Waar moeten wij beginnen als we gaan scheiden?
Een veel aan onze mediators gestelde vraag is: “Waar moeten we nu beginnen als we gaan scheiden?” Als er eenmaal besloten is om uit elkaar te gaan en dit is goed met elkaar besproken, dan is de eerste stap om een scheidingsbemiddelingskantoor uit te zoeken die gevoelsmatig bij jullie past en daar een kennismakingsgesprek mee te plannen. Uiteindelijk is het heel belangrijk dat jullie een klik hebben met de mediator van dat kantoor. Ook een website kan soms al veel zeggen.
Toch snappen wij, als ervaringsdeskundigen, dat het heel moeilijk is om niets te doen. Als een scheiding immers een feit is dan wil je ook wat doen.
Daarom hebben wij hieronder wat tips benoemd die jullie hopelijk tijdens de “verplichte” rustperiode, die er is tot aan de eerste afspraak met de mediator, een beetje kan helpen om toch iéts te doen wat ook zinvol kan zijn, of juist niet!
HEEL BELANGRIJK OM NOG NIET TE DOEN!
- Ga vooral nog geen kosten maken aan bijvoorbeeld een makelaar (voor verkoop woning), als er bij één van jullie, of jullie beiden de wens is om in de woning te blijven wonen. Wij kunnen namelijk een quick-hypotheekscan doen, om eventuele mogelijkheden hiervoor, enigszins inzichtelijk te maken. Aan de hand hiervan kunnen jullie beslissen of jullie de woning al dan niet in de verkoop willen gaan zetten.
- Ook een taxatierapport hoeft pas gemaakt te worden als het duidelijk is dat één van jullie in de woning kan blijven wonen. Uiteraard wordt hier bedoeld dat het financieel dan ook mogelijk is. Tevens is een taxatierapport voor de bank maar voor een bepaalde periode geldig.
- Maak niet vooraf afspraken met elkaar als je niet zeker weet of je deze afspraak ook kunt nakomen. Het is voor jezelf ongemakkelijk en voor de ander vervelend als je tijdens een mediationgesprek terug moet komen op een afspraak die je direct bij of na het melden van de scheiding hebt gemaakt. Deze “eerste” afspraken worden vaak erg serieus genomen door de ander.
WAT KUNNEN JULLIE AL WEL ZELF DOEN?
- Ga samen eens kijken of het mogelijk is om alvast een boedellijst op stellen. Dit is een lijst waarop je al jullie spullen zet die verdeeld moeten worden. Deze lijst kunnen jullie dan samen doornemen en kijken wie wat zou willen hebben.
- Ook moeten er waarden van bepaalde goederen bepaald worden. Wij bedoelen daar bijvoorbeeld mee: auto’s, andere motoren, eventuele boten, caravans, waardevolle apparatuur, schilderijen etc. In sommige gevallen hoeven we verder niets met deze waardes te doen, maar soms moet hier wel rekening mee gehouden worden.
- Alvast nadenken over de gewenste zorgverdeling van jullie eventuele minderjarige kinderen.
Uiteraard zal er nog meer “huiswerk” volgen, maar om te beginnen is bovenstaand soms al een hele kluif, maar wel heel belangrijk voor jullie en voor een voorspoedig proces van scheiden. Mochten jullie hier samen niet uit kunnen komen dan kunnen wij dit natuurlijk ook samen bespreken tijdens een mediationgesprek.
Tot slot
“Kunnen wij niet zelf onze scheiding regelen?” Natuurlijk zijn er mensen die zelf hun scheiding regelen. Het probleem zit vaak ‘in de staart’. Immers daar waar je aan de voorkant denkt dit hebben wij samen goed en netjes geregeld met elkaar, blijkt het na verloop van tijd toch niet zo goed en netjes te zijn gegaan als jullie in eerste instantie dachten.
De gevolgen, veelal financieel en fiscaal, zijn niet te overzien. Voor de één of de ander met alle narigheid van dien. Ons advies: ‘Bezint voor gij zelf begint’ en ‘Schoenmaker blijft bij je leest’. Je kan immers de scheiding maar één keer doen. Dan liever in één keer goed!
Contact met Scheiden doe je samen
Willen jullie samen gaan scheiden en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij gaan graag met jullie een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, via 085-4010839.