Meer weten over alimentatie? Kom dan donderdag 5 oktober 2023 naar onze gratis thema-avond in Arnhem om alles te weten te komen over alimentatie. Klik hier voor meer informatie!

Scheiden in een tijd met corona

Scheiden in een tijd met corona.

Welke afspraken helpen om tijdens je scheiding en corona samen in één huis te wonen?

Scheiden in een tijd met corona. Een scheiding op zich is al ingewikkeld genoeg. Door de huidige krapte op de woningmarkt is het er lastig om een (passende) woning te vinden. Laat staan dat je tijdens een periode van corona ook nog eens samen in één huis moet blijven wonen. Welke afspraken helpen om tijdens je scheiding en corona samen in één huis te wonen?

Als een scheiding een feit is geworden, dan is het best ingewikkeld om nog samen in één huis te blijven wonen. Er verandert (nog) meer binnen je relatie. Alles wat tot nu toe nog enigszins vertrouwd was, kan ineens niet meer veilig en vertrouwd voelen.

Scheiden in een tijd met corona

Doordat we allemaal ook nog eens middenin een grote corona pandemie zitten zijn onze “vrijheden” behoorlijk beperkt. Er is de angst om zelf corona te krijgen. Ook is er de angst om andere (dierbare) mensen om je heen te besmetten met het coronavirus. Dit maakt het proces van scheiden er zeker niet makkelijker op. In tegendeel zelfs! Wat zijn nu eventuele tips om het binnenshuis net iets leefbaarder te houden voor jullie zelf en de (eventuele) kinderen?

Tips vanuit de scheidingspraktijk

Hieronder enkele tips vanuit onze scheidingspraktijk. Deze hebben positief bijgedragen aan een situatie dat je samen nog in één huis woont tijdens de corona pandemie:

 • Als er veel spanningen zijn in huis als je samen in dezelfde ruimte zit, kijk of er mogelijkheden zijn om elkaar af te wisselen binnen deze (woon)ruimte. De ene avond gaat de ene partner boven zitten en de andere avond de ander. Wel zou het fijn zijn om de ruimte boven te voorzien van bv. een tv of laptop/computer. Dit geeft jullie om en om rust om even tot jezelf te komen en geen ongewenste prikkels te ontvangen die je, al dan niet bewust, van je toekomstige ex-partner meekrijgt.
 • Als er nog jonge kinderen zijn, spreek dan met elkaar af welke ouder op een betreffende avond de kinderen naar bed gaat brengen. De andere ouder wenst de kinderen beneden “welterusten” en bemoeit zich verder dan ook niet met het bed ritueel.
 • Als praten over de scheiding ingewikkeld is om dit zonder stemverheffing en extra spanning te doen, spreek dan met elkaar af, dat jullie alleen met elkaar praten hierover onder begeleiding van jullie mediator. Je wordt dan ook niet boos als je hierop gewezen wordt als je je toch een keer vergist.
 • Voor zover het mogelijk is om in het weekend om en om elders te verblijven (al is het maar dat een ieder één dag in het weekend elders kan verblijven), dan kan dit jullie, maar ook de kinderen rust geven.
 • Bij deels thuis werken en deels op kantoor, probeer het zo te regelen dat je om en om van huis bent.

 

Ik besef echt heel goed dat dit best heel veel gevraagd kan zijn. Maar weet, dat als je het samen kunt opbrengen om zo het proces van scheiden niet uit te laten monden in een vechtscheiding dat je trots mag zijn op jezelf en op elkaar. Je gunt elkaar en dus je kinderen de rust om te wennen aan deze nieuwe situatie. Dan zijn jullie dié ouders die een grote stap terug kunnen doen voor het welbevinden van jullie kinderen. 😊

Hartelijke groet en veel succes!

Inge Bosveld (MfN-mediator)

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen