Scheiden in combinatie met de woningmarkt

Scheiden en de woningmarkt

Als je gaat scheiden krijg je te maken met de woningmarkt.

Scheiden en de woningmarkt zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga je de woning overnemen? Of een andere woning kopen? Wil je een woning huren? Als je gaat scheiden krijg je met deze vragen te maken. En gezien de huidige krapte op de woningmarkt is het vinden van een passende woning bij een scheiding een hele opgaaf.

Ga je de woning overnemen?

Als je de woning gaat overnemen dat moet het met elkaar hebben over de waarde van de woning. Gezien de huidige woningmarkt is dat best een lastig. Veel mensen spreken af dat zij de woning laten taxeren en dat deze waarde dan leidend is voor hun afspraken. Dat is een prima uitgangspunt. De ander geeft aan: “maar als we de woning verkopen dan levert deze veel meer op”. Ook dat zou in deze markt zo maar kunnen, maar hoeft niet.

Taxatie van de woning

Een taxateur volgt de woningmarkt. Of te wel als de woning van de buren voor een hoger bedrag wordt verkocht dan stijgen alle prijzen in de straat (buurt) mee. De taxateur zal kijken naar de recente verkopen in de omgeving. Dus vanuit daar is er al rekening mee gehouden met de hogere prijzen. Toch kun je het niet voorkomen dat de volgende woning die te koop komt wellicht voor nog meer wordt verkocht. Toch wordt een taxatie van de woning zeker gezien als een redelijke prijs om de woning over te nemen. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om samen tot een afspraak te komen.

Als de scheiding langer duurt

Een ander punt is dan de duur van de scheiding. Als je redelijk snel tot afspraken komt dan is er niets aan de hand. Duurt jullie scheiding langer (denk dan aan langer dan 3 maanden), dan kan door het tijdsverloop de waarde van de woning zomaar hoger zijn geworden. En dat is dus niet alleen voor jullie woning maar geldt ook voor de woning die de ander wil gaan aankopen. Het is dan ook goed om hier met elkaar over in gesprek te gaan. Wij kunnen jullie hierbij helpen.

Hypotheek regelen

Wil je graag blijven wonen? Wij zijn expert in het realiseren van een hypotheek voor mensen die de woning willen overnemen. Daar waar veel adviseurs (moeten) afhaken omdat zij het niet voor elkaar krijgen om de financiering te regelen zien wij vaak wel een mogelijkheid. Dit komt omdat wij bijna alleen maar hypotheken doen voor onze klanten. De ervaring is dan ook groot en weten ondertussen de weg in alle regels die gelden bij het krijgen van een hypotheek. Zeker als het gaat om een hypotheek gaat na een scheiding.

Een andere woning kopen

Doordat de prijzen van de woningen zo hoog zijn kan je het besluit nemen of zal je moeten besluiten om de woning te verkopen. Het is dan goed om afspraken te maken over de termijn waarop je de woning gaat verkopen. Je ziet dat op de huidige woningmarkt de woningen heel snel worden verkocht. Bedenk dan ook goed dat je wel een andere woning moet hebben of een alternatief moet hebben om te verblijven op het moment dat je jullie woning moet verlaten. Veel mensen gaan dan ook eerst een woning aankopen en dan pas hun eigen woning verkopen.

Belangrijk om over na te denken

Andere zaken om over na te denken als je gaat scheiden in deze woningmarkt. De wijze van verkoop. Kies je voor een vraagprijs of een bieden vanaf prijs.  Hoe snel kun je de woning overnemen die je koopt. Bedenk dat de hypotheekverstrekker pas een hypotheek wil verstrekken als je gescheiden bent. Dus regel eerst je scheiding goed, weet wat je kan financieren en koop dan een woning!

Een nieuwe hypotheek nodig?

Een nieuwe hypotheek nodig? Wij kunnen dit ook gelijk voor je regelen. We zien veel dat de één de woning overneemt en dat de ander een andere woning aankoopt. Behalve dat je een passende hypotheek moet krijgen is het ook van belang dat de zaken qua termijnen op elkaar worden afgestemd. Door jullie beiden te helpen aan een financiering kunnen we dit als geen ander in goede banen leiden. Daarbij zijn wij al op de hoogte van jullie situatie zodat dit ook nog een helpt om zaken snel en goed op te pakken.

Wil je een woning huren?

Ga je na de scheiding een woning huren dan krijg je ook te maken met de lastige woningmarkt. Er zijn weinig huurwoningen, veel mensen die “urgent” zijn en de prijzen in de vrije sector zijn behoorlijk hoog. Kom je in aanmerking voor urgentie? Check dit goed! Veel mensen zijn afhankelijk van het krijgen van een woning als zij voorrang krijgen. Dit heet urgentie. De voorwaarden om urgentie te krijgen worden dan ook steeds strenger. Het is dan ook goed om na te gaan of je echt wel in aanmerking komt voor een urgentie. De woningbouwvereniging of de gemeente kan je daarover informeren.

Laat je netwerk je helpen!

Wat nog wel eens kan helpen is je sociale netwerk voor je laten werken. Er zijn best wel eens woningen te vinden van een particulier die bereid is om de woning te verhuren tegen een schappelijke huur. Je hebt dan wel vaak een “kruiwagen” nodig. Laat je netwerk weten dat je een woning zoekt. Op deze manier zijn al vele mensen aan een betaalbare woning gekomen.

Huurtoeslag

Wist je dat je gewoon in aanmerking komt voor huurtoeslag als je via een particulier een woning huurt? Je moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. Wist je ook dat als de huur stijgt en de huurprijs boven de grens van de huurtoeslag uit komt en je had reeds huurtoeslag op die woning je gewoon nog huurtoeslag blijft krijgen? Ook dit kan handig zijn om te weten als je op zoek bent naar een passende huurwoning.

Huren of toch kopen?

Gezien de hoge huurprijzen kan het ook interessant zijn om te kijken of je een woning kan aankopen. Immers de rente is laag en hierdoor zijn de woonlasten vaak lager als dat je gaat huren. Wij kunnen jullie helpen om te kijken naar de financieringsmogelijkheden.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen