Kinderen en scheiden

Scheiden van elkaar is op zich al een heftige gebeurtenis, maar scheiden als je samen kinderen hebt is één van de heftigste gebeurtenissen in je leven. Als ouder wil je juist je kinderen beschermen tegen alles wat hen verdrietig maakt……….en dan gebeurt juist dit. 

Wat maakt een scheiding voor kinderen extra zwaar?

 • Als ouders ruzie maken waar kinderen bij zijn.
 • Op het moment dat er langdurig spanning zijn in huis.
 • Als kinderen lang niet weten waar ze aan toe zijn (bv. waar gaan we wonen?)
 • Als kinderen het gevoel hebben dat zij moeten “kiezen” tussen de ouders; dit is zo ongeveer het aller ergste gevoel dat je een kind kan geven.
 • Kinderen voor je laten “zorgen”. Een ouder die zo in zijn eigen verdriet gaat zitten en emotioneel zich dan afhankelijk gaat opstellen ten opzichte van een kind; een ouder behoort ten alle tijden voor een kind te zorgen en dit uit te dragen naar het kind toe. Niet andersom!. Het kind zal dan namelijk altijd het gevoel hebben niet goed genoeg te zorgen voor deze ouder, dit omdat het verdriet soms lange tijd niet minder word en hierdoor het kind het gevoel krijgt te falen ten opzichte van deze ouder.

 Een paar tips om een scheiding voor kinderen enigszins “draagbaar” te houden

 • Probeer respectvol te blijven naar elkaar. Bedenk dat je als ouders een andere “rol” te vervullen hebt dan als partners!
 • Ga kijken of het mogelijk is om relatief snel duidelijkheid te geven aan de kinderen over de toekomstige veranderingen ( bv. woonverblijf), maar beloof nooit iets wat je als ouders nog niet zeker weet!
 • Ga elkaar niet “zwart maken” tegenover de kinderen. Echt, kinderen kunnen hier niets mee en worden alleen maar heel onrustig en verdriet. Jullie blijven voor hun immers gewoon papa en mama. Daar mag niemand aankomen!
 • Geef kinderen de ruimte om een ouder vaker te zien als zij dit wensen. Natuurlijk zijn afspraken in een zorgplan een belangrijke leidraad, maar het missen van die andere ouder is nog veel erger. Als je dit als ouder weigert dan doe je je kind zo ontzettend te kort! ( mits dit mogelijk is natuurlijk).
 • Probeer zoveel mogelijk dezelfde huisregels te blijven hanteren zoals altijd al gebruikelijk was. Dit geeft kinderen duidelijkheid, maar in deze periode ook een extra gevoel van veiligheid ( iets dat niet verandert).
 • Op onze site staan tips over “hoe vertel ik het aan de kinderen”. Deze tips werken erg goed op het moment dat je als ouders je kinderen gaat vertellen dat er een scheiding op komst is. Neem dit ter harte!

Onze ervaring

Als een van de eerste in Nederland hebben wij 12 jaar geleden kinderbegeleiding bij scheiding aangeboden. Dit omdat ik zelf ervaringsdeskundige was en zag wat de scheiding met mijn kinderen had gedaan. Helaas zie ik nog veel te veel mensen scheiden, die via onze praktijk een scheiding willen regelen, omdat zij het goed voor de kinderen willen doen, maar in de praktijk het toch echt heel ingewikkeld vinden om bovengenoemde tips ten harte te nemen. Als mediator en moeder doe ik er alles aan om ouders “bij de les te houden”, maar het is soms heeeeeel hard werken. Uiteraard doen wij ons werk met een zeer grote “drive” maar het blijft verdrietig om te zien als het toch anders gaat dan jij had gehoopt voor de kinderen.

Oproep aan alle ouders van Nederland

Maak van je kinderen geen “kinderen van de rekening”. Zij hebben nog een heel leven voor zich en verdienen het om als gezonde volwassen straks hun eventuele ouderschap vorm te geven, zonder littekens uit hun eigen verleden. Je kinderen zullen trots op je zijn!!!!

Hartelijke groet

Inge Bosveld ( mediator bij Bosveld Scheidingbemiddeling)

www. scheidendoejesamen.nl

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen