“Kinderen heb je te leen en zijn geen eigendom van een vader of moeder”

“Kinderen heb je te leen en zijn geen eigendom”

Deze quote heb ik al vaker gebruikt en sta daar nog steeds helemaal achter. Tijdens gesprekken die ik heb om tot een goed zorgplan (ouderschapsplan) te komen met ouders, als zij gaan scheiden, komt dit gevoel bij mij nogal eens naar boven.

Scheiden is voor kinderen één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Vanuit onze eigen kinderpraktijk horen wij nog steeds veel te vaak dat kinderen het gevoel hebben een “speelbal” te zijn tussen hun ouders die gaan scheiden of soms al gescheiden zijn.

Ook voelen kinderen te vaak aan dat ouders meer loyaliteit verwachten van hun kinderen als zij zelf het gevoel hebben dat de scheiding niet aan hem of haar ligt. Deze vorm van loyaliteit “afdwingen” van je kind of kinderen is killing voor kinderen.

Kinderen zijn geen eigendom van een vader of moeder. Ze hebben recht op hun eigen wensen, gevoelens, vorm van geluk en hebben bovenal ook recht op het hebben van een eigen identiteit.

 Óók als kinderen hun vader/moeder misschien minder zien dan hun andere ouder, betekent het nog steeds dat deze ouder heel  belangrijk is en blijft in het leven van kinderen. Geen ouder heeft in mijn beleving het recht om als “eigen rechter” hun gezamenlijke kinderen op te eisen.

Als je van je kinderen houdt dan gun je je kinderen beide ouders. Houden van is ook loslaten en je eigen verdriet en gevoelen hiervoor opzij zetten.

Helaas zie ik dat het nog veel te vaak anders gaat. Ik blijf het zeggen omdat ik het verdriet van kinderen zo vaak zie en hoor vanuit onze eigen kinderpraktijk.

Ik wens iedere ouder heeeeel veeeeeel wijsheid toe!

Hartelijke groet,

Inge Bosveld, mediator en mede-eigenaar van Bosveld scheidingbemiddeling.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen