Kinderen raken tijdens en na een scheiding in de “knel”

Kinderen raken in de “knel” tijdens en na een scheiding

Kinderen worden helaas nog steeds veel te vaak bewust, of onbewust, betrokken bij emoties die hun ouders ervaren tijdens het proces van scheiden. En hoeveel er ook te lezen valt, over hoe ongezond dit is voor het welbevinden van het kind, het gebeurt nog steeds. Kinderen raken in de “knel” tijdens en na de scheiding. Als ervaringsdeskundige ouder, maar ook als professional gaat mij dit erg aan het hart.

Ik begrijp heel goed dat het super ingewikkeld is om de persoon van wie je (soms ongewenst) van gaat scheiden, dezelfde persoon is die ook ouder is van je kind of kinderen is en dat er dan verlangd wordt dat je deze persoon met respect moet blijven behandelen, op het moment dat in ieder geval de kinderen erbij aanwezig zijn, dan wel in hetzelfde huis verblijven, echt topsport is!

Wat gebeurd er dan?

Maar……de gevolgen die het voor de kinderen heeft als zij meegetrokken worden in het proces van scheiden onder de noemer van: “ze mogen alles weten”, “ik ga ze vertellen dat het mijn keus niet was!”, “dat jij vreemd bent gegaan en ons nu laat zitten”, “dat door jouw toedoen wij het huis uit moeten” etc. etc. is voor kinderen niet te behappen. Ook niet als ze de tienerleeftijd hebben!

Voor kinderen zijn jullie gewoon papa en mama en dat is een hele andere relatie dan de relatie die jullie samen als partners hebben gehad. De in en outs van jullie relatie behoort bij jullie te blijven en moet je niet je kinderen mee gaan bezwaren. Zij kunnen niets met deze informatie en maakt hun alleen nog maar ongelukkiger. Is dat wat jullie willen? Nee toch.

Advies

Mijn advies: zorg dat je tijdens het proces van scheiden en wellicht ook voor de periode daarna, volwassen mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen. Of dit nu een professional is of binnen de vriendenkring of familie, maakt natuurlijk niet uit. Ga daar mee praten en “gebruik” dat als bliksemafleider.

Tenslotte

Wij zien vanuit onze mediation praktijk en onze kinderpraktijk de ellende die dat teweegbrengt bij kinderen. Iedere keer geeft mij dit een heel machteloos gevoel en zou ik het zó graag willen oplossen voor ze. Maar ik kan het niet! Alleen jullie kunnen het als ouders. Kan ik jullie daarbij helpen en handvatten geven. Ja, dat kan ik zeker! Neem gerust eens contact met mij op.

Een hartelijke groet van Inge Bosveld (MfN mediator en kindercoach)

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen