Wat is er veranderd in het Tremanormenrapport voor het vaststellen van een alimentatie?

Ieder jaar wordt het Tremanormenrapport voor het vaststellen van een alimentatiebedrag bijgewerkt op basis van aangepaste (fiscale) wetgeving en jurisprudentie.

Voor dit jaar (2018) zijn er twee belangrijke wijzigingen doorgevoerd.

  1. Normen voor kinderen tussen de 18 en 21 jaar oud.
  2. Een extra tarief voor de zorgkorting.
  1. Normen voor kinderen tussen de 18 en 21 jaar oud.

In het nieuwe Tremanormenrapport is opgenomen dat voor kinderen van 18 jaar en ouder als norm voor de behoefte kan worden genomen, de norm welke gelijk is aan de norm die bepaald is bij de Wet Studiefinanciering voor zowel een inwonend als een uitwonend kind, te vermeerderen met het collegegeld.

Zelf blijf ik er een voorstander van om samen met het kind te bepalen wat hij/zij nog nodig heeft voor de algemene kosten (studie, kleding, sport, etc.) en dit te vermeerderen met de NIBUD norm voor kosten dagelijks levensonderhoud. Dit doet meer recht aan hetgeen het betreffende kind werkelijk nodig heeft. Ik begrijp wel heel goed dat er ouders zijn welke niet samen met het kind op één lijn kunnen komen wat deze behoefte voor het kind dient te zijn. Dan is het weer gemakkelijk dat er een norm is gesteld om hierop terug te vallen.

  1. Een extra tarief voor de zorgkorting

De zorgkorting is een korting op de bijdrage van de alimentatieplichtige ouder voor het kunnen voldoen van de kosten van het dagelijks levensonderhoud voor de periode dat de kinderen bij hem/haar zijn. Tot voor kort waren er 3 tarief groepen. 1. 15% voor de groep ouders met 1 tot 2 dagen zorg per week; 2. 25% voor de groep ouders met een zorg van 2 tot 3 dagen per week en 3. 35% voor de groep ouders met een gelijke zorg (minimaal) 3 tot 4 dagen zorg per week. Sinds 1 januari 2018 is er een groep bijgekomen. Dit is 5% voor de groep ouders die minimaal zorg hebben tussen de 0 en 1 dag per week.

De korting wordt berekend over de behoefte van het kind. Dus mocht uw kind een behoefte hebben van 200 euro per maand en de zorgkorting is 25% dan is de zorgkorting € 50,= per maand. Heeft u voldoende draagkracht (kunt u samen de kosten van het kind volledig dragen) dan mag de alimentatieplichtige ouder dit bedrag in mindering brengen op zijn of haar aandeel in de kosten welke naar rato van draagkracht worden gedeeld. Stel dat naar rato van draagkracht deze ouder een bedrag van € 150,= dient bij te dragen, dan mag deze ouders hier € 50,= op in mindering brengen zodat de alimentatie € 100,= bedraagt.    

Wilt u meer weten over alimentatie, dan wel de alimentatie laten herberekenen? Neem gerust contact met ons op.

Johan Bosveld (ervaringsdeskundige mediator in Ede, Apeldoorn, Nijmegen, Doetinchem, Zutphen en natuurlijk Arnhem, en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling).

Onze website is: www.scheidendoejesamen.nl en ons telefoonnummer is 085-4010839

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen