan. Maar hoe?

Hoe ga je om met emoties, zonder dat je als ouder het respect voor je ex niet verliest?

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat ik dit echt heel ingewikkeld vond! Je weet heel goed dat die andere ouder óók een goede ouder is en zeker ook het recht heeft om een goede band met de kinderen te behouden, maar ja, die emoties zitten je soms toch heel erg in de weg. En hoe ga je daar dan weer mee om tijdens het proces van scheiden? Want er moeten wel allerlei financiële beslissingen genomen worden, maar nog veel erger, je moet samen afspraken zien te maken over de zorgverdeling van de kinderen. Alles wat je niet wilt dus….

Alles opschrijven 

Mij werd verteld dat het best kon helpen als ik alles van mij af zou gaan schrijven. Dus alle boosheid, frustraties etc. op papier zetten. Papier is immers geduldig en vindt alles best wat je opschrijft. Nu had ik wel het probleem dat ik helemaal geen schrijver was en ben. Maar óke, je moet wat…………Ik heb het echt gedaan en hoe! Zelfs de mooie en dierbare momenten heb ik benoemd en mijn ex hier zelfs voor bedankt! Want eerlijk is eerlijk, niet alles was kommer en kwel en we hadden samen wel drie prachtige kinderen gekregen. Ik heb deze brief nooit opgestuurd naar mijn ex. Wel heb ik deze brief zelf honderd keer hardop (voor)gelezen en eerlijk gezegd heeft mij dat echt geholpen om mijn ex als ouder nog wel te kunnen respecteren. En dat is toch het allerbelangrijkste voor de kinderen. Want niets is erger dan dat kinderen in een loyaliteitscrisis komen omdat wij er als ouders een potje van maken.

Mijn advies?

Als jij je herkent in mijn verhaal, probeer het schrijven dan echt eens uit! Als het helpt, dan levert dat jou en de kinderen zoveel goeds op. Maar meer nog…………….de relatie met de andere ouder van jouw kinderen. En dát is toch echt de basis van een goede ouderrelatie waardoor de kinderen op een goede manier jullie scheiding kunnen verwerken en verder kunnen door als ouders respectvol met elkaar om te blijven gaan!

 

Ik wens iedereen veel sterkte, succes en wijsheid toe in deze.

 

Hartelijke groet,

Inge Bosveld (mediator bij Bosveld Scheidingsbemiddeling, en mediator in Zutphen, Apeldoorn, Nijmegen, Ede, en Doetinchem natuurlijk Arnhem

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen