Respectvol met elkaar omgaan tijdens een scheiding is een moeilijke opgave.

Mediators zien vaak dat als een relatie niet meer werkt en de ene ouder geeft aan te willen scheiden, dit inslaat als een bom bij de andere ouder.

Er volgen reacties als: “ik heb het niet zien aankomen”, “als je eerder had gepraat dan hadden wij er nog wat aan kunnen doen”, “je hebt mij geen kans gegeven”. Het zijn opmerkingen die vaak gepaard gaan met veel emoties, vooral bij de ouder die helemaal niet wil scheiden. Het vertrouwen in de ander is geschaad. Boosheid, verdriet en frustratie zijn het gevolg. Het is een bijna onmogelijke opgave om dan een scheiding te regelen, zeker als de zorgverdeling van de kinderen besproken moet worden.

Mijn eigen ervaring tijdens mijn scheiding met kinderen

Wat mijzelf erg geholpen heeft en wat ik in de afgelopen 12 jaar vaak heb doorgegeven (en vaak met succes gelukkig) is, om deze emoties op papier te zetten. Je schrijft deze emoties dan van je af. Vervolgens lees je ze hardop voor aan mensen die je vertrouwt, zodat je uiteindelijk alles op een goede manier kunt overbrengen aan je toekomstige ex-partner. Het lijkt misschien suf, maar het werkte bij mij heel goed!

Ruimte voor emoties binnen onze eigen mediationpraktijk

Bij ons in de praktijk stel ik dit soms voor als ik voel dat de spanning oploopt tussen ouders. Ik plan dan tijd in om deze spanning gereguleerd te laten ontladen. Dit maakt dat frustraties en boosheid gedeeld kunnen worden. Het zorgt ervoor dat geen van beide ouders het idee heeft alleen te zitten met deze “emotionele last”. Beiden weten wat er speelt en kunnen hier rekening mee houden naar elkaar toe. Soms komen er ook reacties los die helderheid geven naar de andere ouder, maar ook naar mij als mediator. Het proces kan op deze manier afgestemd worden op de emotionele behoeften en beperkingen van een (of beide) ouder(s). Uiteraard moeten beide ouders dit wel als een meerwaarde ervaren.

Resultaat

De kans dat je als ouders meer ruimte krijgt om tot goede afspraken te komen rondom de zorg voor de kinderen kan hierdoor echt vergroot worden. Dit, naast alle andere zaken die ook geregeld en besproken moeten worden tijdens een scheidingsproces. Ik wens iedereen veel sterke, succes en wijsheid in deze.

Hartelijke groet,

Inge Bosveld (mediator bij Bosveld Scheidingsbemiddeling)

Meer informatie? 
Mail ons op info@scheidendoejesamen.nl of bel ons via het algemene telefoonnummer: 085-4010839

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen